Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το "ελληνοκεντρικό" εκπαιδευτικό σύστημα του Αντώνη Σαμαρά και η υποκρισία των επικριτών του


Ένα απόσπασμα από την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε την οργή της "προοδευτικής" και "εκσυγχρονιστικής" ιντελιγκέντσιας. Είπε ο πρόεδρος της ΝΔ : "Η Ιστορία διδάσκεται στα παιδιά μας, χωρίς να καλλιεργεί ούτε την υπερηφάνεια για την Πατρίδα τους, ούτε την κριτική σκέψη. Σαν να διδάσκεται, όχι σε Ελληνόπουλα, αλλά σε... «μαθητευόμενους διεθνιστές» άλλων καιρών...Σαν να μη θέλουμε τα παιδιά μας να νιώσουν την Ελληνικότητα και να γίνουν μέτοχοι της Πολιτιστικής μας παράδοσης...Αυτό θα το τελειώσω! Και το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων – όλων των βιβλίων –θα αναθεωρηθεί από επιτροπές που θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία Ακαδημίας Αθηνών."

Για "Μεσαίωνα" έκαναν λόγο κάποια "εκσυγχρονιστικά" μπλογκς ενώ άλλοι χαρακτηρισαν τον Αντώνη Σαμαρά "επικίνδυνο" , "ξενόφοβο", "ακροδεξιό" και "αυταρχικό". Δεν θα σταθώ στο περιεχόμενο των θέσεων του Αντώνη Σαμαρά. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του θεώρηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας . Το πρόβλημα είναι όταν προσπαθεί να την επιβάλλει σε όλους εμάς τους υπόλοιπους και στα παιδιά μας. Ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας "αυτό θα το τελειώσω" αναπαράγει τις χειρότερες πτυχές του εκπαιδευτικού μας συστήματος : ένα σύστημα που λειτουργεί συγκεντρωτικά και πατερναλιστικά, ένα σύστημα όπου οι γραφειοκράτες του Υπουργείου Παιδείας απόφασίζουν με κάθε λεπτομέρεια για το περιέχομενο των σχολικών βιβλίων και μέσω αυτών προπαγανδίζουν την κοσμοθεωρία της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας και των διανοούμενων που την στηρίζουν . Όλα αυτά τα χρόνια η προπαγάνδα παραμένει, απλά το περιεχόμενό της αλλάζει. Έτσι στην παπανδρεϊκή δεκαετία του '80 μας δίδασκαν το... οικονομικό θαύμα της Αλβανίας του Χότζα , σήμερα πιπιλάνε το μυαλό των μαθητών με τα επιτεύγματα της θεόσταλτης Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους θανάσιμους κινδύνους της "παγκόσμιας υπερθέρμανσης" και πιθανόν η επόμενη γενιά θα έχει την τύχη να παίρνει εντατικά μαθήματα "εθνικοφροσύνης" και "Έλληνικότητας". Σε ένα τέτοιο σύστημα αυτοί που πληρώνουν για την εκπαίδευση των μαθητών, δηλαδή οι γονείς, δεν έχουν κανένα λόγο. Όμως, σε ένα αποκεντρωμένο και ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, κάθε σχολείο θα μπορούσε να διαλέξει εκείνο τα βιβλιά του και οι γονείς , με τη σειρά τους, να διαλέξουν το σχολείο των παιδιών τους ανάλογα και με το αν θέλουν να τους δώσουν μια πιο "εθνοκεντρική", "συντηρητική" ή πιο "κοσμοπολίτικη","προοδευτική" παιδεία.

Το πρόβλημα είναι πως όσοι σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους με τις δηλώσεις Σαμαρά, στην πραγματικότητα δεν ενοχλούνται καθόλου με τη συγκεντρωτική λογική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Διαμαρτύρονται επειδή απλά δεν θα είναι εκείνοι που θα επιβάλλουν τη δικιά τους "προοδευτική" ατζέντα και προπαγάνδα στα ελληνικά σχολεία, όπως προσπάθησαν άλλωστε να κάνουν με την κυρία Ρεπούση και την κυρία Δραγώνα. Σαν γνήσιοι κρατιστές προτιμούν την κρατικά επιβαλλόμενη ομοιομορφία, την οποία θα ελέγχουν και φυσικά απεχθάνονται ένα γνήσια πλουραλιστικό και αποκεντρωμένο σύστημα, που θα δίνει τον τελευταίο λόγο όχι στους ίδιους αλλά στους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους γονείς. Τουλάχιστον, ας μην βαυκαλίζονται πως διαφέρουν από τον Αντώνη Σαμάρα.


[Διαβάστε επίσης "Γιατί η Θάλεια Δραγώνα δεν είναι και τόσο διαφορετική από τον...Γιώργο Καρατζαφέρη"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου