Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Πως πληρώνεται ο Κοπριτόπουλος

Σήμερα υπολόγισα χοντρικά τι πρέπει να πληρώσω μέχρι το τέλος του χρόνου για έκτακτες εισφορές, τέλος ακινήτων κλπ. Πάνω κάτω γύρω στις 5000€. Γιατί τα πληρώνω αυτά τα λεφτά; Που πάνε; Υπάρχει εναλλακτική;

Κατέληξα πως πληρώνω έναν Δημόσιο Υπάλληλο ή υπάλληλο ΔΕΚΟ. Αυτού την δαπάνη δεν μπορεί να κόψει η κυβέρνηση. Αυτόν τον υπάλληλο τον ξέρω καλά. Τον έχω δει. Τον έχω συζητήσει επανειλημμένα. Ας τον ονομάσουμε Κοπριτόπουλο. Διορίσθηκε κάποτε στο δημόσιο ή στην ΔΕΚΟ και εξ' αρχής αποφάσισε να μην δουλεύει και να πληρώνεται. Το προφίλ του είναι το εξής. Έχει πτυχίο, μπορεί και μεταπτυχιακό, είναι κρυμμένος σε ένα γραφείο της υπηρεσίας του, αποφεύγει με τέχνη και πείσμα κάθε ευθύνη και δέσμευση εργασίας. Για κάθε λύση έχει κι ένα πρόβλημα. Κάνει εχθρό του και υπονομεύει τον καθένα που τον πιέζει να δουλέψει. Κυρίως όμως χαμαιλεοντίζει ώστε να γίνεται αόρατος. Σε κάθε δε αξιολόγηση από ΑΣΕΠ και άλλες γραφειοκρατικές ανεξάρτητες αρχές (αηδίες) θα διαφεύγει γιατί τυπικά έχει τα προσόντα. Δεν θα τον βάλουν ούτε σε εργασιακή εφεδρεία, ούτε θα τον απολύσουν ποτέ γιατί τυπικά είναι εντάξει, συν ότι είναι αόρατος.

Αυτού του ανθρώπου τον μισθό, για τους επόμενους 3 μήνες, θα πληρώσω εγώ με τις εισφορές και τα τέλη. Καθαρά και ξάστερα. Επειδή το κράτος δεν μπορεί να μειώσει την δαπάνη του χαρατσόνομαι εγώ για να τον πληρώσω. Έτσι απλά.

Ο Κοπριτόπουλος έχει έναν συνάδελφο που τον λένε Τεμπελίδη. Αυτός δεν είναι πλήρως εξαφανισμένος. Δουλεύει τον μέσο όρο του ΔΥ, υπαλλήλου ΔΕΚΟ. Πέντε με έξι ώρες την εβδομάδα. Παίρνει τις κουτσουρεμένες πια υπερωρίες του, τα έξοδα κίνησης του, περιμένει τον συμβασιούχο/Φιλιππινέζα που θα τον βοηθάει και γενικά σπρώχνει βαρετά τον χρόνο. Διαλέχτε ποιός από εσάς εκεί έξω πληρώνει αυτόν. Εγώ έχω αναλάβει τον Κοπριτόπουλο. Και τον Τεμπελίδη δεν πρόκειται να τον αγγίξει καμμία αξιολόγηση. Τυπικά είναι εντάξει. Αποτελεί τον μέσο όρο. Αν φύγει αυτός πρέπει να μην μείνει κανένας.

Για να υπάρχουν αυτοί πρέπει το κράτος να έχει αρμοδιότητες. Πρέπει να δίνει άδειες για ότι μπορεί να φανταστεί άνθρωπος. Πρέπει να κάνει ελέγχους επί των αδειών που δίνει. Διότι ως γνωστόν εκεί έξω, εκτός του Δημοσίου όλοι είναι απατεώνες. Κι αν δεν είναι απατεώνες είναι διανοητικά καθυστερημένοι και ανήμποροι και έχουν ανάγκη την προστασία του κράτους. Ο Κοπριτόπουλος και ο Τεμπελίδης είναι εκεί για να προστατεύουν τους ανήμπορους και να εμποδίζουν τους απατεώνες. Όσο υφίσταται η ανάγκη προστασίας του πολίτη και ελέγχου θα είναι αναγκαίοι και αυτοί. Και χάρη μας κάνουν που είναι εκεί και τους πληρώνουμε.

Δυστυχώς ως χώρα δεν μπορούμε να φανταστούμε το μέλλον μας χωρίς αυτούς. Δεν μπορούμε να φανταστούμε μια κοινωνία/αγορά που αυτορυθμίζεται και δεν έχει ανάγκη προστασίας. Γι' αυτό και βουλιάζουμε μαζί τους. Όσο δεν πετάμε αρμοδιότητες του κράτους τόσο θα βουλιάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου