Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Το θράσος του Τίμοθυ Γκάιτνερ


Στο "ΜπλεΜήλο" έχουμε πολλές φορές επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται οι χώρες της Ευρώπης την οικονομική κρίση . Το να έρχεται όμως ο αποτυχημένος Υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α. Τίμοθυ Γκάιτνερ και να μας δίνει μαθήματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης , αυτό πια πάει πολύ.

Ο κ. Τίμοθι Γκάιτνερ παρακολούθησε χτες μέρος της συνόδου του Eurogroup και του EcoFin . Σταθερός στο δογματικό κεϋνσιανισμό της κυβέρνησης Ομπάμα που θεωρεί πως όλα τα προβλήματα της οικονομίας λύνονται με ακόμη περισσότερα κρατικά χρήματα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ρίξουν -τί άλλο;- και άλλο χρήμα για να αυξήσουν το μέγεθος του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Τί αποτελέσματα όμως είχε μια τέτοια πολιτική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ; Παρά τα τρισεκατομμύρια δολλάρια σε πακέτα στήριξης και σε πακέτα διάσωσης που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια , η αμερικάνικη οικονομία βρίσκεται ξανά στο χείλος μιας νέας ύφεσης, το δημόσιο χρέος αγγίζει ποσοστά-ρεκόρ της τάξης του 100%, η χώρα γνώρισε την πρώτη πιστωτική υποβάθμιση της ιστορίας της , το 72% των Αμερικάνων δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον και η ανεργία βρίσκεται σταθερά πάνω από το 9% (ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης Ομπάμα, αυτή την περίοδο θα έπρεπε να κινείται γύρω στο 6,5%).


Θέλει πραγματικά πολύ θράσος να έχεις διαλύσει την οικονομία της πατρίδας σου και να γυρίζεις τον πλανήτη προτείνοντας την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Το μόνο που μας μένει να δούμε είναι τον Κώστα Καραμανλή να δίνει διαλέξεις για το πώς θα μειώθει το δημόσιο χρέος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου