Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Back to basics: Τα πέντε βιβλία που μας επηρέασαν περισσότερο


Berghe, Pierre L। van den, The Ethnic Phenomenon, New York: Elsevier, 1981[ελληνική έκδοση: Το εθνοτικό φαινόμενο, μτφρ-επιμ.-πρόλογος Μ.Ε. Μαραγκουδάκης, Θεσσαλονίκη: Κυρομάνος, 2004] : Η μελέτη του Βέλγου ανθρωπολόγου Pierre Berghe για τον εθνοτισμό αποτέλεσε τομή στην επιστημονική βιβλιογραφία για τον εθνοτισμό, αλλά και για την πολιτική διάσταση του εθνικισμού. Μεταφέροντας την θετικιστική προσέγγιση της κοινωνιοβιολογίας στο πεδίο μελέτης της εθνότητας ο Berghe προσέφερε ένα ικανοποιητικό από μεθοδολογικής άποψης πλαίσιο για την ερμηνεία του εθνοτικού φαινομένου.

Κονδύλης, Παναγιώτης, Η παρακμή του αστικού πολιτισμού: Από τη μοντέρνα στη μεταμοντέρνα εποχή και από τον φιλελευθερισμό στη μαζική δημοκρατία , Αθήνα: Θεμέλιο, 2007 [1991] : Ο Παναγιώτης Κονδύλης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοουμένους και από τους ελάχιστους εκπροσώπους ενός στιβαρού νέο-ρεαλιστικού υποδείγματος στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία, προβαίνει σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση του αστικού πολιτισμού στον ευρωπαϊκό χώρο, εντοπίζοντας τις ιδεολογικές απαρχές του μεταμοντερνισμού στον ύστερο καπιταλισμό.

Huntington, Samuel, The Clash of Civilizations and the Remaking of the World Order (1996).: Η κλασική πλέον μελέτη του αξιόλογου συντηρητικού διανοουμένου Samuel Huntington, η οποία επεκτείνοντας τις διατυπώσεις του συγγραφέα σε σχετικό άρθρο του στο "Foreign Affairs" (1993), αποτέλεσε βασικό εγχειρίδιο για την ερμηνεία και την κατανόηση των εξελίξεων στις αρχές του 21ου αιώνα εισάγοντας θεμελιώδεις έννοιες για τον κλάδο των διεθνών σχέσεων και της πολιτικής επιστήμης.

Ferguson, Niall, The War of the World: History’s Age of Hatred (2006) [ελληνική έκδοση: Ο πόλεμος στον κόσμο: Ο αιώνας του μίσους, 2 τόμοι, μτφρ. Σ. Αγάπιος, Αθήνα: Ιωλκός, 2007]: Ο Niall Ferguson, πιθανώς ο σημαντικότερος σύγχρονος ιστορικός, δημιούργησε ένα μεγαλόπνοο έργο, το οποίο πραγματεύεται τον ταραχώδη 20ό αιώνα με νέα ιστοριογραφική οπτική και θέτοντας προκλητικά ερωτήματα για τα δεδομένα των πολεμικών συγκρούσεων και των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων του παρελθόντος

Caldwell, Christopher, Reflections on the Revolution in Europe: Immigration, Islam and the West (2009): Ένα καλογραμμένο βιβλίο από τον δημοσιογράφο Christopher Caldwell για το ζήτημα της μη ευρωπαϊκής μετανάστευσης και των μακροπρόθεσμων συνεπειών για την ευρωπαϊκή ήπειρο σε πολιτισμικό και δημογραφικό επίπεδο. Ο συγγραφέας θίγει με αδιάψευστα στοιχεία και δομημένα επιχειρήματα την επικείμενη μετάλλαξη της Ευρώπης σε ευρω-ισλαμικό πολιτισμικό μόρφωμα κατά τον 21ο αιώνα συνεχίζοντας την προβληματική ερευνητών, όπως ο ισλαμολόγος Bernard Lewis και ο ιστορικός Niall Ferguson.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου