Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Back to basics: Τα πέντε βιβλία που μας επηρέασαν περισσότερο


Στο ΜπλεΜήλο δεν είμαστε όλοι φιλελεύθεροι. Υπάρχει και η συντηρητική πτέρυγα.

Rationalism in Politics and Other Essays, Michael Oakeshott.

Είναι το βιβλίο που στην δική μου περίπτωση με ώθησε να περάσω από το στρατόπεδο του φιλελευθερισμού σε αυτό του συντηρητισμού. Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι η εμμονή που κυριάρχησε τον προηγούμενο αιώνα - και κυριαρχεί ακόμα - σε μια 'επιστημονική' ή 'ορθολογική' θεώρηση της ανθρώπινης κοινωνίας. O Michael Oakeshott καταδεικνύει τα πενιχρά μέσα που μια τέτοια θεώρηση διαθέτει και γιατί συχνά οδηγεί στην "υπονόμευση των θεσμών της κοινωνίας." Κλασσικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης η Ελλάδα του σήμερα.
Μερικά από τα δοκίμια του βιβλίου είναι ειδικού ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος - μην χάσετε όμως τα Rationalism in Politics και On being conservative.

The Federalist Papers, Alexander Hamilton, James Madison, και John Jay.

Αντίθετα από τους ευρωκράτες, οι πατέρες του αμερικανικού έθνους έπρεπε να πείσουν τους πολίτες να υπερψηφίσουν το σύνταγμα της χώρας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα Federalist Papers όπου είναι μια σειρά άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Νέας Υόρκης για να πείσουν τους πολίτες της για την αναγκαιότητα ενός νέου συντάγματος. Αυτό το σύνταγμα είναι τώρα σε ισχύ από το 1788.

Στα Federalist Papers μπορούμε να δούμε την πολιτική φιλοσοφία και γνώση που διέπει το καλύτερο σύνταγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο τώρα που στην Ελλάδα αρχίζει ένας διάλογος για μια συνταγματική αναθεώρηση να διαβάσουν όσοι ασχοληθούν με το θέμα αυτό το εξαιρετικής πολιτικής σοφίας βιβλίο.

Witness, Whittaker Chambers

Ο πολλά υποσχόμενος φοιτητής που έγινε μέλος του Κομουνιστικού κόμματος Αμερικής και κατάσκοπος για την Σοβιετική Ένωση. Αυτό το ιδιαίτερα καλογραμμένο βιβλίο δεν είναι μόνο μια εξιστόρηση μιας αρκετά δραματικής και ενδιαφέρουσας ιστορίας, πάνω από όλα είναι ο εσωτερικός αγώνας ενός ανθρώπου που προσπαθεί να υπερνικήσει το μεγαλύτερο ψέμα της εποχής του - τον κομουνισμό.

On the Origins of War: And the Preservation of Peace, Donald Kagan

Εδώ ο κλασικιστής ιστορικός Donald Kagan αναλύει γιατί τα κράτη καταφεύγουν στον πόλεμο και επίσης εξηγεί γιατί η διατήρηση της ειρήνης είναι συνήθως ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση. Τώρα που το ενδεχόμενο του τέλους της αμερικάνικης ηγεμονίας μπορεί να συνοδευτεί με το τέλος της μακράς περιόδου ειρήνης που εξασφάλισε, το βιβλίο του Kagan θα πρέπει να αποκτήσει την προσοχή που του αξίζει από όλους όσους ασχολούνται με θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Democracy and Leadership, Irving Babbitt

O Irving Babbitt λέγεται συχνά ότι είναι οπαδός του Αριστοτέλη και του Edmund Burke. Ποιο σωστό θα ήταν να πούμε ότι ήταν ένας μοντέρνος συνδυασμός αυτών των δύο. Στο συγκεκριμένο βιβλίο o Babbitt προβάλει τον αρνητικό ρόλο του κατά τον Jean-Jacques Rousseau ρομαντισμό.
O άνθρωπος σύμφωνα με τον Babbitt δεν γεννιέται ένα αθώο πλάσμα που η κοινωνία διαφθείρει. Αντίθετα ο άνθρωπος προικισμένος με μια φύση αντικρουόμενων ενστίκτων μπορεί να λειτουργήσει πολιτισμένα μόνο μέσα από την τάξη και πειθαρχία που προσφέρει η κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου