Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Το όραμα των debtocratistas για την Ελλάδα


"καλαμαράδες και δημοκόποι και μπολσεβίκοι,για λόγους άδειους ή για του ολέθρου τα έργα βαλτοί."
Κ.Παλαμάς

Γελάσαμε μόλις παρακολουθήσαμε το Debtocracy στις οθόνες μας. Αλλά δυστυχώς, τα γέλια μας κόπηκαν απότομα γιατί ήταν φανερό πως η δομή του, η ρητορική του και η τεχνική προβολής του μοιραία θα προκαλούσαν ρίγη στην ψυχοσύνθεση του καλομαθημένου νεοΈλληνα. Έτσι είδαμε τους Αγανακτισμένους να κραδαίνουν τη φωτογραφία-εξώφυλλο του ντοκυμαντέρ, με το θλιμμένο Παλαμά, και να κατασκηνώνουν πέριξ της βουλής ουρλιάζοντας το σύνθημα «δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν πουλάμε». Άλλωστε ήταν και είναι βέβαιοι πως μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και μετά την αποκήρυξη του χρέους: το ‘πε και το debtocracy…

Οι συντελεστές του debtocracy όμως δεν είναι χαζοί. Ρομαντικοί και ιδεολόγοι ναι, ανόητοι όμως όχι. Για την ακρίβεια, πρώτοι προσπάθησαν να δομήσουν έναν πολιτικό λόγο που να μην κριτικάρει απλά το υπάρχον σύστημα, αλλά να προτείνει κάποια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Αυτή τους η προσπάθεια δε στέφθηκε με επιτυχία, καθώς πολλοί έσπευσαν να παρατηρήσουν ότι το debtocracy αποτυγχάνει στη βασικότερη αποστολή του: να εξοπλίσει δηλαδή τους σοσιαλιστές με μια νέα πρόταση, ικανή να απαλλάξει τη χώρα από το χρέος δίχως καμιά επώδυνη συνέπεια για τις χαμηλότερες τάξεις και για τις δομές του κοινωνικού κράτους. Με άλλα λόγια, έτσι ή αλλιώς, με ή χωρίς μνημόνιο, άνευ …σπαρτιατικής λιτότητας , έξοδος από την κρίση δε νοείται.

«Όχι» φωνάζουν παραπονεμένα οι debtocratistas και επανέρχονται δυναμικά. Στον ιστοχώρο τους κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια να μας αποδείξουν πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Η στάση πληρωμών , μας λένε, θα μας απαλλάξει από το χρέος, δίχως να στερηθούμε τις «κοινωνικά αναγκαίες δαπάνες». Και ιδού η λύση που προτείνουν:

"Είναι εξίσου σημαντικό ότι, ακόμα και με τα υπάρχοντα έσοδα, η Ελλάδα θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της! Αρκεί μια ματιά στον τρέχοντα κρατικό προϋπολογισμό του 2011, απ' όπου προέρχονται τα παρακάτω μεγέθη, σε δισ. ευρώ:
ΕΞΟΔΑ: Δισ. ευρώ
Αποδοχές και συντάξεις: 19,8
Χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων: 13,2
Δαπάνες υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: 7,3
Δαπάνες υπ. Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: 6,3
Δαπάνες υπ. Εθνικής Άμυνας: 5
ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ 51,6
ΕΣΟΔΑ:
Τακτικά έσοδα από άμεσους φόρους: 20,9
Τακτικά έσοδα από έμμεσους φόρους: 32
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ: 52,9"


Δεν φαίνεται άψογο; Με τις πρωτότυπες ιεραρχήσεις των συντελεστών του debtocracy, μια στάση πληρωμών είναι απόλυτα βιώσιμη. Λεφτά θα έχουμε για συντάξεις και μισθούς, κοινωνικά επιδόματα , εξοπλισμούς και ασφαλιστικά ταμεία. Δε μας χρειάζεται τίποτα άλλο. Διάολε, με αυτή τη λύση θα σχηματίσουμε και πλεόνασμα! Μα πώς δεν το σκεφτήκαμε τόσο καιρό!

Βέβαια ένα καλό ερώτημα είναι πού ακριβώς θα δουλέψουν όλοι αυτοί οι μισθοδοτούμενοι υπάλληλοι καθώς τα περισσότερα υπουργεία θα έχουν καταργηθεί. Το υπουργείο δικαιοσύνης ας πούμε δεν περιλαμβάνεται στις αναγκαίες δαπάνες (budget: 731 .420.000,00 ευρώ) οπότε οι υπάλληλοί του μάλλον θα πρέπει να τσοντάρουν για κοινόχρηστα κι ηλεκτρικό ρεύμα. Το ίδιο θα συμβεί προφανώς και με τα δικαστήριά μας, εκτός αν οι δίκες διενεργούνται σε σχολεία, νοσοκομεία και στρατόπεδα (που ευτυχώς προβλέπονται στο σχέδιο σωτηρίας του debtocracy) .

Μια ακόμα καλή ερώτηση είναι πώς θα εισπραχθούν οι φόροι καθώς το υπουργείο οικονομίας (άρα και οι κατά τόπους εφορίες) θα έχουν καταργηθεί. Αλλά εντάξει, οι υπάλληλοι των εφοριών δε θα απολυθούν, συνεπώς μπορούν να στέλλονται με μοτοσακό στο χώρο σας, καθώς δεν προβλέπεται κονδύλι για τη συντήρηση των δημοσίων κτιρίων.

Θα μπορούσαμε επίσης πλην των ως άνω αριθμών να κρατήσουμε και ένα μικρό κονδύλι (ίσως από το ..πλεόνασμα του 1 δις που βγαίνει στο πινακάκι) για το σχηματισμό πολιτοφυλακών και κυνηγών κεφαλών. Στην Ελλάδα του debtocracy βλέπετε δεν περιλαμβάνεται υπουργείο προστασίας του πολίτη, άρα ούτε και αστυνομία.

Εντάξει όμως, πρέπει να παραδεχθούμε πως τα παιδιά αφήνουν ένα παραθυράκι νέου δανεισμού για τέτοια «απρόοπτα». Γράφουν συγκεκριμένα ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί διεθνή δάνεια με άλλες χώρες κοντινές ή μακρινές που έχουν περάσει από τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα και κατανοούν την ανάγκη εξασφάλισης ρευστού» .Μμμμ διεθνή δάνεια από σύμμαχες χώρες! Καλό ακούγεται! Οι όροι του δανείου φυσικά είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Κομματάκι δύσκολο όμως να ξεκινήσει τούτη η ρημάδα η διαπραγμάτευση, καθώς με βάση τα πιο πάνω νούμερα θα έχουμε ήδη καταργήσει το υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο οικονομίας που δε περιλαμβάνονται , φευ, στις «κοινωνικά αναγκαίες δαπάνες». Εκτός δηλαδή αν μας αντιπροσωπεύσει στα διεθνή φόρα ένας στρατηγός (το υπ.εθνικής άμυνας διατηρείται, ευτυχώς) ή κάποια προϊσταμένη του ΙΚΑ.

Από την άλλη πλευρά, αποδεικνύοντας μια κρυφο-αναρχοκαπιταλιστική φλέβα, οι debtocratistas καταργούν το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μαζί με το υπουργείο εσωτερικών , μεταφορών κλπ. Από αυτό θα πρέπει να συμπεράνουμε πως, αντικειμενικά, τάσσονται υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των δρόμων, και των δημόσιων έργων , εγκαταστάσεων και υποδομών. Επίσης είναι υπέρ και της πλήρους ιδιωτικοποίησης ΟΛΩΝ των ΔΕΚΟ καθώς δεν προβλέπεται κονδύλι για την κάλυψη των εγγυήσεων που τους έχει δώσει το ελληνικό δημόσιο. Δε μου ακούγεται καθόλου κακό,προσωπικά, αν και κάτι μου λέει πως το ως άνω μέτρο δεν θα άρεζε ιδιαίτερα στους Αγανακτισμένους λάτρεις του ντοκυμανταίρ,σωστά;

Τελικά λύση; Το τύπωμα χρήματος! Να βγούμε με νόμο απ το Ευρώ και να ξανατυπώσουμε χρήμα βέβαια! Παιδιά, σόρυ που θα σας απογοητεύσω αλλά με βάση το πινακάκι σας δεν προβλέπεται ούτε χρηματοδότηση της ΤτΕ για να εκδώσει το νέο χρήμα και, χμμμ, ούτε Εθνικό Τυπογραφείο για να τυπώσει το Νόμο επαναφοράς μας στη δραχμή.

Και τώρα, αγανακτήστε ελεύθερα, αφού , μεταξύ μας, δε μπορείτε να κάνετε και τίποτα άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου