Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Λαϊκισμός σε εκσυχρονιστικό περιτύλιγμα.


Την μια εβδομάδα οι Έλληνες πολιτικοί κάνουν κάτι ορθό, την επομένη το διαγράφουν. Πρωτύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ορθά συγκρουστεί με την γελοιότητα που λέγεται συνδικαλιστικό της ΝΔ, αργότερα εμβάθυνε μερικές, κατά κανόνα λανθασμένες προτάσεις για τους Βουλευτές και την Βουλή.

Μερικές από τις προτάσεις/κινήσεις του κ. Μητσοτάκη:

- Προτείνει να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 300 σε 200

Εκτός από την μηδαμινή μείωση στα κρατικά έξοδα, ποιο ακριβώς είναι το όφελος μιας τέτοιας κίνησης; Είναι λογικό στο ελληνικό υπερσυγκεντρωτικό κράτος να μειώνεται η αντιπροσώπευση των πολιτών;

Εάν ο αριθμός των βουλευτών είναι αντιστρόφως ανάλογος της ποιότητας τους, προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να προτείνει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση την μείωση τους σε 150 ή 100; Εάν όχι, γιατί;

- Παραιτείται όλων των απολαβών που συνδέονται με την συμμετοχή του σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής.

Από πολλούς άλλους βουλευτές μια τέτοια πρόταση θα ήταν ασφαλώς συζητήσιμη, από τον κ. Μητσοτάκη γεννά ερωτήματα. Είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης προέρχεται από μια αρκετά εύπορη και με μεγάλη αναγνωρισιμότητα πολιτικό όνομα οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο που ο κ. Μητσοτάκης εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς στην Β Αθηνών από πρώτη στιγμή που κατέβηκε σε εκλογές. Αυτό δεν οφειλόταν σε κάποια ιδιαίτερη πολιτική παρουσία προηγουμένως αλλά απλά στον μηχανισμό, το όνομα και την οικονομική ευρωστία της οικογένειας Μητσοτάκη.

Το εισόδημα το βουλευτών έχει ήδη μειωθεί κατά 40%, μακάρι, γενικά οι δαπάνες του κράτους να είχαν μειωθεί κατά το ίδιο ποσοστό. Ίσως οι αποζημιώσεις των βουλευτών να πρέπει να μειωθούν και άλλο - κανένα πρόβλημα. Αλλά αν ήμουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απόφευγα αυτό το θέμα λόγω της προνομιούχου θέσης μου.

Αν ήμουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντί να περιοριστώ στην παραίτηση μόνο από τις απολαβές που συνδέονται με την συμμετοχή σε διαρκείς και ειδικές επιτροπές της Βουλής θα είχα παραιτηθεί από όλες τις απολαβές του βουλευτή.

- Επιστρέφει το βουλευτικό αυτοκίνητο.

Καλή η χειρονομία αλλά λίγο καθυστερημένη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση από το 2009, έχει μπει στην περίοδο του μνημονίου από τον Μάιο του 2010. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει το αυτοκίνητο μόλις τώρα;
Οι μισθώσεις των βουλευτικών αυτοκινήτων λήγουν τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης χάνει την χρήση του βουλευτικού αυτοκινήτου του για μόλις δύο μήνες.

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να το επιστρέφει δύο μήνες νωρίτερα, αλλά ο Έλληνας φορολογούμενος θα συνεχίσει να πληρώνει την μίσθωση για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Δεν ξέρω ποια είναι τα οφέλη από αυτή την κίνηση για τον φορολογούμενο - από την άλλη, τα επικοινωνιακά οφέλη για τον κ. Μητσοτάκη είναι πασιφανή.

Μάλλον θα ήταν καλύτερα αν ο κ. Μητσοτάκης είχε ασχοληθεί με τα συνήθη αμαρτήματα της Βουλής. Ένα εξ αυτών είναι η υπόθεση των προεκλογικών διορισμών στην Βουλή (2009) που τότε η Καθημερινή την είχε περιγράψει ως ένα “Διακομματικό σκάνδαλο ρουσφετολογικών διορισμών”. “Υπό τις ευλογίες του τότε προέδρου του Σώματος κ. Δημ. Σιούφα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη δύο ημέρες... μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.”

Μεταξύ των εμπλεκομένων και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που όπως μας ενημέρωνε η Καθημερινή προχώρησε σε διορισμούς στο γραφείο του. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στον κ. Παπαχελά στους Φακέλους ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ανέκυψε το θέμα το προσπέρασε με την ιδιαίτερη χάρη που έχει ένας πολύ έμπειρος πολιτικός.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να φωτίσει ένα θέμα που ο πατέρας του προσπέρασε όταν προτίμησε να ασχοληθεί με τα μέτρα αυστηρότητας για τους άλλους. Εκεί θα μπορούσαμε να δούμε αν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί πραγματικά με τις παλιές κακές συνήθειες που δημιούργησαν την σημερινή κρίση.

Διαφορετικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας ακόμα επαγγελματίας του φιλελευθερισμού της ήπιας προσαρμογής.

Υ.Γ.: Ένας από τους τρεις αντιπροέδρους της Βουλής που υπέγραψαν το “Διακομματικό σκάνδαλο ρουσφετολογικών διορισμών” ήταν και η Έλσα Παπαδημητρίου. Προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα, διορίζοντας “την ανιψιά της Μικαέλα Π. και τον Νικόλαο Μ.”
Η ψήφος της για το Μεσοπρόθεσμο εκλήφθει ως μια στάση γενναιότητας, έστω και αν έγινε στο τέλος της πολιτικής της καριέρας - αλλά τόσα ξέρουμε τόσα λέμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου