Για να απαλλαγεί από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν , η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρειάστηκε 10 χρόνια, άρχισε 2 πολέμους που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 1.000.000 ανθρώπους, ξόδεψε πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολλάρια και στέρησε βασικές ατομικές ελευθερίες από τους αμερικάνους πολίτες . Αν τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν την είχε αναλάβει η Μαφία ή έστω μια οποιαδήποτε εταιρία πληρωμένων δολοφόνων, η δουλειά θα γινόταν πολύ πιο γρήγορα , πιο αθόρυβα , πιο οικονομικά και χωρίς τόσες παράπλευρες απώλειες!
Πρώτα απ'όλα , να ξεκαθαρίσω πως θεωρώ τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ένα κάθαρμα, έναν αδίστακτο εγκληματία, υπεύθυνο για την απώλεια της ζωής χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Θα προτιμούσα βέβαια να δικαστεί και να λογοδοτήσει για τις πράξεις του , αλλά δεν θα τα βάψω και μαύρα επειδή -έστω και με κάποια βοήθεια- εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να βρει τις 72 παρθένες που τον περιμένουν στο μουσουλμανικό παράδεισο. Όμως, αν σήμερα, λόγω της ευφορίας που επικρατεί εξαιτίας της δολοφονίας του , κάποιοι άρχισαν ήδη να υποστηρίζουν πως ο "πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας" δικαιώνεται, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το βαρύ τίμημα που πληρώσαμε μέχρι τώρα γι αυτό τον πόλεμο και που απ'ότι φαίνεται θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και στο μέλλον.
Εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, κυρίως Ιρακινοί και Αφγανοί, έχασαν τη ζωή τους και ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, μετά την έναρξη των πολέμων που άρχισε η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Χιλιάδες δυτικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης. Η κρατική εξουσία στο εσωτερικό των δυτικών χωρών ισχυροποιήθηκε σε πρωτόγνωρο βαθμό εις βάρος του πολίτη και των ελευθεριών του. Η κρατική γραφειοκρατία επεκτάθηκε και οι κρατικές δαπάνες (όχι μόνο οι στρατιωτικές) έφτασαν σε ιλιγγιώδη επίπεδα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη νίκη εναντίον της τρομοκρατίας . Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιούργησε ο πόλεμος και τους φόβους ενός ,ολοένα πιο ανήσυχου, πληθυσμού και εφάρμοσαν μια σειρά από μέτρα που έπληξαν καίρια βασικά ατομικά δικαιώματα, αναπόσπαστα δεμένα με το κράτος δικαίου και σεβαστά ,ειδικά στον αγγλοσαξονικό κόσμο, από την εποχή της Μάγκνα Κάρτα. Σήμερα ,παρά τις προεκλογικές διακηρύξεις του Μπάρακ Ομπάμα, το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι ανοικτό και τα αντιτρομοκρατικά μέτρα της κυβέρνησης Μπους είναι ακόμη σε ισχύ.
Παρότι οι ζωές και τα χρήματα που χάθηκαν δεν γυρίζουν πίσω, ακόμη και τώρα, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν θα μπορούσε να έχει κάποιο νόημα, αν σήμαινε το τέλος του πόλεμου, αν σήμαινε πως δεν πρόκειται να θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς, να στερηθούμε και άλλες ελευθερίες, να χάσουμε και άλλα χρήματα. Αλλά όμως ,όπως έσπευσε ήδη να μας διαβεβαίωσει ο Μπάρακ Ομπάμα στο σημερινό διάγγελμά του αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. "Ο θάνατός του δε σηματοδοτεί το τέλος των προσπαθειών μας", δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος. Οι κίνδυνοι δεν έχουν τελειώσει, ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Κάτι τέτοιο ήταν βέβαια αναμενόμενο. Σε αντίθεση με τους πολέμους παλαιότερων εποχών που είχαν ένα συγκεκριμένο στόχο (πχ την ήττα του Ναπολέοντα ή την ήττα της χιτλερικής Γερμανίας) και λάμβαναν τέλος μόλις αυτός εκπληρώνοταν, εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πόλεμο χωρίς ημερομηνία λήξης, αφού ο στόχος του είναι νεφελώδης, ασαφής και απροσδιόριστος και στρέφεται εναντίον ενός φαινόμενου που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" έχει τόσες πιθανότητες να τελειώσει όσο και ο διαβόητος "πόλεμος κατά των ναρκωτικών".
Ναι μεν σήμερα αποδόθηκε ένα είδος δικαιοσύνης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου , όμως η δολοφονία του Μπιν Λάντεν δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα στο πεδίο της διεθνούς πολιτικής .Οι κυβερνήσεις της Δύσης, και κυρίως των Η.Π.Α., θα εξακολουθούν να διεξάγουν έναν "συνεχή πόλεμο για να επιτύχουν τη συνεχή ειρήνη" και να θυσιάζουν, μάταια, ανθρώπινες ζωές, ελευθερίες και πόρους. Όσοι πάλι από μας δεν εκστασιαζόμαστε με τα διαγγέλματα των σύγχρονων αμερικανών προέδρων, αλλά προτιμούμε τις αρχές που πρωτοδιατύπωσαν οι ιδρυτές του αμερικάνικου κράτους, όσοι δηλαδή πιστεύουμε στην ιερότητα "της ανθρωπινης ζωής , της ελευθερίας και της αναζήτησης της ευτυχίας" δεν έχουμε και πολλούς λόγους να πανηγυρίζουμε τη σημερινή ημέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου