Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της ... βαλεριάνας


Τα ελληνικά mainstream Μ.Μ.Ε. δεν συνηθίζουν να γράφουν εναντίον των σοφών γραφειοκρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε, όπως ήταν επόμενο, η παρακάτω είδηση πέρασε μάλλον απαρατήρητη. Όμως από τις 30 Απριλίου , σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. πολλά φαρμακευτικά προϊόντα φυτικής προέλευσης απαγορεύονται ενώ τα υπόλοιπα θα υπόκεινται σε νέους πιο αυστηρούς ελέγχους.

Ο γραφειοκρατικός Λεβιάθαν της Ε.Ε. έχει δείξει και στο παρελθόν μια ιδιαίτερη εμμονή στο να ρυθμίζει κάθε λεπτομέρεια της ζωής μας. Αφού λοιπόν οι "ειδικοί" των Βρυξελλών ασχολήθηκαν με το τί σχήμα πρέπει έχουν τα αγγούρια, τί μέγεθος το σήμα "Μην Καπνίζετε" και πότε οι αγρότες μπορούν να οδηγούν τα τρακτέρ στα χωράφια τους, τώρα ήρθε και η σειρά των φαρμακευτικών βοτάνων. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τέτοια προϊόντα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, χωρίς παρενέργειες . Κάποιοι θεωρούν ότι είναι σωτήρια, κάποιοι άλλοι ότι δεν κάνουν απολύτως τίποτε. Όμως δεν έχει αποδειχθεί ότι βλάπτουν την υγεία. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Ο ευρωπαϊκός "πατερούλης" ξέρει καλύτερα από μας ποιό είναι το καλό μας και είναι αποφασισμένος να μας επιβάλλει τί πρέπει να καταναλώνουμε και τί όχι.

Στην πραγματικότητα , κάτω από το πρόσχημα της δημόσιας υγείας βρίσκεται ο πιο κυνικός και ξεδιάντροπος κορπορατισμός. Οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βοτανικών φαρμάκων υποστήριξαν και προώθησαν ανοικτά την υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας από την Ε.Ε.. Μόνο αυτές έχουν τα οικονομικά μέσα για να αντέξουν το τεράστιο κόστος εφαρμογής της νέας αυστηρής νομοθεσίας, ενώ οι μικρότεροι ανταγωνιστές τους θα αναγκαστούν να βγουν εκτός αγοράς. Όπως επισημαίνει και ο Βρετανός ευρωβουλευτής Daniel Hannan, ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πιο δύσκολο να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Οι βουλευτές θα είχαν κατακλυστεί από χιλιάδες γραμματα διαμαρτυρίας των ψηφοφόρων τους που θα θεωρούσαν πως η απαγόρευση θα έβαζε σε κίνδυνο την υγεία τους. Αντίθετα, το απομακρυσμένο Ευρωκοινοβούλιο βρίσκεται πολύ μακριά από την πίεση της κοινής γνώμης . Αυτοί που μπορούν να έχουν πρόσβαση εκεί είναι μόνο οι λομπίστες των μεγάλων εταιριών, οι οποίοι άλλωστε και στην περίπτωση μας, από την αρχή επικέντρωσαν τις πιέσεις τους στο ευρωπαϊκό και όχι στα εθνικά κοινοβούλια.

Τελικά, από αυτή την υπόθεση, δεν θα είναι η υγεία των πολιτών που θα βγει κερδισμένη. Μόνοι κερδισμένοι θα είναι το πατερναλιστικό υπερκράτος των Βρυξελλών και οι μεγάλες εταιρείες. Χαμένοι , γι άλλη μια φορά, το δικαίωμα επιλογής του καταναλωτή και η ελεύθερη αγορά. Και δυστυχώς, αν αναλογιστεί κανείς πως στα γραφεία της ΕΕ στοιβάζονται 45.000 υπάλληλοι που ,για να δικαιολογήσουν την ύπαρξη τους και τον υπέρογκο μισθό τους, ψάχνουν συνέχεια νέες αφορμές για να νομοθετήσουν, τότε μάλλον τα φαρμακευτικά βότανα δεν θα είναι τα τελευταία θύματα του ρυθμιστικού αμόκ των Βρυξελλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου