Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Το Βήμα και η “λαϊκίστρια” Μέρκελ


“Λαϊκιστικό ξέσπασμα της Μέρκελ” ήταν ο τίτλος της για τα ελληνικά δεδομένα έγκυρης εφημερίδας Το Βήμα. Τι είπε η Άνγκελα Μέρκελ που θα μπορούσε να δικαιολογήσει έναν τέτοιο τίτλο;

Η φοβερή και τρομερή δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ που το Βήμα βρήκε τόσο λαϊκιστική:

“Σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να μην συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι πιο νωρίς από εκείνους στη Γερμανία. Θα πρέπει όλοι να καταβάλλουν λίγη προσπάθεια και αυτό είναι σημαντικό”

και

“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νόμισμα και ο ένας να κάνει πολλές διακοπές και ο άλλος πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές”

Δηλαδή όπως λέμε “Τσοβόλα δώστα όλα” και “λεφτά υπάρχουν.”

Τι είναι αυτό που κάνει την συγκεκριμένη δήλωση της Μέρκελ λαϊκιστική; Προφανώς ήταν μια δημοφιλής δήλωση στην Γερμανία, αλλά η δημοφιλία μιας δήλωσης μπορεί να είναι αναγκαίο συστατικό λαϊκισμού αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο. Ο λαϊκισμός συνήθως συνδυάζει τρία στοιχεία, την δημοφιλία, την κολακεία και το κύριο συστατικό την αναλήθεια.

Το Βήμα δεν μας λέει γιατί η δήλωση της Μέρκελ ήταν λαϊκιστική, αλλά μας παραθέτει αρκετά σχόλια που χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένη δήλωση λαϊκιστική:

“«Η κυρία Μέρκελ ξαναρχίζει το βιολί των λαϊκίστικων συνθημάτων» δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ. «Είναι ντροπή να εξευτελίζει τόσο αβασάνιστα την ευρωπαϊκή ιδέα, μόνο και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του λαϊκίστικου τύπου. Έτσι υποδαυλίζει τις αντιευρωπαϊκές προκαταλήψεις, αντί να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της για το σύνολο της Ευρώπης».”

“Οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι δουλεύουν εξ ίσου σκληρά, ή χαλαρά, με τους Γερμανούς, πρόσθεσε ο γαλλογερμανός ευρωβουλευτής των Πράσινων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.”

“Οι δηλώσεις της Μέρκελ δίνουν τροφή σε αντιευρωπαϊκές προκαταλήψεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Αριστερά Κλάους Ερνστ.”

“Υπό τον τίτλο «Το παραμύθι της Μέρκελ» η εβδομαδιαία «Die Zeit» ζητά από την καγκελάριο να σταματήσει να συντηρεί «το μύθο του έλληνα και πορτογάλου τεμπέλη».”

Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία προφανώς δεν έχει επισκεφτεί μια ελληνική δημόσια υπηρεσία.
Για το Βήμα ότι δεν ακολουθεί τα θέσφατα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι στην καλύτερη περίπτωση λαϊκισμός. Έτσι το να δίνεις συντάξεις στα 55 είναι κοινωνική πολιτική, ενώ η κριτική αυτού που καλείτε να τις πληρώσει είναι λαϊκισμός.

Αυτές οι ανοησίες μόνο στην Ευρώπη λέγονται και έτσι εξηγείτε και η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου