Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ

"Εκείνοι που βάζουν αυτό το ερώτημα ξέρουν πολύ καλά ότι δεν είναι η αδήριτη χρεία αυτή καθεαυτή η αιτία της καταστροφής. Η αιτία έγκειται στον τρόπο που ανεχθήκαμε να θεραπευθεί αυτή η χρεία'' (Δ. Πικιώνη, Γαίας Ατίμωσις, 1954).

Πολλά έχουν γραφτεί στις εφημερίδες και τα μπλογκ τον τελευταίο καιρό για τα γεγονότα της Κερατέας. Αυτό που διακρίνει τα γραπτά, εκτός εξαιρέσεων, είναι η επιδερμική γνώση των γεγονότων και η εύκολη κριτική από μακριά στη λογική ενός πλαισίου σεβασμού της νομιμότητας και της λειτουργίας του κράτους. Ας μου επιτραπεί εδώ μια αναφορά σε δεδομένα και ανάλυση της πολιτικής του κράτους στο συγκεκριμένο θέμα.

Η διεθνής εμπειρία για την χωροθέτηση τόπων διαχείρισης απορριμμάτων υποδεικνύει μια σειρά από καλές πρακτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν σε όλες τις επιτυχημένες προσπάθειες χωροθέτησης. Αυτές είναι οι εξής.

■Ενεργό συμμετοχή του κοινού σε όλα τα στάδια χωροθέτησης.
■Ξεκάθαρη ανάδειξη της ανάγκης για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση.
■Ανάπτυξη ενός σχεδίου επιμόρφωσης που θα ενημερώνει το κοινό για τις τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων και για τις μελλοντικές ανάγκες επεξεργασίας και ταφής.
■Αξιόπιστες τεχνικές πληροφορίες.
■Αληθινό ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
■Επίδειξη θέλησης από την μεριά των αξιωματούχων να ακούν και να διαπραγματεύονται με το κοινό τα κριτήρια επιλογής και τους χώρους.
■Ακριβής και ανοιχτή ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους με ένα τρόπο κατανοητό στον καθένα.
■Θέληση να υπάρξουν σαφή αντισταθμιστικά οφέλη για τις θιγόμενες κοινότητες.

Τι από τα παραπάνω ισχύει στην περίπτωση της Κερατέας και του Γραμματικού, αλλά και της Φυλής; Τίποτα απολύτως. Το κεντρικό κράτος αποφάσισε τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, χωροθέτησε βασισμένο σε γελοίες μελέτες όπως κάθε σχετικός επιστήμονας βεβαιώνει και αρνήθηκε οποιονδήποτε ουσιαστικό διάλογο εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον.

Από την άλλη η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ανατολικής Αττικής οργάνωσε ημερίδες, παρουσίασε μελέτες, συνομίλησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έθεσε το θέμα στα περιφερειακά συμβούλια Αττικής, κάλεσε σε διάλογο το κράτος τα τελευταία δέκα χρόνια. Το κράτος οχυρωμένο πίσω από μια λογική που λέει πως αυτοί που νατιδρούν είναι οι 1500 κάτοικοι του Γραμματικού και οι μερικές χιλιάδες της Κερατέας, ενώ από την άλλη τα εκατομμύρια του λεκανοπεδίου δεν έχουν καμμία αντίρρηση τα σκουπίδια τους να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε μακριά, μέτρησε το πολιτικό κόστος και το βρήκε μηδαμινό. Δεν συζητάει λοιπόν τίποτε άλλο εκτός της δημιουργίας ΧΥΤΑ στις δύο περιοχές.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός προβλέπει τη κατασκευή 5 κεντρικών σταθμών μεταφόρτωσης μέσης δυναμικότητας 400 έως 1000 τόνων ανά ημέρα και 18 τοπικούς σταθμούς μεταφόρτωσης συνολικής δυναμικότητας 640 χιλιάδες τόνους ανά έτος. Σε ότι αφορά την υλοποίηση και λειτουργία τους σήμερα ισχύουν τα εξής:

ΣΜΑ ΣΧΙΣΤΟΥ είναι σε λειτουργία από το 1991 εξυπηρετεί 19 δήμους αλλά πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του

ΣΜΑ ΕΛΑΙΩΝΑ θα εξυπηρετήσει την Αθήνα και 5 όμορους δήμους. Λόγω ακύρωσης των περιβαλλοντικών όρων από το ΣτΕ το 2005 ακυρώθηκε ο διαγωνισμός της κατασκευή του.

ΣΜΑ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ (περιοχές Ελληνικό, Γλυφάδα Αλίμου) εκκρεμεί η διαδικασία χωροθέτησής του

ΣΜΑ ΒΟΡΕΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ (ΒΙΠΑ Κηφισσιάς ΒΙΠΑ Χαμομηλίου) εκκρεμεί η διαδικασία χωροθέτησής του

ΣΜΑ ΥΜΗΤΤΟΥ (Γουδί Υμηττός Καισαριανή) εκκρεμεί η διαδικασία χωροθέτησή του

Άρα από τους 5 κεντρικούς σταθμούς που προβλέπονται στον Π.Σ σήμερα εκκρεμεί η λειτουργία των 4 και μόνο ένας αυτός στο Σχιστό λειτουργεί χωρίς να είναι σε θέση να όλους τους δήμους για τους οποίους προορίζεται. Από τους 18 τοπικούς ΣΜΑ μόνο 10 είναι υφιστάμενοι και σε λειτουργία.

Που θα γίνουν τα έργα σε Γραμματικό – Κερατέα

ΧΥΤΑ Γραμματικού

Το έργο έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο 520 στρεμμάτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού με έκταση ενεργού χώρου ταφής 150 στρέμματα και ετήσια δυναμικότητα 127.500 τόνους. Προβλέπονται, αλλά δεν έχουν δημοπρατηθεί, μια μονάδα βιολογικής ξήρανσης 127 χιλιάδων τόνων και να γίνει μια μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών 40 χιλιάδων τόνων.

ΧΥΤΑ Κερατέας

Το έργο έχει χωροθετηθεί σε οικόπεδο 540 στρεμμάτων στη θέση «Ομβριόκαστρο» Κερατέας με έκταση ενεργού χώρου ταφής 154 στρέμματα και ετήσια δυναμικότητα 127.500 τόνους. Προβλέπονται, αλλά δεν έχουν δημοπρατηθεί, μια μονάδα βιολογικής ξήρανσης 127 χιλιάδων τόνων και να γίνει μια μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών 40 χιλιάδων τόνων.

Επίσης προβλέπεται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό η επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή και μια μικρή μονάδα προδιαλεγμένων οργανικών 80 χιλιάδων τόνων.

Έργα και μονάδες στη Φυλή – Άνω Λιόσια. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί μια μεγάλη μονάδα βιολογικής ξήρανσης 700 χιλιάδων τόνων. Ένα δεύτερο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στη Φυλή. (Ήδη υπάρχει μια παλιά μονάδα 250 χιλιάδων τόνων) και προβλέπεται μια νέα 400 χιλιάδων τόνων. Προβλέπεται επίσης μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης 67 χιλιάδων τόνων για να επεξεργάζεται τα οργανικά που βγαίνουν από το καινούργιο ΕΜΑΚ.

Τι δεν προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός

Τις σοβαρές παραλήψεις που διαπιστώνουν 4 οικολογικές οργανώσεις σε σχέση με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό τις διατυπώνουν ως εξής:

1. Δεν προβλέπει δράσεις πρόληψης που υποτίθεται ότι είναι στη κορυφή της ιεραρχίας της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

2. Δεν προβλέπει και δεν επεκτείνει τη διαλογή στη πηγή. Δεν λεει κουβέντα για την ανακύκλωση που γίνεται τώρα στους μπλε κάδους.

3. Δεν λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της ανακύκλωσης, εναλλακτικής διαχείρισης, η οποία αν αυξηθεί εκτρέπει ποσότητες και οι μονάδες οι οποίες σχεδιάζονται όπως η βιολογική ξήρανση που βγάζει καύσιμο υλικό αυτόματα διαφοροποιεί τα οικονομικά και ποσοτικά δεδομένα.

4. Επίσης ο Π.Σ δεν ασχολείται καθόλου με τις οικονομικές τεχνολογίες και μεθόδους που έχουν κατά καιρούς παρουσιαστεί και προταθεί. Όπως είναι η οικιακή κομποστοποίηση. (Να σημειωθεί ότι ένας κάδος που μπαίνει σʼ ένα σπίτι εκτρέπει μισό τόνο σκουπιδιών το χρόνο. Άρα αν μπουν 100 χιλιάδες κάδοι στην Αττική σημαίνει 50 χιλιάδες τόνοι εκτροπή από οργανικά. Άρα η μονάδα που πρέπει να σχεδιαστεί μετά πρέπει να είναι μικρότερη).

5. Δεν λαμβάνει υπόψη τους μηχανικούς κομποστοποιητές. Φανταστείτε ένα κοντέινερ το οποίο θα τοποθετηθεί μέσα στο χώρο ενός στρατοπέδου και όλα τα οργανικά από το μαγειρείο τα έκανε κομποστ και τα αξιοποιούσε. Τι κέρδος θα υπήρχε, όχι μόνο από τα στρατόπεδα αλλά και τα νοσοκομεία τα μεγάλα ξενοδοχεία μεγάλους χώρους εστίασης.

ΤΕΛΙΚΑ

Χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό και χωρίς διάλογο το κράτος προσπαθεί να αναγκάσει τους κατοίκους της Κερατέας και του Γραμματικού να δεχθούν την δημιουργία χωματερής στην περιοχή τους. Όλα τα άλλα περί εργοστασίων επεξεργασίας, ανακύκλωσης, κοπμποστοποίησης, σταθμών μεταφόρτωσης είναι λόγια ή, στην καλύτερη περίπτωση, σχέδια. 10 χρόνια τουλάχιστον το κράτος δεν κάθεται να σκεφτεί σοβαρά και να μελετήσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Είναι περίεργο λοιπόν που αντιδρούν έτσι όπως αντιδρούν οι Κερατιώτες; Εσείς αν ερχόντουσαν στο σπίτι σας κοντά να κάνουν χωματερή πως θα αντιδρούσατε; Ιδίως αν αρνιόντουσαν να μιλήσουν μαζί σας και αν σας κορόιδευαν;

Από τα δόγματα Λαλιώτη περί ολοκληρωτικής άρνησης της καύσης μέχρι σήμερα που είμαστε στο απροχώρητο το κράτος δεν μπορεί να σκεφτεί, να μετρήσει, να σχεδιάσει και να διαλεχθεί. Αυτό το κράτος υπερασπίζονται όσοι, από όλο το πολιτικό φάσμα, λένε να εφαρμοστεί ο νόμος και η τάξη στην Κερατέα. Κι από την άλλη λοιδωρούν όσους λένε ο καθένας να διαχειριστεί κατά τον προσφορότερο τρόπο και με τις δυνατές συνεργασίες, τα απορρίμματα του.

16 σχόλια:

ekapitalistis είπε...

'' Είναι περίεργο λοιπόν που αντιδρούν έτσι όπως αντιδρούν οι Κερατιώτες; ''

Είσαι σοβαρός? Η χρήση βίας δεν δικαιολογείται με τίποτα !

'' Εσείς αν ερχόντουσαν στο σπίτι σας κοντά να κάνουν χωματερή πως θα αντιδρούσατε; Ιδίως αν αρνιόντουσαν να μιλήσουν μαζί σας και αν σας κορόιδευαν; ''

Θα κατέφευγα δικαστικά,και αν έχανα θα πήγαινα στο Ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο και αν έχανα και εκεί, τότε θα υποκλιθω στην αποφαση των δικαστηρίων.

Ανώνυμος είπε...

Απολυτα σωστα λεει ο Δημητρης. Δεν ζουμε σε φεουδαρχια να αποφασιζουν οι γραφειοκρατες οπως γουσταρουν.

Ανώνυμος είπε...

Οι κάτοικοι της Κερατέας πλήρωσαν κανένα αντισταθμιστικό όφελος για την τεράστια αυξηση της αξίας των ακινήτων και όλα τα άλλα οφέλη που είχαν τους από την κατασκευής της Αττικής οδού και του αεροδρομίου ;

Ανώνυμος είπε...

Πληρωσαν υψηλοτερο φορο μεταβιβασης και κληρονομιας.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε σε πόλεις-κράτη Νικο.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο ειναι το ιδανικο.

Ανώνυμος είπε...

Τι διάολο όλοι εκεί έχετε τα εξοχικά σας και έχετε τέτοιο κόψιμο;
Κι εσύ πάλι μετριοπαθής είσαι, ο άλλος νομίζε ότι απελευθερώνει τους δουλοπάροικους του μεσαίωνα.

π. Νικόδημος-Νικόλαος Σκλέπας είπε...

Κύριε Γεωργιόπουλε, ψάξε να δείς αν έπεσε ένα ευρώ στην Κερατέα λόγω αεροδρομίου και Αττικής οδού... μάλλον μας μπερδεύεις με Μαρκόπουλο και Παιανία... επίσης ψάξε να δείς τι αντικειμενικές αξίες υπάρχουν στην Κερατέα και τι συντελεστές δόμησης.... πάλι κάποιο λάθος κάνεις....

Επίσης ψάξε να βρείς τις εναλλακτικές λύσεις (μελέτες Ε. Μ. Πολυτεχνείου κλπ) που είχαν προτείνει Δήμος, Νομαρχία κλπ και τη στείρα άρνηση που συναντούν εδώ και 15 χρόνια... από την ευνομούμενη (;) και νομοθετούσα πολιτεία.

...οι πρόγονοι μας μιλούσαν αν θυμάσαι για ΥΒΡΗ, ΔΙΚΗ και ΝΕΜΕΣΗ...

π. Νικόδημος-Νικόλαος Σκλέπας ἐκ Κερατέας καὶ νῦν ἐν Διδυμοτείχῳ!

Δημήτρης Α. Ζεγγίνης είπε...

"Τι διάολο όλοι εκεί έχετε τα εξοχικά σας και έχετε τέτοιο κόψιμο;"

Το παραπάνω σχόλιο του ανώνυμου με προβλημάτισε. Εκφράζει μιαν ατομικιστική αντίληψη των πραγμάτων η οποία κατ' αρχήν με βρίσκει σύμφωνο. Δηλαδή το ατομικό συμφέρον του καθενός είναι κυρίαρχο και βάσει αυτού πρέπει να κρίνει τα πράγματα. Από την άλλη το ατομικό συμφέρον πχ του κατοίκου του Ψυχικού εξυπηρετείται με την δημιουργία ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, χωματερής ή όπως στο διάολο ονομάζεται, στην Κερατέα. Άρα μπορεί να λέει πρέπει να επιβληθεί η θέληση του κράτους, ο νόμος και η τάξη. Γιατί αυτά εκφράζουν το ιδιωτικό του συμφέρον, άσχετα αν εναντιώνονται στο ιδωτικό συμφέρον του κατοίκου της Κερατέας.

Εδώ ακριβώς υπάρχει το εγγενές πρόβλημα του ατομικισμού της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι ένας ατομικισμός που σέβεται τα ατομικά δικαιώματα του άλλου, όπως ο κλασσικός φιλελευθερισμός (τα δικαιώματα μου σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου). Είναι ένας ατομικισμός που προσπαθεί να πάρει την εύνοια του κράτους πατερούλη ώστε να προασπιστούν τα δικά του ατομικά συμφέροντα εις βάρος των ατομικών συμφερόντων των άλλων. Αυτή η συνεχής αναζήτηση της πατερναλιστικής προστασίας είναι η πεμπτουσία του ελληνικού συστήματος.

Με αυτή τη λογική δεν μπορεί να καταλάβει ο έλληνας πως κι ο άλλος έχει συμφέροντα, όταν αυτά είναι αντίθετα με τα δικά του. Έτσι δεν μπορεί να αντιληφθεί και να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο διαλόγου, συναινετικών λύσεων, ότι κάτι πρέπει να δώσεις για να πάρεις. Το κράτος, αν έχουμε τα καλύτερα και δυνατότερα μέσα πίεσης, θα υπερασπίσει τα συμφέροντα μας τσακίζοντας, εν ανάγκει, τα συμφέροντα των άλλων. Αυτή είναι η ελληνική λογική. Κι αυτήν (πολιτικό κόστος) πρέπει να μετράει το πολιτικό σύστημα.

Αυτός ο ιδιότυπος ατομικιστικός κρατισμός διαπερνά παραδόξως τη σκέψη και πολλών ελλήνων "φιλελευθέρων".

Ανώνυμος είπε...

Πατερα Νικοδημε με το μερος σας ειμαι και ειμαστε οι περισσοτεροι εδω. Απλα τους λεμε οτι αν κερδισαν σε υπεραξια απο το αεροδρομιο αυτην δεν ερχεται τζαμπα, γιατι αναπροσαρμοζονται και οι φοροι αναλογα. Για περισσοτερα περαν του αρθρου του Δημητρη Ζεγγινη δειτε

http://blemilo.blogspot.com/2011/03/blog-post_7921.html

http://blemilo.blogspot.com/2011/02/blog-post_14.html

Οσο περι καψας των εξοχικων, ναι απολυτη καψα. Υπαρχει καποιο προβλημα να εχει καποιος καψα με την περιουσια του?

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι του Ψυχικού και σταματήστε να λαϊκίζετε σαν τον τελευταίο κνίτη, και να πουλάτε και το λαϊκισμό σας για "φιλελευθερισμό", το Κερατσίνι και η Νίκαια πού πρέπει να ρίχνουν τα σκουπίδια τους, να τα ρίχνουν στη θάλασσα, για να μη σας έρχεται εσάς η μυρωδιά στο εξοχικό σας όταν γυρνάει το αεράκι; Η Δραπετσώνα γιατί πρέπει να έχει φάτσα κάρτα το σκατό το δικό σας και όλης της Αθήνας, δεν βλέπω για εκεί να έχετε καμία ευαισθησία.
Αυτή η ίδια λογική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει ένας δημόσιος δρόμος. Κι ένας να αρνείται να δώσει το χωράφι του, θα πρέπει να σταματήσει το έργο ή να περάσει από άλλο σημείο με διπλάσιο/τριπλάσιο κόστος, έτσι δεν είναι; Βέβαια το Σύνταγμα μιλάει για λόγους δημόσιου συμφέροντος για τους οποίους η απαλλοτρίωση είναι υποχρεωτική, αλλά μάλλον θα είναι επηρεασμένο από "ατομικιστικό κρατισμό", κι άλλωστε αν δεν συμφωνεί κανείς με το νόμο τόσο το χειρότερο για το νόμο, δικαιούται να εξεγερθεί. Που αυτοί δεν είναι καν ιδιοκτήτες εκεί πέρα καταπατητές είναι. Στον ίδιο δήμο λειτουργούν παράνομη χωματερή και δημοτική χαβούζα όπου μάλιστα δέχονται αντί αντιτίμου και τα λύματα από τους γύρω δήμους, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός είχε γίνει μόνο για τις τοπικές ανάγκες. Δηλαδή καλό το σκατό των γύρω δήμων για να κερδίζει και να επεκτείνεται η δημοτική επιχείρηση, αλλά το πρόβλημα θα είναι αν γίνει οργανωμένος ΧΥΤΥ, μήπως το ζήτημα είναι να πάρουν και από αυτόν μερίδιο;
Σε όλο τον κόσμο λειτουργούν landfills για τις μεγαλουπόλεις, το πού θα γίνουν πρέπει να προκύπτει από κάποιον χωροταξικό σχεδιασμό. Δεν είναι "ταξικοί" οι λόγοι (πολύ θα'θελα τώρα κι εγώ ένα οικοπεδάκι στην Κερατέα), χωροταξικοί είναι, και τον ψήφισε η Βουλή αυτόν το σχεδιασμό. Όποιος αρνείται αυτά και τις αποφάσεις των δικαστηρίων ας πάρει και το τουφέκι να ανέβει στο βουνό, μην κάθεστε εδώ και κάνετε αγώνα μόνο από το πληκτρολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Στον ανώνυμο των 3:05

"Κι ένας να αρνείται να δώσει το χωράφι του, θα πρέπει να σταματήσει το έργο ή να περάσει από άλλο σημείο με διπλάσιο/τριπλάσιο κόστος, έτσι δεν είναι;" Όχι δεν είναι έτσι , υπάρχουν οι αναγκαστικές αππαλοτριώσεις που στην περίπτωση της Κερατέας δεν έγιναν, και υπάρχει η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου που έχει σταματήσει τα έργα για αύτον τον λόγο μεταξύ άλλων όπως π.χ. να γνωμοδοτήσει το αρχαιολογικό συμβούλιο όπως όφειλε και όπως αντισυνταγματικά το νομοσχέδιο της Βασούλας το υπερπήδησε.όταν μιλάς για σύνταγμα και για Κερατέα , καλό θα είναι να ψάχνεις λίγο παραπάνω. Δεύτερον, δεν υπάρχει καταπάτηση εκεί, υπάρχει νόμος που απαγορεύει την δόμηση στο χώρο λόγο του ότι ο χώρος είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός από το ίδιο το κράτος. Και πάλι μην λες ότι σου ρθει στο κεφάλι, ψάξε λιγάκι παραπάνω. Τρίτον, η χαβούζα που λες, η παράνομη χωματερή λειτουργούσε μέχρι πριν 1 χρόνο, όπως και άλλες 300 ανά την Ελλάδα, ακριβώς επείδη η πολιτεία δεν μπορει να υλοποιήσει έναν δίκαιο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των σκουπιδιών , όπως στην Ευρώπη. Τέταρτον, δεν πρόκειται για ΧΥΤΥ αλλά για ΧΥΤΑ. Το ανέπτυξε στο αρθρο παραπάνω και υπάρχει στο διαδίκτυο η δημοπράτηση του έργου , αλλά εκεί εσυ, επιμένεις ΧΥΤΥ. Πέμπτον, όσον αφορά το τι συμβαίνει με τα landfills σε όλο τον κόσμο μάθε ότι μόλις χτές ο επίτροπος της ΕΕ΅δήλωσε πως ΕΣΧΑΤΗ λύση είναι τα ΧΥΤΑ στην Ευρωπη, και εμείς την έχουμε ως 1η και δια της βίας, με προχειρότητα για την εξυπηρέτηση της οικονομικής ΕΛΙΤ που κυβερνα τον τόπο εδω κ 20 χρόνια.. Θα μπορούσα να συνεχίσω, αλλά απ όλα τα παρταπάνω, με την ευρωμανία που πιστεύω πως έχεις, μόνο το 6ο επιχείρημα θα σου πει κάτι. Ας είναι καλά οι ξένοι που μας σώζουν πάντοτε..Όσο για τα τουφέκια..

Ανώνυμος είπε...

Τελευταιε ανωνυμε τα χεις μπερδεψει. Προφανως και θα πρεπει η Δραπετσωνα και το Κερατσινι να εχουν ανταποδοτικα οφελη για τα λυματα. Αυτο που παραξενευει ειναι πως ο δημος Ψυχικου ειναι περιεργα απομονωμενος απο ΧYTA, κεντρα απεξαρτησης κλπ που ολως περιεργως ανοιγουν στις υποβαθμισμενες περιοχες της Αθηνας. Σε ολο τον κοσμο δεν λειτουργουν landfills, στην Βιεννη η καυση σκουπιδιων ειναι διπλα απο την αντιστοιχη Φιλοθεη της Αθηνας.

Καποιοι εχετε την αποψη οτι ενας γραφειοκρατης μπορει κατα το δοκουν χωρις διαβουλευση να χωροθετει οπως του καπνισει χωρους ΧΥΤΑ, οταν πλεον στην Ευρωπη δεν θελουν καν να ακουσουν για ΧΥΤΑ. Εδω υπαρχει μια διαφορα κουλτουρας. Εμεις εδω υποστηριζουμε ενα συστημα στο οποιο ο καθε δημος οφειλει να διαχειριζεται τα σκουπιδια του και να πληρωνει δικαιωματα στους δημους στους οποιους εναποθετει τα σκουπιδια του. Επισης στο πλαισιο των ιδιοκτησιακων δικαιωματων θεωρουμε πως ο καθενας εχει δικαιωμα να κανει το σπιτι του, δημο του κλπ χαβουζα με τα σκουπιδια ΤΟΥ. Οπως εγω στην τουαλετα μου θελω να δικα μου βακτηριδια, στο ποτηρι μου το δικιο μου σιελο κοκ.

Οπως εχουμε γραψει αυτα θελουν κοπερνικειες ρηξεις, οπως ουσιαστικη αυτοδιοικηση των δημων, ανεξαρτητη φορολογικη τους πολιτικη δηλαδη ξηλωμα των Καποδιστρια-Καλλικρατη. Απλα σε καποια σοσιαλδημοκρατικα μυαλα αυτα φαινονται επαναστατικα. Μεχρι στιγμης το κρατος δερνει τους Κερατιωτες αλυπητα και δεν εχει συλλαβει τους δολοφονους της Μαρφιν.

Ανώνυμος είπε...

Και οσον αφορα τις αναγκαστικες απαλλοτριωσεις. Πρεπει να ειμαστε η χωρα με τεραστια ρεκορ στην καταπατηση των ιδιοκτησιακων δικαιωματων. Προ ολιγων ετων ο Ζαχοπουλος με την διπλη του ψηφο στο αρχαιολογικο συμβουλιο, αποχαρακτηρισε απο διατηρηταια την πολυκατοικια του Κουρεμενου στην Δ.Αρεοπαγειτου. Ο λογος ηταν οτι ηθελαν να την απαλλοτριωσουν και να την κατεδαφισουν για να εχει θεα η καντινα του νεου μουσειου Ακροπολεως.

Η Βασουλα οπως λεει και ο αλλος ανωνυμος στο ΥπΑν ειχε κανει τις αλλαγες χρησης γης δευτερο επαγγελμα. Στο Μενιδι ματαιωθηκαν βιομηχανικες επενδυσεις οταν εν μια νυχτι η σχεδιαζομενη ΒΙΠΕ πηγε στο καλαθι των αχρηστων. Επισης να μας πει το ΥΠΕΧΩΔΕ με ποιον τροπο απαλλοτριωθηκαν τα οικοπεδα στο ολυμπιακο χωριο οταν αλλαξε εν μια νυχτι η χρηση γης και αγοραστηκαν τζαμπα.

Να μας πει επισης το ΥΠΕΧΩΔΕ πως η Εκαλη απο περιοχη αποκλειστικα οικισης αλλαξε η χρηση γης και χτιστηκε ξεονοδοχειο μεγαλης οικογενειας, αλλα βεβαια ορθοτατα ξεσηκωθηκαν οι κατοικοι. Και ολα αυτα για την φιεστα των Κεντερη-Θανου. Ποιος κερατας γραφειοκρατης παιζει με τις περιουσιες των ανθρωπων?

Ανώνυμος είπε...

Να μη γίνουμε κι εμείς Φυλή. Ας γίνει η Φυλή… Κερατέα.

Ανώνυμος είπε...

Χαχα πράγματι μερικοί ανθρωποι ειναι αστειοι! Ο καθένας να φροντίσει για τα σκουπιδακια του ώστε να μην χρειαστεί να πληρώνει η χώρα γαμ....κα ! Εγώ είμαι από Λαύριο και είμαι ένα από τα παιδιά που τους έκαναν τις μετρήσεις το 87 για υα βαρέα μέταλλα! Νομίζω σε συνδυασμό με το ηλεκτρικό ρεύμα που όλοι σας έχετε εις βάρος μας , δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό και την απρέπεια μου αλλά αφού ο δήμος δίνει έκταση για το εργοστάσιο και έχουν "ειλικρινεις" διαθέσεις οι "κυβερνοντες" γιατί στο διατανο δεν το δέχονται σαν λύση ;;;;;;; μάλλον πάει και αυτό κατά τη δήλωση του παπακωνσταντίνου ότι δεν θα υπάρξουν αλλά οικονομικά μέτρα ! Άλλωστε η λύση που προτείνει ο δήμος είναι για ολοκληρωμένη επεξεργασία λυμάτων ΓΙΑ ΟΛΌΚΛΗΡΗ ΤΗ ΝΌΤΙΑ ΑΤΤΙΚΗ! ευχαριστώ ! Α και να ξέρετε οτι εμείς εκεί μένουμε και εκεί θα είμαστε ,δεν φεύγουμε !

Δημοσίευση σχολίου