Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ιδιωτικοποίηση της αστυνόμευσης : Η Κυρτώνη Φθιώτιδας δείχνει το δρόμο!


Και όμως, τουλάχιστον στο θέμα της ασφάλειας, η αναρχοφιλελεύθερη ουτοπία έγινε πράξη σε ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας, την Κυρτώνη, που ανέθεσε τη φύλαξη του σε εταιρεία security! Kαι μάλιστα, το πείραμα φαίνεται να αποδίδει!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ημιορεινό χωριό με τους 400 κατοίκους, που υπάγεται στο Δήμο Αταλάντης, είχε πέσει θύμα πολλών κλοπών και διαρρήξεων στο παρελθόν , μιας και η θέση του το έκανε πέρασμα μετακινούμενων κακοποιών. Ως συνήθως, η αστυνομία αδυνατούσε να προστατεύσει τους κατοίκους, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να οχυρώνουν τα σπίτια τους με σιδεριές και αμπαρωμένες πόρτες. Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η δολοφονία του προέδρου του γειτονικού χωριού . Αμέσως, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κυρτώνης, Δημήτρης Κυριαζής, συγκάλεσε συνέλευση των κατοίκων, όπου αποφασίστηκε η προσφυγή σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι. Από τότε, κάθε βράδυ από τις 11 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ.,ένα όχημα της εταιρείας με φάρο, διακριτικά και πλήρωμα δύο ένστολων ανδρών περιπολεί στο χωριό . Ταυτόχρονα, κάθε κάτοικος διαθέτει κι ένα τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας με την εταιρεία, σε περίπτωση που δει οτιδήποτε ύποπτο. Κάθε νοικοκυριό πληρώνει 21 ευρώ το μήνα ή 70 λεπτά την ημέρα. Σήμερα, δύο μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Από τότε που η εταιρεία σεκιούριτι ανέλαβε τη φύλαξη του χωριού δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα διάρρηξης σπιτιού ή κλοπής αυτοκινήτου, το αίσθημα της ασφάλειας έχει επανέλθει και οι κάτοικοι δηλώνουν ευχαριστημένοι. Την επιτυχία του παραδείγματος της Κυρτώνης αποδεικνύει το γεγονός πως πολλές κοινότητες της Φθιώτιδας είναι έτοιμες να ζητήσουν και αυτές προσφορές από ιδιωτικές εταιρίες για τη φύλαξή τους.

Σήμερα που , εξαιτίας της κρατικής ανικανότητας, η εγκληματικότητα είναι πια εκτός ελέγχου και η αστυνομία , παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων μεμονωμένων αστυνομικών, έχει την αποτελέσματικότητα μιας οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας , η αγορά δείχνει πως μπορεί και ξέρει να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδιαμφισβήτητο μονοπώλιο του κράτους. Το παράδειγμα της Κυρτώνης είναι ενθαρρυντικό, όχι μόνο λόγω της τελικής επιτυχίας του αλλά και για δύο ακόμη λόγους. Αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμη Έλληνες που ξέρουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και δεν τα περιμένουν όλα από το κράτος και δείχνει πως αν η συμφωνία με την εταιρεία σεκιούριτι γίνει σε επίπεδο γειτονιάς ή χωριού, η τιμή μπορεί να είναι προσιτή για κάθε νοικοκυριό (και φυσικά η επιβάρυνση θα ήταν μηδαμινή αν το κράτος απάλλασσε τους κατοίκους του χωριού από τους φόρους που πληρώνουν για να έχουν τη-δήθεν-προστασία της αστυνομίας). Μήπως τελικά όλοι εμείς που ζούμε στο κέντρο της Αθήνας, αντί να εξακολουθούμε να πιστεύουμε στις υποσχέσεις των κυβερνώντων για μείωση της εγκληματικότητας, είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε το δρόμο των κατοίκων της Κυρτώνης;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου