Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πολίτης Άκης Τσοχατζόπουλος


Δεν υπάρχει προσωπικότητα που να εκφράζει καλύτερα την κατρακύλα της μεταπολίτευσης όσο ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Είναι δύσκολο να βρει κάποιος ένα πρόσωπο που να έχει χάσει παντελώς την αίσθηση του τι σημαίνει να διαπράξεις ύβρη. Δυστυχώς δεν ήταν μόνος του.

Αν προσεκτικά δούμε την πορεία της μεταπολίτευσης θα διαπιστώσουμε ότι οι αδυναμίες που μας οδήγησαν στην σημερινή κρίση ήταν προϋπάρχουσες. Η διαφορά έγκειται στο ότι κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης χάσαμε κάθε αίσθηση ορίου, κάθε έννοια διαχωρισμού του επιτρεπτού και μη.

Η Ελλάδα της “Αλλαγής” είναι η χώρα όπου σχεδόν όλα επιτρέπονται. Πολύ περισσότερο αν υπάρχει πίσω από το αίτημα ή την όποια επιθυμία, ένα πραγματικό ή μη θύμα της επάρατης δεξιάς.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η γενιά κατά κάποιο τρόπο κουβαλούν τα βάσανα ενός ολόκληρου έθνους και την δεκαετία του 80 είναι η στιγμή που οι ‘αγώνες΄και οι ‘διώξεις’ είναι έτοιμες να εξαργυρωθούν, με το αζημίωτο, όταν “λαός - ΠΑΣΟΚ” καταλαμβάνουν την εξουσία.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα έχει όλες τις προδιαγραφές για μια γρήγορη ανέλιξη στο πολιτικό σκηνικό. Όπως θα λένε οι σύντροφοι του συχνά “οι παλάμες του σλήρυναν από το χειροκρότημα.” Το σύστημα έχει ανάγκη από πιστούς οπαδούς, εξ ου και το «Τι ώρα είναι, Ακη;». «Ο,τι ώρα πείτε, πρόεδρε». Οπαδούς που δεν είναι κατ’ ανάγκη και οι πιο λαμπερές λάμπες στον πολυέλεο, εξ ου και το αστείο ότι “στο «Πεντελικόν», στην κρίσιμη συνεδρίαση που θα έβγαζε γραμματέα, ο Παπανδρέου γύρισε και ρώτησε εμπιστευτικά: «Ακη, θες να γίνεις γραμματέας;». Κι ο Ακης απάντησε «μα, πρόεδρε, δεν ξέρω γραφομηχανή!».”

Ο πολιτικός λόγος του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι πάντα διανθισμένος από σοσιαλιστικές κορώνες. Σε αυτές προστίθεται και μια κενολογία, εντελώς θολή, περί τομών, αξιών, συγκλητικές διαρθρώσεις, κοινωνικές δομές και δράσεις που πρόδιδαν μια κάποια σχέση με μια ποπ κοινωνιολογία του 70.

Το μόνο που είναι ξεκάθαρο στον πολιτικό του λόγο είναι η απέχθεια του για την επάρατη δεξιά, για τον φιλελευθερισμό ή τον νεοφιλελευθερισμό. Πιστεύω αυτή η απέχθεια ήταν κάτι περισσότερο από ένα προϊόν παραταξιακής αντιπαλότητας. Ήταν ακόμα και μια αντιπάθεια για την ύπαρξη ορίων και κανόνων, που αυτές οι ιδεολογίες και πιστεύω υποδήλωναν για τον άνθρωπο και τους θεσμούς που δημιούργησε.

Στην Ελλάδα της “Αλλαγής” θα πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε, με την προϋπόθεση ότι α) αναμιγνύουμε το κράτος και β) ότι αυτό που κάνουμε κατά κανόνα είναι ενάντια σε αυτό που θα λέγαμε γενικό συμφέρον. Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι προσποιούνται ότι εργάζονται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες προσποιούνται ότι πληρώνουν φόρους και οι πολιτικοί προσποιούνται ότι κυβερνούν με αυταπάρνηση για το κοινό καλό.

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν επειδή μεταξύ των πεπραγμένων μας και της σκληρής πραγματικότητας υπάρχει μια ενδιάμεση εικονική κατάσταση, μια προστατευτική ασπίδα, που δεν είναι τίποτε άλλο, από τον αλόγιστο δανεισμό, που από την δεκαετία του 80 θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

Πρέπει ο πολίτης να ανησυχεί για τους πολλούς και κομματικούς διορισμούς; Για τις αλόγιστες κρατικές δαπάνες; Για το αδικαιολόγητο lifestyle γνωστών πολιτικών και των ημέτερων τους;
Ασφαλώς όχι, αφού “λεφτά υπάρχουν.” Είναι τα λεφτά που δανειζόμαστε από τους κουτόφραγκους και θα τα πληρώσουν κάποιοι άλλοι κουτοέλληνες σε ένα πολύ μακρινό 2010.

Για το πως αντιδρούσαν οι Έλληνες στην διαφθορά είναι ενδιαφέρον να διαβάσετε το παρακάτω εδάφιο από την μικροπολιτική στήλη των Νέων. Παρεμπιπτόντως, δεν δημοσιεύθηκε ούτε το 1985, ούτε το 1995. Είναι από τον Οκτώβρη του 2004:

Mε ένα λευκό πουκάμισο περιφερόταν όλη μέρα χθες στον Νομό Καβάλας ο Ακης. Ο Τσοχατζόπουλος ήταν επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ για τον προσυνεδριακό διάλογο. Ωστόσο, οι σκηνές ροκ που εκτυλίχθηκαν κυριακάτικα έδωσαν στην επίσκεψη ευρύτερα πολιτικό χαρακτήρα και σαφώς προσωπικό χρώμα.

H προσέλευση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη και οι εκδηλώσεις τόσο έντονες που, κάποια στιγμή, στον Δήμο Ορεινού, όπου γινόταν και μεγάλη αγροτική έκθεση, τα κομματικά στελέχη που συνόδευαν τον Ακη τον έχασαν για μερικά λεπτά μέσα στο πλήθος! Το αγκάλιασμα του κόσμου ήταν τόσο αυθόρμητο και η έκφραση συμπαράστασης -«Βάστα γερά!»- για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής ήταν τόσο καθαρή, ώστε δικαιούμαι να πω ότι ποτέ τα εξοπλιστικά δεν συγκίνησαν τόσους πολλούς στο ΠΑΣΟΚ.

Με τα τσίπουρα, τα κεράσματα και τη θέρμη του κόσμου άνοιξε η όρεξη του Ακη. Ο Τσοχατζόπουλος σταμάτησε το μεσημέρι για φαγητό σε ταβέρνα μεταξύ Λεκάνης και Κεχρόκαμπου. Εκεί συνάντησε κλίμα αντίστοιχο, αλλά ευτυχώς τον άφησαν να βάλει κάτι στο στόμα του. Για τα εσωκομματικά δεν έχω κάτι να προσθέσω. Πέρασαν, άλλωστε, σε δεύτερη μοίρα σε αυτή την πολιτική καταιγίδα συμπαράστασης, υπό τους ήχους ποντιακών λυρών.


Κρατήστε το “Βάστα γερά”, το “πολιτική καταιγίδα συμπαράστασης” και το “ότι ποτέ τα εξοπλιστικά δεν συγκίνησαν τόσους πολλούς στο ΠΑΣΟΚ.” Αν δεν κάνω λάθος, τα εξοπλιστικά, θα πρέπει να φέρνουν ακόμα κάποια ρίγη συγκίνησης στο κίνημα, ειδικά τελευταία.

Είναι θετικό που τώρα το άκουσμα του ονόματος του Άκη Τσοχατζόπουλου μας φέρνει αηδία. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα, ήταν πρώτος μεταξύ πολλών ομοίων.

15 σχόλια:

Δημήτρης Α. Ζεγγίνης είπε...

Πολύ καλή ανάλυση Ναπολέων. Δεν απαντά όμως στο κύριο ερώτημα. Γιατί όλοι αυτοί πέσανε και φάγανε; Νομίζω πως δύο είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς που τα παίρνουν, σε όλα τα επίπεδα. Α. Προέρχονται από φτωχά στρώματα και είναι ουσιαστικά ανεπάγγελτοι. Β. Πιστεύουν πως καταξιώνονται κοινωνικά μόνο μέσω του χρήματος. Όσο πιο πολύ χρήμα τόσο μεγαλύτερη καταξίωση. Όταν διαπιστώσουν πως δεν είναι έτσι είναι αργά.

Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες μικρότερης σημασίας. Πχ. συνήθως δημιουργούν στρατούς δίπλα τους από κοπρίτες που πρέπει να τρέφουν. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν η διαφθορά της εξουσίας και η έντονη πίστη στην λογική πως το κράτος είναι ένα καζάνι με χρήματα πό το οποίο όλοι πρέπει να τρώνε. Η λογική του free lunch. Αλλά νομίζω πως οι δύο πρώτοι παράγοντες είναι οι καθοριστικοί στους κατ' επάγγελμα και κατά συρροήν κλέφτες.

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Πολλά μου θυμίσατε από τότε. Και δυό ακόμα: 1, ο πατέρας του, από όταν ακόμα ήταν μαθητής είχε πει γιά τον Α Παπανδρέου πως δε μπορεί να ανεχθεί κανένα άξιο πλάι του. Και 2, όταν ο Ακης σκόνταψε ανεβαινοντας στο Μαξίμου κυκλοφόρησε η φωτογραφία με το σχόλιο "γονατιστός ακολουθεί τον Παπανδρέου.

Chrysotheras είπε...

...πολύ καλή και "νοσταλγική" ανάλυση της εποχής του Δοξάστε-με!
...ελπίζω σε επόμενη ανάρτηση να καταπιαστείτε με τα "έργα και ημέρες" του έτερου "αμόλυντου" και "ιερού" (ιερόν βρέφος κατά Μελίνα) τέρατος της εποχής της δόξης. Τον αδηφάγο Λαλιώτη!

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά που λέτε αλλά για τη Ν.Δ. τουμπεκί όμως... Η κατρακύλα της αντιπολίτευσης δεν ήταν μόνο πράσινη είχε και σημαντική γαλάζια συνεισφορά για την οποία κανείς σας δε μιλάει εδώ..
Αν συνεχίσετε έτσι στο τέλος δε θα είστε παρά ένα ακόμη δεξιό μπλογκ και τίποτα άλλο

Ματθαίος Κόφφας είπε...

@Chrysotheras. Φοβάμαι πως η ενασχόληση με τον Λαλιώτη θα βγάλει κείμενο που θα μοιάζει με σκληρό πορνό.

@Napoleon. Ναπολέοντα, εξαιρετικό το κείμενο. Υπ'όψιν πως φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την αποφράδα 18 Οκτωβρίου 1981, από τη στιγμή που όλη αυτή η συμμορία του καθάρματος Ανδρέα Παπανδρέου κάθησε στο σβέρκο της χώρας. Πρέπει στο Μπλε Μήλο να κάνουμε αφιέρωμα. Έχω αρχίσει ήδη να μαζεύω υλικό.

Ανώνυμος είπε...

τετοιους θελουμε τετοιους εχουμέ!Γιατι εκλιπαρουμε για βοηθεια!Περιφερειακες και δημοτικες 2010! πρωτο ΠΑΣΟΚ δευτερη ΝΔ!Ναα μη χασουμε τους μ---κες!Οχι τα μαγαζακια της βουλης ειναι καλυτεροι!Για νεεδτειωωθουν υποχονδριοισε διαφορες καρεκλές!

ekapitalistis είπε...

Είμαστε άξιοι των επιλογών μας. Αυτοί οι κύριοι είναι αιρετοί,ελπίζω να καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτο,αρα ποιος φταίει εδω? Και πως θα πρέπει να χαρκτηρίσουμε τον εαυτό μας?

Ο κάθε λαός είναι άξιος των ηγετών της επιλογής του.

Ανώνυμος είπε...

Καλη αναλυση.
Διαφωνω στο οτι παρασυρεσε στο να τον θεωρεις χαζο ή απλα τσιρακι του Ανδρεα. Αυτα ειναι πασοκικη διαλεκτος και ως τετοια εχουν ειπωθει χανουν το νοημα της οι λεξεις οταν βγαινουν στο ευρυ κοινο.


Μια διαφορετικη αποψη: Τον τσοχατζοπουλο πρεπει να εισαι βαθυ ΠΑΣΟΚ για να τον καταλαβεις.

1.Ο Ακης πιστευω πως μεχρι το 1996 δεν ειχε καμια απολυτως εμπλοκη με δημοσιο χρημα , το 96 δεχτηκε δυο απανωτες ηττες απο τον Σιμιτη μαλιστα (που ειχε διαγραφει 3-4 φορες κλπ κλπ για οσους καταλαβαινουν) και εκτος αυτου δεχτηκε την μεγαλυτερη ηττα που ηταν ιδεολογικη με την εννοια εγω ετρεχα τοσα χρονια αφιερωσα την ζωη μου και ο αλλος με τους μηχανισμους χωρις ποτε να εχει κανει κομματικη δουλεια με κερδισε...

Εν συνεχεια μετα απο μερικα χρονια συνεχισε στο ιδιο τιμιο μοτιβο για καποια χρονια... ΑΛΛΑ καποια στιγμη εφτασε να βλεπει τις φωτοβολιδες (πολιτικοι για δυο φεγγαρια) Μαντεληδες και ΣΙΑ να τα αρπαζουν και να φευγουν...Διοικητες οργανισμων και εφοριακους που τους ειχε για σφαλαιαρες να πλουτιζουν.....Τζερεμεδες που τον γλυφανε να γινονται επιχηρηματιες , καναλαρχες, τραπεζιτες και να πλουτιζουν κλπ κλπ κλπ κλπ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΕ ΝΑ ΠΕΙ....ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ .........ΕΓΩ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ????

2. ΕΧΟΥΝ ΦΑΕΙ Σ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΣΟΙ ΛΙΓΔΟΤΑΜΑΠΑΡΟΙ ΠΟΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΙΔΙΩΤΕΥΟΥΝ ..... Ο ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ

3. ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ,ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ...ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΦΩΡΤΟΣΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ!

Ανώνυμος είπε...

kαι μολις ξαναγινουν εκλογές!θατρεξουμε ολοί αβλεπι να ψηφισουμε τα κομματακια μας αβλεπεί για να "ξανασωσουν,, το τοπο!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό, Ναπολέων!!

Ανώνυμος είπε...

τι ακριβώς προσέφερε στα κοινά ο Άκης , πέρα από απαράμιλλη γοητεία ; ( η οποία προφανώς ενδιαφέρει μόνο κάποιες γυναίκες ή γκέι )

Ανώνυμος είπε...

kane kai allo gamo malaka katastrofea ths elladas....giati den milate plewn gia siemens kai batopaidi re
giati;
ta ksexasate e kanate ta panta na bgeite sthn eksousia koprites bolemenoi.....oxi allo allodapo prw8upourgo kremala kai staurwsh re sas aksizei mia akrodeksia na sas steilei apo ekei pou irthate....

Ανώνυμος είπε...

Ο Άκης είναι ο καλύτερος υπουργός άμυνας που είχε η Ελλάδα. Έφτιαξε έναν δυνατό στρατό και στήριξε την Κύπρο. Κοιτάξτε τα χαρτονομίσματα του ευρώ. Ποιος νομίζεται ότι απαίτησε και πέτυχε να έχουν και τα ελληνικά γράμματα πάνω;
Επίσης προσπάθησε να κάνει προσέγγιση στην Ρωσσία και αυτό πληρώνει τώρα. Τον έχουν στοχοποιήσει για να γίνει εξιλαστήριο θύμα.
Ας δούμε τα πράγματα καθαρά, αν παρασυρόμαστε από τα πληρωμένα ΜΜΕ σε ότι λένε τότε τι χρειάζεται το μπλογκ για ανεξάρτητη ενημέρωση; Και τέλος για όσους βρίσκουν ευκαιρία τώρα, νομίζοντας ότι θα βγάλουν τα δίκαια ή άδικα απωθημένα τους από το πασοκ: Να ξέρετε πως το να φαγωθεί ο Άκης είναι η επιλογή που βολεύει την νομεκλατούρα που κυβερνά αυτό το μαντρί. Για τον Άκη ξέρετε ότι όταν ήταν να βοηθήσει κάποιον πολίτη δεν έκανε διάκριση και έχει βοηθήσει άτομα από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Unknown είπε...

βρε ανώνυμε γιατί παίζεις με τα νεύρα μου ;;
ξέρεις να διαβάζεις ;
διάβασε εδώ :


Εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης κακουργηματικής πράξης καλείται να δώσει στην αντεισαγγελέα του οικονομικου τμήματος κ. Πόπη Παπανδρέου που ερευνά την υπόθεση των υποβρυχίων, ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, κ. Γ. Μπέλτσιος.

Η κλήση του κ. Μπέλτσιου ανεβάζει τον αριθμό των υπόπτων στους 38, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι πιθανότατα μετά το Πάσχα η αντεισαγγελέας θα προχωρήσει σε νέο κύκλο κλήσεων.

Το όνομα του κ. Μπέλτσιου, που έχει κληθεί να καταθέσει στις 28 Απριλίου, ενεπλάκη στην υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το περιοδικό Der Spiegel τον φωτογράφιζε ως το πρόσωπο που είχε υποδείξει ως «δεξί του χέρι» την επίμαχη περίοδο ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο κ. Μπέλτσιος φέρεται να είχε συναντήσεις με στελέχη της Ferostaal που πλέον κατηγορούνται από τη Γερμανική Δικαιοσύνη για δωροδοκία. Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταθέσεις στελεχών της Ferostaal μεταξύ των οποίων και αυτή του πρώην προέδρου του Δ. Σ. της εταιρείας, που έχει υποστηρίξει ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος τον παρέπεμψε στον κ. Μπέλτσιο ο οποίος είναι παλαιός φίλος από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ». Περαιτέρω, ο ίδιος ο κ. Μπέλτσιος έχει παραδεχθεί τη σχέση του με τη Ferostaal με την οποία από το 2000 μέχρι το 2003 φέρεται να είχε συνεργασία για έργα υποδομών που αφορούσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Εν τω μεταξύ, στα τέλη της εβδομάδας μετά το Πάσχα τοποθετείται η συζήτηση στη Βουλή επί των προτάσεων σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, εφόσον κατατεθούν ώς σήμερα το μεσημέρι οι προτάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, που ούτως ή άλλως συμπίπτουν να επικεντρωθεί η προανάκριση μόνο στο πρόσωπο του κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Κατά τον Κανονισμό της Βουλής, η πρόταση κατατίθεται μόνον με λειτουργούσα την Ολομέλεια και συζητείται υποχρεωτικά εντός δεκαπέντε ημερών, δηλ. αν κατατεθεί σήμερα, την Πέμπτη 26 ή την Παρασκευή 27 Απριλίου. Σίγουρο είναι κατόπιν αυτού ότι δεν θα ενεργοποιηθεί για την υπόθεση αυτή το τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο εισαγγελικών λειτουργών του νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών,

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως πήγα στρατό ( ξηράς ) σε τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα ανά την Ελλάδα ( μεταξύ αυτών και 7 μήνες στα σύνορα )ακριβώς μετά την αποχώρηση του Ακη από το Αμύνης . Δεν είδα πουθενά τον "δυνατό" στρατό που έφτιαξε ο Άκης .Ενα μαύρο χάλι είδα . Ρουσφέτι , αναξιοκρατία , ανοργανωσιά , επάνδρωση οτι νά ναι , ελλιπέστατη εκπαίδευση , βρώμα , κακή συντήρηση , ένα μαύρο χάλι . Ελπίζω αυτοί που είδαν τον "δυνατό στρατό" να μην τον είδαν από τη σκοπιά του μπαλκονιού τους .

Δημοσίευση σχολίου