Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Οι μπάμιες στην ιερά εξέταση


Μικροί και μεγάλοι δικτατορίσκοι μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η ανθρώπινη φύση γεννά παραφωνίες που έρχονται σε αντίθεση με τις υπό εκκόλαψη ουτοπίες τους. Κλασσικό παράδειγμα η αντίδραση της Μαρίας Στρατηγάκη, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, στην διαφήμιση της Bold Ogilvy για την Γερμανός.

Ο σύζυγος της διαφήμισης έχει βαρεθεί τις χιλιομαγειρεμένες μπάμιες της γυναίκας του και φαντάζεται να είχε την δυνατότητα να την επιστρέψει στην μάνα της. Φυσιολογικοί άνθρωποι θα μας έλεγαν ότι και οι πιο πετυχημένοι γάμοι έχουν τέτοιες στιγμές, έστω και για μπάμιες, που ο ή η σύζυγος έχουν την συγκεκριμένη φαντασίωση.

Οι φυσιολογικοί άνθρωποι όμως δεν έχουν τις εμμονές και τις ιδεολοψίες της κας Στρατηγάκη. Δήλωσε στο Βήμα ότι “Η εν λόγω διαφήμιση ουσιαστικά απογυμνώνει τη γυναίκα από την ανθρώπινη αξία της και την εξισώνει με αντικείμενο και εμπόρευμα, όπως αυτό που ο διαφημιζόμενος θέλει να προωθήσει.”

Όποιος έχει περάσει από πανεπιστήμιο αναγνωρίζει αμέσως την παραπάνω κλισέ σκέψη που διδάσκεται στα ψευδό-ακαδημαϊκά προγράμματα φύλου. Φαντάζομαι την χαρά της κας Στρατηγάκη όταν θα βρήκε άλλη μια ευκαιρία για εφαρμογή των ιδεοληψιών της. Ευθύς αμέσως “ανέλαβε την πρωτοβουλία για την υποβολή της καταγγελίας στο ΕΣΡ και στο Εθνικό Συμβούλιο Επικοινωνίας.”

Η επιλογή της κας Στρατηγάκη να αναφέρει στις αρχές την συγκεκριμένη εταιρία προκειμένου να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τύπος φεμινισμού που υποστηρίζει η κα Στρατηγάκη δεν έχει ούτε φιλελεύθερες ρίζες, αρχές ή στόχους. Σκοπός δεν είναι μια απελευθέρωση των γυναικών αλλά η δημιουργία νέων, εγκεκριμένων προτύπων που όλες οι γυναίκες οφείλουν να ακολουθούν πιστά. Π.χ. συνήθως ο ρόλος του άντρα “κουβαλητή” του σπιτιού αντικαθίσταται με αυτό του κράτους νταντά - πατέρα.

Η ειρωνεία του όλου θέματος είναι ότι αυτό το κύμα λογοκρισίας και χειραγώγησης προέρχεται από τους ανθρώπους που πλασάρουν τους ευατούς τους και την κοινωνία που επιθυμούν, ως ένα σύνολο ψαγμένων και συνειδητοποιημένων ατόμων που ελάχιστη σχέση έχουν με τους αγροίκους της δεκαετίας του 50. Το θέμα είναι γιατί η νέα, πιο εξελιγμένη και ευαισθητοποιημένη Ελλάδα χρειάζεται διαρκώς όλο και περισσότερο αστυνόμευση της σκέψης και του λόγου.

Η “ένοχη” διαφήμιση.

9 σχόλια:

byron είπε...

Πόσες και πόσες διαφημίσεις δεν είναι προσβλητικές για τους άντρες;

Manoliscus είπε...

Στο δια ταύτα και παραβλέποντας την αντίδραση της κας Στρατηγάκη. Πώς σας φάνηκε η δια φήμιση;

Ανώνυμος είπε...

Το δια ταύτα είναι η αντίδραση της κας Στρατηγάκη, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τη θέση της ως "γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων", δεν ήξερα καν ότι υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Δείτε κι εδώ:
http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=6750&LID=1

Φεμινίστριες σε απόγνωση ζητάνε προληπτική λογοκρισία στα ΜΜΕ και κρατικές θέσεις επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης κλπ. "σχετικά με τα θέματα της ισότητας των φύλων".

Δημήτρης είπε...

Τι απέγινε το χιούμορ; Γιατί πρέπει κι εμείς να γίνουμε μια αποστειρωμένη, βαρετή, πολιτικά ορθή κοινωνία; Και καλό θα ήταν η κυρία Στρατηγάκη να μας εξηγήσει πώς ακριβώς "Η εν λόγω διαφήμιση ουσιαστικά απογυμνώνει τη γυναίκα από την ανθρώπινη αξία της και την εξισώνει με αντικείμενο και εμπόρευμα". Μήπως όλο αυτό είναι μια παρερμηνεία δικιά της;

Δευκαλιων είπε...

To σοβαρο -γιατι κατα τα αλλα ειναι γελιο- θεμα -που απορω πως ξεφυγε απο τον κ. Λιναρδατο- ειναι οτι η κ. Στρατηγακη δεν εκανε την καταγγελια αυτη ως πολιτης αλλα ως κυβερνητικος φορεας!!! http://www.isotita.gr/ ''Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) είναι ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.''
Αυτο που εκανε η κυρια Στρατηγακη ειναι επι της ουσιας η κρατικη πολιτικη στο θεμα της ''ισοτητας''. Η κυρια Στρατηγακη δεν εκανε απλα μια καταγγελια, πληρωνεται απο το δημοσιο χρμα για αυτα που κανει...

Defkalion είπε...

‎''Η Μαρία Στρατηγάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου και διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου.''

Mην ξανακουσω να λεει κανενας οτι τα προβληματα της χωρας ειναι θεμα ''παιδειας''...

Defkalion είπε...

http://www.isotita.gr/index.php/docs/c13/

Eδω δειτε ποσοι υπαλληλοι ειναι μισθωτοι στην συγκεκριμενη υπηρεσια της κ. Στρατηγακη...

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν η μοναδική περίπτωση αργόμισθων. Εδώ το υπουργίο αγροτικής ανάπτυξης(!) έχει γεμίσει αργόσχολους που πληρόνοντε με τα λεφτά του Ελληνικού λαού για να γράφουν κατεβατά της ΟΑΚΚΕ.

Δευκαλιων είπε...

Αν εχει καποιος να πει κατι επωνυμα για την εργασια των συγκεκριμενων υπαλληλων ας το πει για να παρει και την συγκεκριμενη απαντηση...

Δημοσίευση σχολίου