
Οι "Πράσινοι" της Μ. Βρετανίας προβάλουν ως πρότυπο κοινωνικής οργάνωσης τα χρόνια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και αποκαλύπτουν το αυταρχικό, μισάνθρωπο πρόσωπο του σύγχρονου οικολογικού κινήματος.
Η βουλευτής των Πρασίνων Caroline Lucas παρουσίασε την Πέμπτη μια νέα μελέτη που ετοίμασε το κόμμα της, με τίτλο "Το Νέο Εσωτερικό Μέτωπο". Στην ομιλία της - σε ένα Λονδίνο που ζει έναν από τους πιο κρύους χειμώνες των τελευταίων 30 ετών- η βουλευτής χαρακτήρισε την υπερθέρμανση του πλανήτη σαν τη σημαντικότερη απειλή που γνώρισε το βρετανικό έθνος μεταπολεμικά και συνεχίζοντας τους πολεμικούς παραλληλισμούς, τόνισε πως η Μ. Βρετανία πρέπει να κινητοποιηθεί με τον τρόπο που το έκανε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμου. Στην κοινωνία που οραματίζεται η Lucas όλα μοιάζουν ,σε ανησυχητικό βαθμό, με τα ..."χρυσά χρόνια" του πολέμου. Όπως και τότε, τον πρωταρχικό ρόλο στην κινητοποίηση θα τον έχει, φυσικά, η κυβέρνηση. Θα μπει δελτίο στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά είδη (η Lucas προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει το κοινό της για το πόσο ωραία ήταν η ζωή την εποχή του δελτίου) και ,όπως και σε κάθε πόλεμο, η κρατική προπαγάνδα θα είναι πανταχού παρούσα. Η βουλευτής των "Πρασίνων" τόνισε πως η δημόσια εκπαίδευση αλλά και προπαγανδιστικές αφίσες σαν αυτές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα χρησιμοποιηθούν για να καταλάβει η κοινωνία τους κινδύνους που θέτει η υπερθέρμανση του πλανήτη. Σλόγκαν από την εποχή του πολέμου όπως το "Είναι το ταξίδι σου πραγματικά απαραίτητο;" θα συνετίσουν όσους ανεύθυνους, υπερκαταναλωτικους πολίτες βρίσκονται εκτός της νέας επόχης και προγραμματίζουν άσκοπα ταξίδια, χωρίς την άδεια του πανίσχυρου "πράσινου" Λεβιάθαν, που οραματίζονται οι οικολόγοι . Λεπτομέρεια : η ομιλία έγινε στο Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο. Πληροφορίες πως η κυρία Lucas φορούσε στρατιωτική στολή δεν επιβεβαιώθηκαν.
Παρότι οι περισσότεροι λογικοί άνθρωποι στον πλανήτη δεν νοσταλγούν τα σκληρά χρόνια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, το οικολογικό κίνημα φαίνεται να έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Στα τέλη Νοεμβρίου,στη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν του Μεξικού, ο καθηγητής Kevin Anderson πρότεινε να σταματήσει για 20 χρόνια η ανάπτυξη στις πλούσιες χώρες και ζήτησε και αυτός, όπως προχτές η βουλευτής των Πρασίνων, την εισαγωγή ενός συστήματος δελτίου, σαν κι αυτό που ίσχυε κατά τον πόλεμο !
Μέσα στις φλόγες του πρώτου Μεγάλου Πολέμου, ο Αμερικάνος συγγραφέας Randolph Bourne έγραψε πως "Ο πολέμος είναι η υγεία του κράτους". Και είχε απόλυτο δίκιο. Μακριά από τις μάχες, στο εσωτερικό των εμπόλεμων χωρών, ο πόλεμος σημαίνει πάντα ολοκληρωτικό έλεγχο του κράτους στις ζωές των πολιτών, περιορισμό των ατομικών ελευθεριών και κρατικοποίηση της οικονομίας. Η κρατική εξουσία είναι το παν, το άτομο γίνεται ένα απλό γρανάζι στην πολεμική μηχανή.
Και δυστυχώς αυτό το μοντέλο, που αποτελεί την πεμπτουσία του φασισμού, μας προτείνουν σήμερα οι Ταλιμπάν της οικο-ορθοδοξίας. Μόνος που ο δικός τους "φασισμός" έχει ένα χαμογελαστό και οικολογικό προσωπείο. Αν μη τι άλλο, είναι ένας φασισμός φιλικός προς το περιβάλλον. Στη θέση του εξωτερικού έχθρου, βρίσκεται πια η κλιματική αλλαγή. Και όπως σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε πόλεμο, οι κυβερνήσεις αποκτούν τη δύναμη να περιορίσουν δραστικά τις ελευθερίες των πολιτών, έτσι και σε μια κοινωνία που πολεμάει εναντίον της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι "πράσινοι" γραφειοκράτες θα εκμεταλλεύονται το φόβο και τον πανικό του πληθυσμού για να ελέγχουν τις ζωές μας και να μας στερούν οτιδήποτε μας προκαλεί ευχαρίστηση. Άραγε οι δικοί μας, φαινομενικά ακίνδυνοι και χαμογελαστοί, Οικολόγοι συμμερίζονται τις ανατριχιαστικές προτάσεις των Βρετανών ομοϊδεατών τους;