Το Μπλε Μήλο δεν συνηθίζει να σχολιάζει μαρξιστικές αναλύσεις για τους ίδιους λόγους που δεν σχολιάζει αστρολογικές προβλέψεις. Κυκλοφορεί όμως τελευταία πολύ στην ελληνική μπλογκόσφαιρα ένα βίντεο ενός μαρξιστή «οικονομολόγου», του παγκοσμίως άγνωστου Richard Wolff υποτιτλισμένο στα ελληνικά και με τίτλο «Λεφτά Υπάρχουν». Δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε τον πειρασμό.
Η βασική ιδέα του Wolff που τον κάνει τόσο δημοφιλή στην ελληνική αριστερά είναι ότι τα κρατικά ελλείμματα προκαλούνται όχι από σπατάλες, αλλά από την ανεπαρκή φορολόγηση των πλουσίων, οι οποίοι μετά χρηματοδοτούν το έλλειμμα με τον πλούτο τους, βγάζοντας και κάτι παραπάνω από τα επιτόκια. Άρα, προτείνει ο καθηγητής του University of Massachusetts Amherst, το κράτος τώρα που έχει πρόβλημα με τα δημοσιονομικά του, πρέπει να τα πάρει πίσω από τους πλούσιους. Δίνει μάλιστα και ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι ο συνολικός πλούτος των ατόμων με περιουσία πάνω από $ 1 Mn στις ΗΠΑ το 2008 υπολογίστηκε σε $ 12.7 τρις. Εάν η αμερικάνικη κυβέρνηση έπαιρνε το 10% από αυτό, θα είχε καλύψει τον πρόσφατο δανεισμό της (~$ 1.5 τρις). Όμορφα και ωραία για τους κρατιστές.
Βεβαίως υπάρχουν κρίσιμα λογικά κενά σε αυτήν την ανάλυση και πρόταση. Δεν θα συζητήσουμε την ηθική πλευρά του θέματος, δηλαδή εάν το κράτος έχει το δικαίωμα να αρπάξει το 10% της συνολικής περιουσίας κάποιου πέρα από την τακτική (και ήδη μεγάλη) φορολογία που του επιβάλλει.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι το γεγονός ότι η αύξηση της φορολογίας μειώνει τα παραγωγικά κίνητρα, δεν μας επηρεάζει βραχυπρόθεσμα.
Να υποθέσουμε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να έχει πρόσβαση και να κλειδώσει όλο αυτό τον πλούτο. Στην πραγματικότητα βέβαια, οποιαδήποτε κουβέντα ή υποψία για το επερχόμενο χαράτσι θα οδηγούσε σε άμεση και μαζική φυγή κεφαλαίων (ενώ μεγάλο μέρος αυτής της περιουσίας είναι ήδη επενδυμένο έξω από την χώρα).
Ακόμα όμως και με αυτές τις υποθέσεις παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα στην πρόταση του Wolff που φανερώνει την έλλειψη κατανόησης της λειτουργίας των αγορών και της πραγματικής οικονομίας. Αντίθετα από ότι νομίζουν οι μαρξιστές, η περιουσία των πλουσίων δεν είναι κλειδωμένη σε θησαυροφυλάκια, ούτε βρίσκεται σε κάποιο άλλο πλανήτη. Τα λεφτά αυτά είναι επενδυμένα στην πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω μετοχών και ομόλογων. Και είναι η πραγματική οικονομία που θα υποφέρει χωρίς αυτά τα λεφτά. Τυχόν ρευστοποίηση αυτού του 1.5 τρις θα έφερνε κατάρρευση στις αγορές. Η υπερπροσφορά μετοχών και ομολόγων θα σήμαινε δραματική πτώση της αξίας σχεδόν όλων των επενδύσεων. Οι εταιρίες θα είχανε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα να βρούνε επενδυτές, ή θα πληρώνανε ένα τεράστιο liquidity premium. Αυτό θα σήμαινε λιγότερες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, δηλαδή λιγότερες δουλειές, περαιτέρω ύφεση κλπ.
Συμπέρασμα προς κρατιστές: Η κλοπή της περιουσίας των άλλων δεν είναι λύση για το καταχρεωμένο κράτος.