Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Ο πρόεδρος έχει γνώμη για την φοροδιαφυγή


Δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρώτη ημέρα του χρόνου:
“…η κοινωνική συνοχή βγαίνει από την πάταξη των αδικημάτων σε βάρος του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να διαφεύγουν αυτοί που πρέπει να πληρώσουν φόρους ... Αυτό είναι απαράδεκτο»
Ο Πρόεδρος εδώ δίνοντας έμφαση στην φοροδιαφυγή σαν τον μεγάλο πρόβλημα του τόπου, ακολουθεί την ρητορική των κρατιστών. Η δήλωση του είναι καθαρά πολιτική.

Θα θέλαμε εδώ την προσοχή του προέδρου σε τρία σημεία:

Πρώτα να θυμίσουμε ότι η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα απομεινάρι από την εποχή που η προεδρία της Δημοκρατίας είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες. Μετά την αναθεώρηση του 1985 (επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ με Παπούλια υπ.εξ.), ο ρόλος είναι διακοσμητικός και σαν τέτοιος ΔΕΝ δικαιούται να εκφέρει πολιτικές προτιμήσεις ή απόψεις. Εάν σέβεται λοιπόν το σύνταγμα, ο πρόεδρος καλά θα κάνει να περιοριστεί δημόσια στο να ακούει κάλαντα και να παρίσταται σε παρελάσεις. Οποιες πολιτικές απόψεις έχει να τις κρατήσει για τα εγγόνια του.

Επί της ουσίας του σχολίου, η φοροδιαφυγή είναι δυστυχώς διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να την εξουδετερώσει. Όμως ΔΕΝ είναι η φοροδιαφυγή που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Το ποσοστό φόρων επί του ΑΕΠ που εισπράττει το ελληνικό κράτος είναι κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ γιατί βασικά όσα δεν παίρνει από συγκεκριμένα επαγγέλματα, τα παίρνει από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Άδικο; Ναι. Υπεύθυνο για την χρεωκοπία της χώρας; ‘Οχι. Υπεύθυνοι για την χρεωκοπία της χώρας είναι οι κρατικές δαπάνες και ο κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομία. Η έμφαση αυτήν την στιγμή στην χίμαιρα της φοροδιαφυγής εξυπηρετεί μόνο τις πολιτικές σκοπιμότητες της αριστεράς, δηλ. την συντήρηση του παρασιτικού κράτους και την προστασία των προνομιούχων κλειστών επαγγελμάτων.

Τέλος, μας προκαλεί απορία ότι αναφέρει την πάταξη της φοροδιαφυγής ένας από τους πρωταγωνιστές της πιο προκλητικής και θρασύτατης φοροδιαφυγής στην ιστορία του τόπου. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, στο “πόθεν έσχες” του Α. Παπανδρέου το 1995, η αγορά και κατασκευή της βίλας του στην Εκάλη (~800 εκατομύριων δραχμών της εποχής σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις), αναφέρεται ότι χρηματοδοτήθηκε από δανεικά φίλων του (!), μεταξύ των οποίων και ο σημερινός προέδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.

Κύριε πρόεδρε, μην προκαλείτε την τύχη σας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χαχα! Η τελευταία πρόταση μου άρεσε. Θαρρείς και θα τον βλάψει τόσο πολύ μια κατηγορία για άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε φοροδιαφυγή. Δεν υποστήριξα ποτέ μου το κόμμα του, πόσο μάλλον τα κρατικοκάπηλα κόμματα της αριστεράς (προς αποφυγίν παρεξηγήσεων). Αλλά όλο το κείμενο υποδεικνύει προσωπική αντιπάθεια περισσότερο παρά αντικειμενικότητα (χωρίς να αμφισβητώ όσα ειπώθηκαν).
Και βέβαια έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ο Πρόεδρος, χωρίς να αναφέρεται απαραίτητα στον εαυτό του, αλλά στο ευρύτερο σύνολο.
Όποιος έχει κάτι μαζί του, καλύτερα να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλους και να πάει τον Παπούλια στα δικαστήρια...κάποτε...

Δημοσίευση σχολίου