Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Το τελευταίο πιστόλι στο τραπέζι - πριν από το επόμενο: Ευρωομόλογο


Η ελληνική πολιτική τάξη έχει συνεχώς την ανάγκη να επιδεικνύει τις εφηβικές της ορμές και αφέλεια. Το τελευταίο σύμπτωμα αυτής της κατάστασης είναι η εμμονή με το ευρωομόλογο.

-Η ελληνική πολιτική τάξη θέλει πάση θυσία να αποφύγει όλες τις δύσκολες αποφάσεις που οι προηγούμενες επιλογές της έχουν επιβάλλει. Οποιανδήποτε ‘λύση’, όσο απόμακρη και εξωπραγματική και αν είναι, αμέσως υιοθετείται, εφόσον εγγυάται ότι θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τις κακές συνήθειες της τριακονταετίας.

-Η τελευταία τέτοια λύση είναι το ευρωομόλογο. Μάλλον, πιστεύει η ελληνική πολιτική τάξη ότι οι ηγεσίες της Ευρώπης ψάχνουν εναγωνίως τρόπους να φορτώσουν τα ελληνικά χρέη στους δικούς τους ψηφοφόρους. Και να που η ελληνική πολιτική τάξη τους δίνει τη φόρμουλα.

-Εάν δεν πιστεύει αυτή την πρώτη σοφιστεία, τότε θα πρέπει να θεωρεί ότι τα οφέλη μιας διευρυμένης αγοράς ευρωπαϊκού χρέους θα είναι τόσο κολοσσιαία, όπου θα έχουμε την ευρωπαϊκή πίτα ολόκληρη και τον ελληνικό σκύλο χορτάτο. Μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη από την έκδοση ευρωομόλογου, αλλά από που προκύπτει ότι μπορεί να καλύψουν τα οικονομικά και πολιτικά κενά της Ευρώπης; Τι είναι αυτό που κάνει την ελληνική πολιτική τάξη να είναι σίγουρη ότι η έκδοση ευρωομόλογου δεν θα συνοδεύεται από νέα μέτρα και από μια σκληρότερη επιτήρηση;

-Για το πόσο σοβαρή είναι η κυβέρνηση, δεν έχει κάποιος παρά να παρακολουθήσει τον τρόπο που προωθεί την συγκεκριμένη ιδέα. Έβαλαν την Βάσω Παπανδρέου επικεφαλή της επιτροπής για τη συγκέντρωση των υπογραφών υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου και συνολικά επιστρατεύουν κυβέρνηση και λοιπούς για τη διαφήμιση.
Σκεφτείτε, αν κάποιος ήθελε να τορπιλίσει την συγκεκριμένη ιδέα, δεν θα προσπαθούσε να της δώσει ελληνικό χρώμα και μάλιστα να βάλει την ελληνική πολιτική τάξη ως μπροστάρηδες; Πως αλλιώς να δελεάσεις τον Γερμανό φορολογούμενο άλλωστε.

Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει ελπίδες, να αλλάξει τη συζήτηση και να προωθήσει μια ιδέα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, επιλέγει τον πιο αυτοκαταστροφικό τρόπο και ταυτόχρονα εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε ένα σχέδιο γεμάτο παγίδες που η ίδια δημιουργεί, και όλα αυτά σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Περίφημα.

5 σχόλια:

ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Οι Έλληνες, ως πολίτες και ως πολιτική ελίτ, ποτέ δεν αντιμετώπισαν στην οπτική και τη προβληματική τους, την Ε.Ε. ως Ευρωπαίοι, αλλά μόνον ως Έλληνες. Ακόμη και μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη, προτιμήσαμε να μην εφαρμόσουμε τους όρους που υπογράψαμε και αποδεχθήκαμε (πλαφόν ελλείμματος, χρέους κλπ), αποσταθεροποιώντας τη ζώνη και το κοινό νόμισμα. Κι όλα αυτά στο βωμό της θωπείας και της διατήρησης του πελατειακού κράτους. Ουδείς εχέφρων Ευρωπαίος πολιτικός δύναται να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγου, εάν δεν εξασφαλιστεί πρωτίστως η κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.(βλ.και το τελευταίο βιβλίο του Παν. Γεννηματά). Ειλικρινώς αδυνατώ να αντιληφθώ τη σκέψη του Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, που το υποστηρίζει σε τούτη τη φάση.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Kαι πώς ακριβώς θα ωφελήσει τους Έλληνες αλλά και τους Ευρωπαίους η κοινή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική?(http://blemilo.blogspot.com/2010/12/blog-post_21.html)

Ανώνυμος είπε...

Η έκδοση ευρωομολόγου ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ. Αν η FED και η CB of England το κάνουν, ώστε να επιπλέουν οι καπιταλιστικές τους οικονομίες, γιατί όχι και η ECB?

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

@Ανώνυμος:
Δεν είναι τύπωμα χρήματος, δανεικά είναι τα ομόλογα. Η έκδοση ευρωομολόγου θα έχει επιτόκιο μεταξύ του γερμανικού και του ελληνικού ομολόγου, δηλ. οι Γερμανοί θα επιδοτούν τους Έλληνες. Βολικό για εμάς, απαράδεκτο για τους Γερμανούς.

Ανώνυμος είπε...

Για να 'αγοράσει' η ΕΚΤ ευρωομόλογα, δηλ. για να δανείσει σε χώρες της ευρωζώνης, θα χρειαστεί να εκδώσει πρώτα ευρώ. Κάτι αντίστοιχο κάνει και η FED με την αμερικάνικη κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου