Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Η "Εθνική Στρατηγική" του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και ο ..."Έκτος Στόλος" του Γιώργου Ανωμερίτη


Ο "εκσυγχρονιστής" υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφού καταπολέμησε την ακρίβεια με την... αγορανομία , βάλθηκε τώρα να αναζωογονήσει και τις εξαγωγές της χώρας. Έτσι παρουσίασε σήμερα ,με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια, τη νέα "Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές".

Και αν ο όρος "Εθνική Στρατηγική" σας φέρνει στο νου κάτι από σοβιετικά πενταετή προγράμματα ή έστω το γέρο Καραμανλή με το μυστρί να ανακοινώνει το νέο δεκαετές βιομηχανικό πλάνο, μάλλον είστε άδικοι με τον υπουργό μας, ο οποίος προσπάθησε απεγνωσμένα να μας πείσει για το πόσο μοντέρνο είναι το σχέδιο του, χρησιμοποιώντας πληθώρα αγγλικών λέξεων : Go2Market, εθνικό "brand", match-making, Invest in Greece. Βέβαια, πίσω από την trendy και λαμπερή επιφάνεια, η ουσία της νέας πολιτικής μοιάζει απελπιστικά παλιά. Η Εθνική Στρατηγική διαπνέεται από τον ίδιο μουχλιασμένο μεταπολιτευτικό κρατισμό που μας κατάντησε στο να μην παράγουμε τίποτε και από την αφελή πίστη πως οι εξαγωγές θα γίνουν απλά επειδή έτσι το αποφάσισε το κράτος.

Το μεγαλόπνοο πλάνο του κ. Χρυσοχοϊδη θα υλοποιήσει βέβαια η κρατική μηχανή μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τον ΕΟΤ, του Υπουργού Επικρατείας , του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Και αν θαμπωθήκατε ήδη από την πληθώρα των λαμπερών ονομάτων ,σας διαβεβαιώ πως έχουμε και συνέχεια. Νέοι δημόσιοι οργανισμοί ιδρύονται , ενώ παλιοί αναπροσαρμόζονται και εκσυγχρονίζονται. Πάρτε βαθιά ανάσα: Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ταμείο Εξωστρέφειας, ΟΑΕΠ, ΟΠΕ, ΕΤΕΑΝ και η "σούπα του αλφάβητου" μοιάζει να μην έχει τελειωμό. Και βέβαια η ανάπτυξη των εξαγωγών θα έρθει-πως αλλιώς;- με το μόνο τρόπο που ξέρει το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο : 100 εκατομμύρια ευρώ ζεστό κρατικό και ευρωπαϊκό χρήμα πρόκειται να μοιραστούν σε επιχειρήσεις.

Το πώς αντιμετωπίζει την ελεύθερη αγορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνοψίζεται με τον καλύτερο τρόπο σε μια φράση που ξεστόμισε πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, Γιώργος Ανωμερίτης. Αυτή η εμβληματική μορφή του Κινήματος δήλωσε πως είναι αντίθετος στην πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοϊας, επειδή κάτι τέτοιο θα του θύμιζε ..."εποχές Έκτου Στόλου". Όταν λοιπόν, οι αμετανόητοι σοσιαλιστές (παλαιοκομματικοί και "εκσυγχρονιστές") της κυβέρνησης Παπανδρέου, έχουν τον κρατισμό στο DNA τους και στα πιο βαθιά βιώματά τους , είναι δυνατόν να τρέφουμε ακόμη ψευδαισθήσεις πως πρόκειται να αλλάξουν μυαλά ξαφνικά τώρα στα γεράματα;

2 σχόλια:

SITALKIS είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Μα δεν έχουμε τέτοια απαίτηση. Απλά απολαμβάνουμε τη κοινωνική δικαιοσύνη, ότι η φούσκα έσκασε στα χέρια των ηθικών αυτουργών που τη ξεκίνησαν.

Δημοσίευση σχολίου