Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η «άλλη» διαρροή, για την οποία δεν θα μάθουν οι Έλληνες



Η Ελλάδα ίσως να μην έχει και τα καλύτερα οικονομικά, αλλά η κρίση οφείλεται καταρχήν σε κερδοσκόπους που θέλουν να χτυπήσουν το ευρώ γιατί ζηλεύουν την επιτυχία του. Αυτοί, διαλέξανε σαν πρώτο στόχο την Ελλάδα λόγω μικρού μεγέθους και με όπλα τα CDS ανεβάζουνε τα spreads για να χρεωκοπήσουν την χώρα. Σε όλη αυτήν την συνομωσία συμμετέχουν με στημένο επικοινωνιακό παιχνίδι και ο παγκόσμιος τύπος, ιδιαίτερα οι γνωστές εφημερίδες FT και WSJ.

Αυτή η ιστορία, όσο τρελή και να φαίνεται τώρα, ήτανε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο η επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού τύπου.

Εώς εδώ καμία έκπληξη. Άλλωστε αυτή η εκδοχή ταιριάζει γάντι στα δύο θεμελιώδη θεωρήματα της μεταπολίτευτικής Ελλάδας: (α) δεν φταίει ο κρατισμός μας για τα χάλια μας και (β) φταίνε οι αγορές που καταστρέφουν τους λαούς. Αυτή η εκδοχή υιοθετήθηκε και από τους πρασινοφιλελεύθερους δημοσιογράφους, που τότε ήτανε μπροστάρηδες στον «αντι-κερδοσκοπικό αγώνα» γιατι αντίθετα από εμάς τους ακραίους νεοφιλελεύθερους, αυτοί ήτανε αντικειμενικοί και βλέπανε και «τα στραβά της αγοράς».

‘Ητανε επίσης και η εκδοχή πολλών «ευρωκρατών» που μάλιστα φτάσανε να προτείνουνε απαγόρευση των naked CDS, να απειλούνε hedge funds με «βασανιστήρια στο μπουντρούμι» και άλλα γραφικά. Σαν αποτέλεσμα μάλιστα αυτών των προτάσεων, συστάθηκε ειδική επιτροπή να μελετήσει το θέμα των CDS και με αρχικό σκοπό να προτείνει περισσότερη ρύθμιση και ίσως και απαγόρευση.

Από τότε δεν ξαναακούσαμε σχετικά με το θέμα. Αυτές τις μέρες όμως, η Het Financieele Dagblad απόκτησε με ειδική αίτηση περι ελευθερίας του λόγου πρόσβαση στην αδημοσίευτη για μήνες έρευνα, που δεν αφήνει καμία αμφιβολία για αυτό που εμείς είχαμε πεί στο e-rooster: δεν υπήρχε καμία χειραγώγηση της αγοράς με CDS ή άλλο τρόπο.


Ένα αποκαλυπτικό quote από την έρευνα:

The analysis makes use of data made available by Bloomberg, Markit and the BIS, and the dataset covers the period 2008 to the first quarter of 2010.
First, the results show that there is no evidence of any obvious mis-pricing in the sovereign bond and CDS markets. (δεν υπάρχει καμία ένδειξη λανθασμένης τιμής)
Second, the CDS spreads for the more troubled countries seem to be low relative to the corresponding bond yield spreads, which implies that CDS spreads can hardly be considered to cause the high bond yields for these countries.
Finally, the correlation analysis shows that changes in spreads in the two markets are mainly contemporaneous (δηλαδή οι δύο αγορές κινούνται ταυτόχρονα, άρα δεν προκαλεί η μία την άλλη). The vast majority of countries show no lead or lag behaviour, and when series are not changing contemporaneously, CDS and bond markets are basically equally likely to lead or lag the other (δηλαδή ακόμα και όταν δεν κινούνται ταυτόχρονα, είναι τυχαίο το ποιά αγορά κινείται πρίν από την άλλην). Furthermore, these relationships have been broadly stable over time.


Τα CDS έχουνε διάφορα αρνητικά, κυρίως σε σχέση με την αδιαφάνεια ρίσκου, αλλά κανείς δεν τα έχει χρησιμοποιήσει ποτέ για να επηρεάσει την παράλληλη αγορά ομολόγων, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν γίνεται! Ο ανταγωνισμός από hedge funds και άλλους επενδυτές στην αγορά διορθώνει και εξασφαλίζει την “σωστή» τιμολόγηση.

Οι ελληνικές εφημερίδες και κανάλια είναι πρώτα στο να βρίσκουνε και να αναδημοσιεύουνε οποιάδήποτε άχρηστη είδηση ταιριάζει στις προκαταλήψεις τους (παράδειγμα οι επιθέσεις κατά Μέρκελ ). Αυτή όμως η έρευνα ποτέ δεν θα φτάσει στον μέσο Έλληνα, γιατί δεν περνάει τα ιδεολογικά φίλτρα των ελλήνων δημοσιογράφων. Ευτυχώς υπάρχουν και τα φιλελεύθερα sites.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναφορικά με την επίδραση των CDS στις τιμές των ομολόγων περιφερειακών οικονομιών της ευροζώνης, ήδη από την άνοιξη η BaFin (κάτι σαν τη Γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς) είχε κάνει έρευνα και είχε καταλήξει οτι δεν υπάρχει ουσιαστική συσχέτιση (το οποίο ελάχιστα έπαιξε στα ελληνικά ΜΜΕ).
Το οτι η όλη ιστορία ξεκίνησε ως euro trade, κι οτι πολύς κόσμος έχει σορτράρει το ευρώ πατόκορφα ίσως όχι επειδη ζελεύει την επιτυχία του αλλά απλά δεν την πιστεύει νομίζω οτι είναι γεγονός. Το οτι στην προσπάθεια αυτή θα βοηθούσε και η χειραγώγηση παγκοσμίων ΜΜΕ δεν αποκλείεται (στο βαθμό τουλάχιστον που είναι εφικτό). Οτι αυτό το trade ξεκίνησε από τον αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης είναι λογικό και αναμενόμενο, επίσης αναμφησβήτητο. Το οτι αυτός ο αδύναμος κρίκος είναι η Ελλάδα είναι πρόβλημα δικό μας και μόνο και κανείς αλλος δε φταίει.

Ανώνυμος είπε...

Όχι βέβαια! Η ιστορία δεν ξεκίνησε ως euro trade, ξεκίνησε με το τεράστιο έλλειμμα της Ελλάδος. Το σορτάρτισμα στο ευρώ ήτανε μετά, αποτέλεσμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Δημοσίευση σχολίου