Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η γέφυρα, ο υπουργός και το iPhone 4S


Προσφάτως τμήμα της γέφυρας Δεβοσέτου στο Αργοστόλι κατέρρευσε. Είναι η μεγαλύτερη λίθινη γέφυρα στην Ευρώπη και η υπόθεση της εκκρεμεί στην ελληνική γραφειοκρατία από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Οι Κεφαλλονίτες ελπίζαμε ότι η υπουργοποιήση του συντοπίτη, Παύλου Γερουλάνου, στο καίριο για την γέφυρα υπουργείο θα έσωζε την κατάσταση. Αμ δε. Ίσως το iPhone 4S να δώσει την λύση.

Ο Ελβετός Charles Philippe De Bosset, κυβερνήτης Κεφαλλονιάς 1810-14, θα κτίσει την γέφυρα το 1813. “Η γέφυρα Δεβοσέτου συνδέει το Αργοστόλι με την άλλη άκρη της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη βόρεια Κεφαλονιά.” Η γέφυρα θα αντέξει λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς, αλλά το τελειωτικό κτύπημα θα είναι η επέλαση του σουρεαλιστικού μεταπολιτευτικού καθεστώτος.

Βέβαια θα έπρεπε να είχαμε μυριστεί ότι το να είσαι υπό την διοικητική μέριμνα της Ελλάδας θα είχε επιπλοκές. Η ένωση της Κεφαλλονιάς το 1864 με την τότε πτωχότερη Ελλάδα θα οδηγήσει στην πρώτη πτώχευση της νήσου. A goddamn hint όπως θα μας έλεγαν οι Άγγλοι.

Σε ομιλία του στην Κεφαλλονιά ο κυβερνήτης Ιονίων Νήσων και μετέπειτα πρωθυπουργός της Βρετανίας, William Gladstone, θα πει ότι η ένωση με την Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη ως προϊόν της “θείας πρόνοιας.” Από την ένωση και μετά ότι σχετίζεται με την κεντρική πολιτική διοίκηση θα έχει τον χαρακτήρα και την αίσθηση της θείας πρόνοιας.

Η θεία πρόνοια μας έφερε τον συντοπίτη Παύλο Γερουλάνο ως υπουργό του αρμόδιου για την γέφυρα Δεβοσέτου υπουργείου Πολιτισμού. Ο δικός μας άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, όπως λέγεται στην πελατειακή πολιτικολογία. Αλλά από το 2009 και παρά το μέσον που διαθέτει η νήσος, μελέτες πάνε και έρχονται, επιτροπές συνεδριάζουν, αποφάσεις παραπέμπονται και όλα τα σχετικά και εξόχως γνώριμα του μεταπολιτευτικού κράτους. Ώσπου η γέφυρα μνημείο κατέρρευσε.

Ο όχι και τόσο πολυμήχανος και πολύτροπος Παύλος Γερουλάνος αδυνατεί επί δύο χρόνια να προχωρήσει την υπόθεση. Ότι κατάφερε το 1813 ο De Bosset αδυνατεί απλά να συντηρήσει το 2011 ο Γερουλάνος. Ο απόλυτος ορισμός της πολιτισμικής παρακμής.

Βέβαια η θεία πρόνοια έβαλε πάλι το χεράκι της και φαίνεται ότι το θέμα οδηγείτε προς λύση. Δημοσία δαπάνη ο υπουργός Πολιτισμού αποκτά το iPhone 4S στην προσιτή τιμή των 669 ευρώ. Όπως είναι γνωστό το iPhone 4S φέρει το νέο πρόγραμμα Siri όπου ο χρήστης μπορεί προφορικά να θέτει ερωτήσεις στο πρόγραμμα και αυτό το δίνει τις απαντήσεις.
Ήδη διαφαίνεται η λύση στο πρόβλημα της γέφυρας Δεβοσέτου.

Υπουργός: Siri, πως λύνεται το ζήτημα της γέφυρας Δεβοσέτου;
Siri: Παραιτήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου