Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Η ελληνική έκδοση του "Atlas Shrugged" και η σημασία της για την Ελλάδα της πτώχευσης


Πενήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια ύστερα από την πρώτη έκδοση του στην Αμερική , το θρυλικό μπεστ σέλερ της Άυν Ραντ "Atlas Shrugged", που ψηφίστηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ως το βιβλίο με τη μεγαλύτερη επιρροή μετά τη Βίβλο, κυκλοφορεί επιτέλους και στα ελληνικά από τις εκδόσεις "Ωκεανίδα" με τίτλο "Ο Άτλας Επαναστάτησε".

Όπως έγραφα στην "Καθημερινή" πριν κάποια χρόνια, περιγράφοντας το βιβλίο, "το «Atlas Shrugged» είναι ένα από τα πιο περίεργα μυθιστoρήματα στην ιστορία της λογοτεχνίας! Ενα μείγμα επιστημονικής φαντασίας, μελοδράματος, σαπουνόπερας και φιλοσοφίας, με συναρπαστική πλοκή και «larger than life» ήρωες. Στο βιβλίο, οι πιο δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας (επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, εφευρέτες) απαυδισμένοι από την υψηλή φορολογία, τη γραφειοκρατία και μια εχθρική κολεκτιβίστικη κουλτούρα, εγκαταλείπουν τη χώρα και καταφεύγουν σε μια απομονωμένη κοιλάδα. Εξαιτίας της απουσίας τους, η κοινωνία καταρρέει. Στις σελίδες του βιβλίου, η Ραντ αναπτύσσει τη φιλοσοφία της, τον «αντικειμενισμό», απορρίπτει τον αλτρουισμό («Αυτός που σας μιλάει για θυσία, μιλάει για αφέντες και σκλάβους. Και σκοπεύει να είναι ο αφέντης», έγραφε) και υμνεί τον laissez faire καπιταλισμό."


Όμως, η έκδοση του "Atlas Shrugged" στα ελληνικά αποκτά μια δυσοίωνη επικαιρότητα. Ο "Άτλας" κυκλοφορεί σε μια Ελλάδα, όπου ο κρατισμός την έχει οδηγήσει στο χείλος της χρεωκοπίας, οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιδρομές της κυβέρνησης έχουν νεκρώσει την ιδιωτική επιχειρηματικότητα ενώ όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα. Η Ελλάδα του 2011 μοιάζει όλο και περισσότερο με την κολλεκτιβίστικη δυστοπία που περιέγραψε η Άυν Ράντ στις σελίδες του βιβλίου της . Ίσως, τώρα πια είναι πολύ αργά, για να μας χρησιμεύσει ο "Άτλας" σαν προειδοποίηση για τα δεινά του Μεγάλου Κράτους, της υψηλής φορολογίας και της γραφειοκρατίας. Τα δεινά αυτά τα ζούμε ήδη και η κατάρρευση μοιάζει πλέον αναπόφευκτη . Δυστυχώς, η μετάφραση του "Atlas Shrugged" στα ελληνικά άργησε κάποια χρόνια. Ας είναι όμως οι ιδεες του βιβλίου πηγή έμπνευσης για το χτίσιμο μιας νέας , διαφορετικής Ελλάδας που θα έχει αφήσει πίσω της οριστικά την παρασιτοκρατία και τον καταστροφικό κρατισμό της μεταπολίτευσης και θα σέβεται την ατομική ελευθερία, την ιδιοκτησία και τις δυνάμεις της δημιουργίας .

[Διαβάστε επίσης "Ποιά είναι η Ayn Rand;"]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου