Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Ο "ανθέλληνας" Τσέχος πρόεδρος και κάποιες δηλώσεις που ίσως δεν έγιναν ποτέ


Το ελληνικό πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο ανακάλυψε το νέο εχθρό του Ελληνισμού στο πρόσωπου του Τσέχου προέδρου Βάτσλαβ Κλάους. Όμως , απ'ότι φαίνεται, τα τηλεοπτικά κανάλια , ακόμη και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, πέρασαν χθές γεννεές δεκατέσσερις τον Βάτσλαβ Κλάους για κάποιες δηλώσεις που ίσως δεν έκανε ποτέ.

Η επίμαχη δήλωση που αποδίδεται στον Κλάους είναι η ακόλουθη : "Oι Έλληνες δεν δουλεύουν, κάθονται όλη μέρα, πίνουν ούζο και πρέπει να βγουν από την ΕΕ". Με αυτή την αφορμή , το τηλεοπτικό κανάλι ΑΛΦΑ πρόβαλε ολόκληρο αφιέρωμα που στάζει χολή εναντίον του Κλάους με τίτλο "Ποιός είναι ο Τσέχος πρόεδρος που προκαλεί". Στο ρεπορτάζ του καναλιού μαθαίνουμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου , ενώπιον των μέλων του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μίλησε εναντίον του Τσέχου προέδρου και τον κατηγόρησε για ρατσιστική συμπεριφορά και πως "εκφράζει τον λαϊκιστικο αντιευρωπαϊσμό του υβρίζοντας τους Έλληνες". Σειρά πήραν διάφοροι "προοδευτικοί" Έλληνες πανεπιστημιακοί . Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Παν. Ιωακειμίδης δηλώσε για τον Κλάους πως "δεν πρόκειται για σοβαρό πολιτικό ηγέτη" και αναφέρθηκε ειρωνικά στις θέσεις του πως η Ε.Ε. είναι μια άλλη εκδοχή της Σοβιετικής Ένωσης. Στη συνέχεια του ρεπορτάζ , είδαμε τις δηλώσεις κάποιων θαμώνων σε μια greek ταβέρνα που μίλησαν με παράπονο εναντίον του "κακού" Τσέχου που τα έβαλε με τη φτωχή , πλην τίμια Ελλαδίτσα μας και κάπου εκεί εμφανίστηκε να καταθέσει την άποψή του και ο πάπας της "εκσυγχρονιστικής" διανόησης, ο πολύς Νίκος Μουζέλης. Ο κύριος καθηγητής αφού μας ενημέρωσε πως έχει "γνωρίσει (τον Κλάους) πολλές φορές" (sic) , προσθέσε πως -άκουσον, άκουσον- "οι πολιτικές του θέσεις είναι στα δεξιά της κυρίας Θάτσερ", τον χαρακτηρίσε "αμετροεπή" και "με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του" και τον συμβουλεύσε να μετράει "λίγο περισσότερο τις λέξεις του πριν τις εκστομίσει". Η "προοδευτική", "εκσυγχρονιστική" διανόηση της χώρας στην υπηρεσία του πιο τσαμπουκαλίδικου εθνικισμού . Τους δικούς της χαρακτηρισμούς προσθέσε φυσικά και η δημοσιογράφος του ΑΛΦΑ που αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τσεχίας "ρατσιστή" και "με ελλειψη παιδείας και πολιτισμού".

Τη σκυτάλη στη δαιμονοποίηση του Κλάους θα πάρει φυσικά το αγαπημένο μας "Μέγκα". Ενώ η Όλγα Τρέμη κάνει λόγο στην εκφώνηση του θέματος για τις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού (στο 29: 14) , στο ρεπορταζ που ακολουθεί οι δηλώσεις περί ...ούζων αποδίδονται στον Τσέχο πρόεδρο. Ο Παύλος Τσίμας (στο 31 :10), με λυπημένο ύφος, χαρακτήρισε ντροπή τις δηλώσεις αυτές που όμως για τον επιφανή δημοσιογράφο εξηγούνται εύκολα αφού ο Κλάους είναι "γνωστός αντιευρωπαϊστής". Κατόπι μας είπε πως ο Τσέχος πρόεδρος κινείται σε "ακροδεξιό, ρατσιστικό και αντιευρωπαϊκό κλίμα" ενώ δεν μπόρεσε να αποφύγει και το γνωστή αριστερή καραμέλα για το "αυγό του φιδιού" που εκκολάπτεται.

Αν όμως διάβασουμε κάποια άλλα ρεπορταζ θα δούμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Έτσι, σύμφωνα με το ρεπορταζ του ΣΚΑΪ , τη συγκεκριμένη δήλωση δεν την έκανε ο Τσέχος πρόεδρος αλλά ο Τσέχος πρωθυπουργός , Πετρ Νέκας. Μάλιστα στο ίδιο ρεπορταζ , ο Γιώργος Παπανδρέου με τις δηλώσεις του Νέκας φέρεται ενοχλημένος και κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων "έκανε μεταξύ άλλων λόγο «για ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη εναντίον των Έλλήνων» με αφορμή αυτό το περιστατικό." Η αλήθεια είναι πως την ίδια μέρα με τον Τσέχο πρωθυπουργο, ο Τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους έκανε κι αυτός δηλώσεις για την Ελλάδα, που όμως κινούνταν σε τελείως διαφορετικό ύφος. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πάλι, ο Κλάους δήλωσε μετά τη συνάντησή του στην Πράγα με τους πρέσβεις της Τσεχίας πως "το λεγόμενο δάνειο προς την Ελλάδα δεν είναι μια βοήθεια που έχει ανάγκη η χώρα αυτή. Δεν είναι εξοφλητέο...Είναι ένα δώρο που δεν θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αντίθετα θα την οδηγήσει στην απομάκρυνση από μια πραγματική λύση, που είναι τόσο αναγκαία". Σκληρές δηλώσεις , καθόλου όμως προσβλητικές για τους Έλληνες πολίτες . Στην πραγματικότητα, δεν απέχουν πολύ από αυτά που αποκάλυψε χθες το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πως το ελληνικό χρεος δεν είναι βιώσιμο και κινούνται μέσα στα πλαίσια της φιλελεύθερης-συντηρητικής άποψης πως τα πακέτα στήριξης δεν βοήθανε αλλά τελικά βλάπτουν τους αποδέκτες τους. Τις ίδιες δηλώσεις φιλοξενεί και το ρεπορταζ του Βήματος. Και εδώ ούτε λέξη πως ταχα ο Κλάους αποκάλεσε τους Έλληνες "τεμπέληδες" . Σε άλλη ιστοσελίδα φαίνεται ξεκάθαρα πως οι δυο Τσέχοι πολιτικοί έκαναν την ίδια μέρα δηλώσεις για την Ελλάδα, , με τις , ας πούμε, "απρεπείς" δηλώσεις να ανήκουν στον πρωθυπουργό και όχι στον πρόεδρο της χώρας.

Aν μπερδευτήκατε με όλα αυτά, έχετε απόλυτο δίκιο. Όμως, αυτό το αλαλούμ και η ανεκδιήγητη προχειρότητα στην αντιμετώπιση μιας είδησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η... "έγκυρη" ενημέρωση που τάχα μας προσφέρουν τα καθεστωτικά ελληνικά Μ.Μ.Ε. Και βέβαια μένει αναπάντητο το ερώτημα αν ο Γιώργος Παπανδρεου έδειξε τέτοια επιπολαιότητα που απέδωσε την ίδια δήλωση σε δύο διαφορετικούς ηγέτες , οπότε από εκεί ξεκίνησε το όλο μπέρδεμα ή απλά αν οι δηλώσεις του μεταφέρθηκαν λάθος από τα ΜΜΕ.

Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, δεν μπορούμε βέβαια να είμαστε σίγουροι σε ποιόν ανήκουν οι δηλώσεις, θα λέγαμε όμως πως ο λόγος που βιάστηκαν τόσο τα βραδινά δελτία ειδήσεων να τις αποδώσουν στον Κλάους, πέρα από τον προφανή ερασιτεχνισμό τους, είναι πως ο πρόεδρος της Τσεχίας αποτελεί το ιδανικό υλικό για να βγει ένα ζουμερό και πιασάρικο ρεπορταζ για τον "ανάλγητο" νεοφιλελεύθερο που τα βάζει με την φτωχή πατρίδα μας . Σε αντίθεση με τον σχεδόν άγνωστο πρωθυπουργό της Τσεχίας , ο Κλάους αποτελεί "κόκκινο πανί" για την σοσιαλδημοκρατική ελιτ που κυριαρχεί στα ΜΜΕ, στα πανεπιστήμια και στην πολιτική παγκοσμίως . Ο Κλάους έχει αμφισβητήσει αρκετές από τις "ορθοδοξίες" της εποχής μας. Έχει ταχθεί εναντίον της οικο-υστερίας, ενώ πιστεύει πως η κύρια αιτία της πρόσφατης οικονομικής κρίσης ήταν η κρατική παρέμβαση και όχι η ελεύθερη αγορά. Αλλά ο σκεπτικισμός του απέναντι στην "ιερή αγελάδα" της ευρωπαϊκής ενοποίησης, κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Τα μέλη της ευρωελιτ θεωρούν αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι με σώας τα φρένας, οι οποίοι να αμφισβητούν την...ένδοξη πορεία προς την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης! Παρότι δεν συμφωνώ με όλες τις απόψεις του, ο Βάτσλαβ Κλάους δεν είναι ούτε ρατσιστής, ούτε ακροδεξιός, όπως χαρακτηρίζει η ευρωελιτ οποιονδήποτε τολμάει να αμφισβητήσει τον Λεβιάθαν της Ε.Ε . Αντίθετα, εδώ και χρόνια ασκεί μια συνεπή φιλελεύθερη κριτική στην Ε.Ε., που τονίζει τον συγκεντρωτισμό, τη τερατώδη γραφειοκρατία, τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα , τον κρατισμό και τη διαφθορά αυτής της υπερεθνικής οντότητας . Μια κριτική που μάλιστα δικαιώνεται από τα ίδια τα γεγονότα. Όμως όπως είδαμε και χθες το βράδυ στα ελληνικά δελτία ειδήσεων, τα μέλη της δημοσιογραφικής, ακαδημαϊκής και πολιτικής ευρω-ελιτ προτιμούν να μην κάνουν κουβέντα για τα πραγματικά προβλήματα που αναδεικνύει ο Κλάους και αντί για επιχειρήματα καταφεύγουν στην εύκολη δαιμονοποίηση, τις κραυγές και την ειρωνεία.

Μπορεί λοιπόν χθες ο Παύλος Τσίμας να επέδειξε για άλλη μια φορά στα αφεντικά του τα "προοδευτικά" του διαπιστευτήρια , όμως σε μια εποχή σαν τη σημερινή , που ο συγκεντρωτισμός και η στενότερη πολιτική ενοποίηση έχουν γίνει δόγμα και οι ελίτ προσπαθούν να μας πείσουν πως ο δρόμος που ακολουθούν σήμερα οι Βρυξέλλες είναι και ο μοναδικός, φωνές σαν του Βάτσλαβ Κλάους, φωνές που μας θυμίζουν την πραγματική πλουραλιστική ευρωπαϊκή παράδοση , είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητες. Και ας μην αρέσει κάτι τέτοιο στην Όλγα Τρέμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου