Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Ποιος φοβάται τον Rupert Murdoch;


Στην περίπτωση της News of the World υπάρχει το σκάνδαλο και η αντίδραση για το σκάνδαλο. Το σκάνδαλο εντελώς αδικαιολόγητο και η αντίδραση για το σκάνδαλο επίσης αδικαιολόγητη.

Ίσως μια δυναμική αντίδραση να ήταν δικαιολογημένη αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εμφανές ότι το σκάνδαλο είναι απλά η αφορμή για το κατεστημένο των ΜΜΕ να εξαπολύσουν μια ανελέητη επίθεση στο μιντιακό συγκρότημα που τείνει κάπως να διαφέρει στην ιδεολογική του κατεύθυνση από το κοπάδι των ΜΜΕ.

Για τα συμβατικά ΜΜΕ τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να πολεμήσουν το συγκρότημα που επιτρέπει στα μέσα που ελένχει έιτε να φιλοξενούν είτε να εκφράζουν μια άποψη διαφορετική από αυτή του σοσιαλδημοκρατικού μέσου όρου. Το πρόβλημα για το σοσιαλδημοκρατικό κατεστημένο δεν είναι τα ταμπλόιντς όπως το News of the World ή η Sun αλλά ο πολιτικός σχολιασμός στο Fox News Channel οι σελίδες γνώμης της Wall Street Journal και των Times.

Όπως έγραψε προσφάτως ο αριστερός Hendrik Hertzberg στο περιοδικό New Yorker: «Όσον αφορά τις καθαρές επιπτώσεις της στην ανθρώπινη ευημερία, η News of the World είναι η λιγότερη αμαρτωλή από τον τριγωνικό άξονα του κακού του Rupert Murdoch, τα άλλα δύο μέρη είναι το δίκτυο Fox News και η σελίδα γνώμης της Wall Street Journal».

Ο Rupert Murdoch μπορεί να έχει δεξιές πολιτικές προτιμήσεις αλλά βασικά είναι ένας επιχειρηματίας των ΜΜΕ. Για παράδειγμα η δημιουργεία του ειδησεογραφικού καναλιού Fox News το 1996 ήταν μια πολύ έξυπνη επιχειρηματική κίνηση. Το Fox News σήμερα όχι απλά έχει την πρώτη θέση, αλλά συνήθως η ακροαματικότητα του ξεπερνά το άθροισμα των ακροαματικοτήτων όλων των υπόλοιπων ειδησεογραφικών δικτύων ( MSNBC, CNN, κ.α.).

Τώρα ποιος ακριβώς έχει τις ιδεολογικές εμμονές, ο Rupert Murdoch ή οι άλλοι μιντιάρχες που ποτέ δεν δημιούργησαν ένα δεξιό ειδησεογραφικό δίκτυο σε μια τεράστια αγορά στην οποία η κεντροδεξιά είναι η φυσική πλειοψηφία;

Αλλά o Rupert Murdoch δεν εκνευρίζει τα καθεστωτικά ΜΜΕ μόνο με τις πολιτικές/επιχειρηματικές επιλογές του αλλά τους χρησιμεύει επίσης και στο ρόλο του ισχυρού και καταχθόνιου μιντιάρχη που χρησιμοποιεί την δύναμη του για να καθορίζει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις σύμφωνα με τα δικά του ταξικά συμφέροντα. (βλ. Manufacturing Consent του γνωστού συνωμοσιολόγου Noam Chomsky).

Έτσι τις εκλογές του 2004 στις ΗΠΑ δεν τις έχασε ο John Kerry ούτε τις κέρδισε ο George W Bush, αλλά τις κέρδισε ο Rupert Murdoch για τον George W Bush. Στην Βρετανία ο εργατικός Neil Kinnock δεν έχασε από την Margaret Thatcher και τον John Major, αλλά από τον Rupert Murdoch.

Είναι μια ιδιαίτερα βολική αφήγηση των γεγονότων που επιτρέπει στην ευρωπαϊκή και αμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία να εξηγήσει τις πολιτικές ή ιδεολογικές της ήττες χωρίς την αναγκαιότητα να επανεξετάσουν την ισχύ των πιστεύω τους.

Τώρα που το μεγάλο κράτος καταρρέει αυτή η βολική αφήγιση των γεγονότων γίνεται και ψυχολογικά πιο επιτακτική. Η εμμονή και το πάθος για την υπόθεση της News of the World είναι η επιθυμία για μια έστω μικρή πολιτική νίκη μετά από ένα ορυμαγδό γεγονότων που ξεκάθαρα μαρτυρούν την ιδεολογική χρεοκοπία της απανταχού σοσιαλδημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου