Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η τελευταία λύση πριν την επόμενη τελευταία λύση


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ξέρουν ότι το ελληνικό κράτος είναι μεγάλο και σπάταλο ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Επίσης ξέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τις μεγάλες αλλαγές. Έτσι εξ αρχής έχουν μια τακτική αναβολής του ελληνικού ζητήματος που όμως σταδιακά στοιχίζει όλο και περισσότερο.

Για μια ακόμη φορά προσπαθώντας να ελέγξουν του φόβους που δημιουργούνται λόγω της κατάρρευσης της ελληνικής κρατικοδίαιτης οικονομίας οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο πακέτο. Θα γίνει μάλιστα και ένα κούρεμα στο ελληνικό χρέος που θα το φέρει στα... περσινά επίπεδα.

Πρόκειται περί μίας μη λύσης που όπως πολύ συχνά έχουμε γράψει στο ΜπλεΜήλο το μόνο που θα καταφέρει είναι να παρατείνει την ζωή της υπάρχουσας ελληνικής πολιτικής τάξης και του κράτους τερατούργημα που δημιούργησε. Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θέλει αλλά ούτε και μπορεί τις μεταρρυθμίσεις. Είναι σίγουρο ότι θα παρουσιάσει την συμφωνία ως μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα και είναι επίσης σίγουρο ότι τα ΜΜΕ θα ακολουθήσουν την ίδια γραμμή.

Για να μην χάνεται το χρόνο σας παρακολουθώντας την τελευταία λύση πριν ακολουθήσει η επόμενη τελευταία λύση, δύο είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και από μια μακρά περίοδο οικονομικής και κοινωνικής παρακμής:

- Μια μεγάλη μείωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους. Μια κίνηση που λέγεται πολύ πιο εύκολα από ότι γίνεται. Είναι μια ιδιαίτερα περίπλοκη υπόθεση και περιπλέκεται ακόμα περισσότερο που σταδιακά όλα και μεγαλύτερο μέρος του χρέους περνά στα χέρια των ευρωπαϊκών κρατών. Θα έπρεπε να είχαμε προχωρήσει στο κούρεμα προ πολλού κάνοντας ότι ήταν δυνατόν για να διαφυλαχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όταν ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ήταν αντικείμενο των ελληνικών νόμων.

- Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η μεγάλη μείωση του ελληνικού κράτους. Με την υπάρχουσα δομή της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει καμία ελπίδα πραγματικής οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε σε κάποια περιστασιακή φούσκα που προσωρινά θα αναπτερώνει τις αυταπάτες μας. Ευημερία και κρατισμός δεν πάνε μαζί και μέχρι αυτό να γίνει κατανοητό από μια σημαντική εκλογική πλειοψηφία δεν υπάρχει πολιτικός σχηματισμός που θα μπορέσει να προωθήσει τις αναγκαίες αλλαγές.

Μέχρι να γίνουν το κούρεμα και οι μεταρρυθμίσεις μπορείτε να παρακολουθείτε την σαπουνόπερα των δραματικών συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες αλλά να ξέρετε ότι τις παρακολουθείτε κυρίως για ψυχαγωγικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου