Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Πόσο Ευρωπαίοι είναι οι Ευρωκράτες;


Εάν υπάρχει κάτι που συνεχώς αυξάνεται στην Ευρώπη αυτό είναι ο αριθμός των γεγονότων που πιστοποιούν την αντι-δυτική κουλτούρα της Ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης.

Τι είναι αυτό που ξεχωρίζει την δυτική κοινωνία από μια ανατολική; Μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε η μεγάλη διαφορά στην τεχνολογία και το βιοτικό επίπεδο. Ακόμα και τότε αυτή η απάντηση δεν θα ήταν η καλύτερη.

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει τις δυτικές κοινωνίες από όλες τις άλλες είναι η ανακάλυψη και καλλιέργεια των δημοκρατικών ηθών και θεσμών, η κυριαρχία του λόγου και η ισότητα απέναντι στο νόμο. Η δημιουργία αυτού του πολιτισμικού περιβάλλοντος επέτρεψε στους δουλοπάροικους της Ευρώπης να γίνουν πολίτες.

Μέσα σε αυτή την κουλτούρα δημιουργήθηκε και η εικόνα του μέσου Ευρωπαίου πολιτικού. Σοβαρός, μετρημένος, λιτός, δεν θα μπορούσε κανείς δύσκολα να καταλάβει ότι, σε ένα σημαντικό βαθμό, η σχέση που είχε ο πολίτης με έναν τέτοιο πολιτικό ήταν σαν αυτή του εργοδότη και εργαζόμενου.

Μιας και οι συνήθειες των Βρυξελλών είναι κάπως διαφορετικές από αυτό που θα αναγνωρίζαμε ως ευρωπαϊκή δημοκρατική κουλτούρα είναι φυσικό να δημιουργεί νέα πρότυπα.

Ο Guardian μας ενημερώνει για τα έργα και ημέρες τους προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής José Manuel Barroso.

- 28.000 ευρώ για πολυτελές ξενοδοχείο στην Νέα Υόρκη
- 75.000 ευρώ για κοκτέιλ πάρτι
- 300.000 ευρώ για άλλα πάρτι
- 20.000 ευρώ για δώρα
- Περισσότερα από 42 εκ. ευρώ για άτομα τα έτη 2007-09, των οποίων τα ονόματα η επιτροπή δεν αποκαλύπτει.

Η λίστα συνεχίζεται αλλά έχετε πάρει μια πάρα πολύ καλή ιδέα για το τι γίνεται. Χλιδή και μυστικότητα δεν είναι ακριβώς τα χαρακτηριστικά που θα αναγνώριζε κάποιος ως ευρωπαϊκά. Αν κάποιος σας διάβαζε την παραπάνω λίστα χωρίς να σας πει από που προέρχεται, θα νομίζατε ότι θα είχε να κάνει με την οικογένεια Μουμπάρακ ή Καντάφι.

Τα παραπάνω δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Οι Ευρωκράτες που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια δημοψηφίσματα, που προσπαθούν να ελέγξουν από το τι καταναλώνει μέχρι και τι σκέφτεται ο πολίτης, είναι φυσικό να αποκτούν την ανατολίτικη νοοτροπία σε όλες της τις εκφάνσεις.

Τελικά, ο ευρωσκεπτικισμός είναι το πιο ευρωπαϊκό κίνημα της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου