Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Ο gay "παράδεισος" της Κούβας


Διαβάζω στο "Associated Press" για το πώς γιορτάστηκε στις 14 Μαϊου η φετινή "Ημέρα κατά της Ομοφοβίας" στην Κούβα. Το συγκεκριμένο κείμενο του πρακτορείου ειδήσεων κάλλιστα θα μπορούσε να το γράψει κάποιος υπάλληλος του κουβανέζικου Υπουργείου Προπαγάνδας. Η εικόνα είναι ειδυλλιακή. Αφού πρώτα ο συντάκτης μας παρουσιάσει την εικόνα εκατοντάδων ευτυχισμένων ομοφυλόφιλων, που κάτω από τη μητρική καθοδήγηση της Mariela Castro, κόρης του Raul , ξεχύθηκαν στους δρόμους χορεύοντας για να "γιορτάσουν" τη μέρα κατά της ομοφοβίας ,κατόπι μας επισημαίνει τις προόδους που έχει κάνει η σοσιαλιστική Κούβα στον τομέα των gay δικαιωμάτων ...

Δεν μπορώ να καταλάβω βέβαια πώς γίνεται να μιλάμε για δικαιώματα των gays σε μια χώρα που δε σέβεται τα ατομικά δικαιώματα. Παρότι έχουν περάσει οι εποχές όπου οι Κουβανοί ομοφυλόφιλοι κλείνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η κατάσταση παραμένει θλιβερή . Σε μια χώρα, όπου δεν υπάρχει η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι, το κράτος απαγορεύει την ίδρυση gay σωματείων ή τη διοργάνωση gay pride. Σε μια χώρα , όπου το κράτος περιορίζει , όταν δεν απαγορεύει, την ατομική ιδιοκτησία, η αστυνομία εξακολουθεί να κάνει εφόδους στα ημιπαράνομα gay μπαρς και να συλλαμβάνει τους ιδιοκτήτες και τους πελάτες, οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμο για να αφεθούν ελεύθεροι . Η περίφημη πρόοδος των τελευταίων χρόνων στον τομέα των gay δικαιωμάτων δεν είναι τίποτε άλλο παρά πατερναλιστικού χαρακτήρα κρατικές πολιτικές (π.χ. η δωρεαν εγχείρηση αλλαγής φύλου για τις transexuals). Πολιτικές που θυμίζουν το δωρεάν φαγητό και ύπνο που δικαιούνται οι τρόφιμοι μιας φυλακής . Όσο για το , υποτιθέμενο, gay κίνημα της χώρας, εδώ τα πράγματα είναι για γέλια. Υπό την υψηλή αιγίδα της Mariela Castro , υπό την εποπτεία και έλεγχο του κρατικά χρηματοδοτούμενου "Εθνικού Κέντρου Σεξουαλικής Εκπαίδευσης", αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτε άλλο παρά θλιβεροί χειροκροτητές του καστρικού καθεστώτος και αξιολύπητα όργανα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Όταν κάποιοι gays επιχείρησαν το 2008 να διοργανώσουν στην Αβάνα ενα ανεξάρτητο gay pride, που να μη βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο, η απάντηση του καθεστώτος ήταν άμεση: η εκδήλωση απαγορεύτηκε και οι διοργανωτές συνελήφθησαν.

Είμαι σίγουρος λοιπόν πως οι Κουβανοί ομοφυλόφιλοι με αξιοπρέπεια και οι πραγματικοί ακτιβιστές δεν ήταν στους δρόμους την 14η Μαϊου για να συμμετέχουν σε αυτή την κυβερνητική φιέστα .Ελπίζω τουλάχιστον το "προοδευτικό", σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτο και επιρρεπές σε πατερναλιστικές λύσεις, gay κίνημα της Ελλάδας, να μην αρχίσει τους ύμνους για τον gay "παράδεισο" της Κούβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου