Σάββατο 23 Απριλίου 2011

"Μια Εκκλησία όσο πιο αποδεσμευμένη είναι από το κράτος, τόσο πιο Εκκλησία είναι."


Παρότι δηλώνω αγνωστικιστής , πιστεύω πως ,ειδικά σήμερα που το κρατικίστικο μοντέλο της μεταπολίτευσης καταρρέει , η Εκκλησία θα μπορούσε να επιτελέσει πολύ πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό κοινωνικό έργο από το διεφθαρμένο και ανίκανο ελληνικό κράτος. Αρκεί βέβαια να πάψει να είναι μια ακόμη δημόσια υπηρεσία και οι ιερείς δημόσιοι υπάλληλοι που περιμένουν την 1η του μηνός για να πληρωθούν από το δημόσιο Ταμείο . Eυτυχώς υπάρχουν ακόμη κάποιοι φωτισμένοι ιεράρχες που συνειδητοποιούν πως η Εκκλησία μπορεί να επιτελέσει το έργο της και να ανακτήσει τη ζωτικότητά της , μόνο αν χωρίσει τους δρόμους της με το κράτος. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Nικόλαος είπε κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα στην Κατερίνα Μπακογιάννη στο σημερινό "Κ" της "Καθημερινής" :

-"Γιατί δώσατε πίσω το μισθό σας στο ελληνικό κράτος;

-Το ενδιαφέρον είναι ότι το κράτος είναι ανίκανο και το μισθό να μας κόψει. Πληρώνομαι ακόμη και πηγαίνει σε ιδρύματα. Μακάρι να μου έκοβε τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα. Δεν θέλω να είμαι δημόσιος υπάλληλος.

-Ενώ πολλοί γίνονται παπάδες για το μισθό του Δημοσίου;

-Νομίζω ένας μεγάλος αριθμός. Εγώ θα ήθελα να μην πληρωνόμαστε από το κράτος.

-Άρα είστε υπέρ του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας;

-Ναι. Μια Εκκλησία όσο πιο αποδεσμευμένη είναι από το κράτος, τόσο πιο Εκκλησία είναι. Είναι πιο κοντά στο μήνυμά της. Αυτήν τη στιγμή, όντας μέρος του πολιτικού συστήματος, καταρρέει μαζί με αυτό.

-Και πώς θα ζούσαν οι ιερείς;

-Πολύ καλύτερα. Η φορολόγηση της Εκκλησίας είναι αντιλαϊκό μέτρο. Ο κόσμος δίνει λίγο-λίγο στα παγκάρια και μαζεύονται χρήματα.Εάν η Εκκλησία της Ελλάδος ταϊζει σήμερα 50.000, όπως είπε τις προάλλες η Σύνοδος, και φορολογηθεί με 20%, πρέπει κάποιος να βρει πού θα φάνε οι 10.000."


Τελικά, σκέφτομαι πως ο λόγος του Νικόλαου είναι πολύ πιο ουσιαστικά φιλελεύθερος σε σχέση με το λόγο κάποιων που έχουν μπερδέψει το φιλελευθερισμό με τον αντικληρικαλισμό και που ζητούν την αύξηση των φορολογικών βαρών για την Εκκλησία αντί να υποστηρίζουν τη γενική μείωση της φορολογίας για όλους. Μόνο έτσι, οι πολίτες, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, η Εκκλησία θα έχουν περισσότερα χρήματα στη διάθεση τους για να αναλάβουν έναν πιο έντονο κοινωνικό ρόλο και να βοήθησουν τους συνανθρώπους τους.

[Διαβάστε επίσης το εξαιρετικό άρθρο του Μητροπολίτη Μεσογαίας για την "εικαζόμενη συναίνεση" στη δωρέα οργάνων, όπου, μεταξύ άλλων, γράφει: "Εξ ορισμού, συναίνεση είναι κάτι που εκφράζεται και όχι κάτι που εικάζεται, μάλιστα από τρίτους. Πώς να το κάνουμε; Είναι άλλο πράγμα το «δίνω κάτι δικό μου» και άλλο το «μου παίρνουν αυτό που μου ανήκει». Είναι άλλο πράγμα οι μεταμοσχεύσεις να στηρίζονται σε αισθήματα δωρεάς και σεβασμού και άλλο σε μικρονοϊκά νομοθετικά τεχνάσματα αρπακτικής λογικής. Αυτά, μαζί με τα τελευταία ψήγματα ανθρωπιάς και ιδεολογίας, θα αποτελειώσουν και τις μεταμοσχεύσεις στον τόπο μας."]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου