Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η αριστερά και τα “αγαθά” ΜΜΕ


Συνεχώς η ηγεσία της αριστεράς διατυμπανίζει ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Σπανίως μας λέει πως θα φθάσουμε εκεί. Χθες ο κ. Τσίπρας συνάντησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάθαμε ορισμένα πράγματα. Τι κρίμα που οι δημοσιογράφοι δεν άδραξαν την ευκαιρία να μάθουμε και ορισμένες “λεπτομέρειες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Ειναι μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους που φυσικά θα περιλαμβάνει “επιλεκτική διαγραφή μέρους του χρέους, με την ταυτόχρονη διεκδίκηση απευθείας χαμηλότοκου δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εναλλακτική πρόταση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς βασίζεται αφενός στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου, τη ριζική αναδιανομή του πλούτου.”

Οπότε, όταν θα ζητάμε ή τουλάχιστον θα συζητάμε κούρεμα του χρέους και νέο χαμηλότοκο δανεισμό, ταυτόχρονα θα εφαρμόζουμε με ζήλο όλες τις πολιτικές που μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση και θα τις συνδυάζουμε με μια εντατικοποίηση των φοροεπιδρομών στις όποιες παραγωγικές δυνάμεις έχουν τολμήσει να παραμείνουν στην χώρα. Αυτό, εν ολίγοις, είναι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την υπάρχουσα κρίση.

Είναι τόσο αστείο, τόσο εκτός πραγματικότητας, πολιτικής και οικονομικής, που πραγματικά θα μου έκανε εντύπωση αν οι “ειδικοί” του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσαν περισσότερο από δέκα λεπτά για την δημιουργία αυτού του σχεδίου. Το να προτείνει κάποιος ορισμένες πολιτκές σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που κινούνται σε λάθος κατεύθυνση είναι ένα θέμα. Το να μην προσπαθεί καν να προσποιηθεί ότι αφιέρωσε έστω και λίγο χρόνο για το πιο σημαντικό θέμα των τελευταίων δεκαετιών είναι μια άλλη υπόθεση.

Σε άλλες χώρες της Ευρώπης η αριστερά τουλάχιστον έχει κάποια ψήγματα πραγματικότητας στον πολιτικό της λόγο. Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός και η έκφραση καλών προθέσεων είναι περισσότερο από αρκετές. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα ελληνικά ΜΜΕ που κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην παρενοχλήσουν την αριστερά. Πόσοι Έλληνες π. χ. ξέρουν για τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις στον 902 και την Τυποεκδοτική του ΚΚΕ;

Όταν ένας φιλελεύθερος εκφράζει μια άποψη, καταρχήν του ζητείται να αποδείξει ότι δεν υπηρετεί την πλουτοκρατία, ενώ ένας δεξιός συνήθως καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι φασίστας. Αυτή η στάση των ελληνικών ΜΜΕ δεν είναι χωρίς συνέπειες, έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να εκφυλίσει τον δημόσιο διάλογο σε μια κούρσα λαϊκισμού και δημαγωγίας.

Ίσως να έχετε ακούσει για τις 100.000 χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο που είχε προτείνει παλαιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Καταρχήν να σημειώσουμε ότι δεν ήταν 100.000 αλλά 500.000. Στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές του 2009 μιλά για δημιουργία “100.000 θέσεων εργασίας ετησίως και για μια πενταετία, με την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και με την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών στην εκπαίδευση, στην υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος.”
Ποιος δημοσιογράφος έχει ρωτήσει τον κ. Τσίπρα για αυτή την πρότερη ιδέα του, για την λογική της, και για την περίεργη εξαφάνιση της τώρα που το πρόβλημα της ανεργίας έχει χειροτερέψει;

9 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Από την συχνότητα των αναρτήσεών σας, διακρίνω ότι έχετε κάποιο κόλλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά εν γένει. Μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά και η λεγόμενη δεξιά στην Ελλάδα είναι καλύτερη; Δεν έχουν δοκιμαστεί όλοι στην πράξη (με εξαίρεση τα μικρά κόμματα ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και έχουν αποτύχει, αφού πρώτα μας οδήγησαν εδώ; Ποιοι είχαν την εξουσία από την μεταπολίτευση και μετά; Και ποιοι ήταν αντιπολίτευση; Ή μήπως υπάρχει πλέον αριστερά και δεξιά; Μόνο ως πρόσχημα.

Μήπως το Μνημόνιο είναι πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση; Ή μήπως έχουν κάνει οι άλλοι κάποια σοβαρή πρόταση;

Τώρα κοροϊδευόμαστε;

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

κ. Δημήτρη,
Με την "δεξιά" έβγαλα το άχτι μου επι κυβερνήσεων Καραμανλή στο e-rooster.

Ανώνυμος είπε...

"διακρίνω ότι έχετε κάποιο κόλλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά εν γένει"

Εσύ τι κόλλημα έχεις με το ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά εν γένει και θες να τους υπερασπιστείς;

Αντί να απαντάτε επί της ουσίας των λεγομένων κάθε φορά προσπαθείτε να κάνετε παρατηρήσεις επί του ύφους και της θεματολογίας, λες και σας πέφτει λόγος. Φτιάξτε ένα μπλογκ δικό σας να διαβάζουμε τις δικές σας σοφίες και τα δικά σας κολλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Επί της ουσίας των λεγομένων απάντησα, αλλά δεν το κατάλαβες. Είπα ότι είτε μιλάτε για ΣΥΡΙΖΑ, είτε για ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή δεξιά, το ίδιο είναι. Και γι' αυτούς που κυβέρνησαν πολύ χειρότερα. Και ότι το πρόβλημά μας δεν είναι η αριστερά, η οποία στο κάτω-κάτω της γραφής δεν έχει κυβερνήσει ΠΟΤΕ. Οπότε άστο καλύτερα ανώνυμε.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημά μας είναι ΚΑΙ η αριστερά διότι κυριαρχεί και υπερπροβάλλεται η κρατικίστικη, αντι-αναπτυξιακή και συνδικαλιστική βλακεία της. Τα αποβράσματα της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ διώχνουν τις ξένες επενδύσεις από την Ελλάδα και μας βουλιάζουν ακόμη περισσότερο στην ύφεση...
Αλέξανδρος Παλάντζας

Ανώνυμος είπε...

Η αριστερά δεν κυβέρνησε ποτέ ;

Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80 τι το διαφορετικό έκανε από τα οσα επαγγέλεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Ματθαίος Κόφφας είπε...

Eξαιρετικό το άρθρο του Ναπολέοντα.

Όσον αφορά τον διάλογο που γίνεται στα σχόλια, απλά να προσθέσω πως αρκετά την χαιδέψαμε την Αριστερά σε αυτή τη χώρα από το 1974 και ύστερα και αρκετά την αντιμετωπίσαμε ως «παιζάααακι». Καιρός της είναι να ενηλικιωθεί αλλιώς αν δεν μπορεί ας κάνει στην άκρη.

Ανώνυμος είπε...

Ο κόσμος είναι το κυριότερο πρόβλημα. 2 χρόνια μέσα σε κρίση και υπάρχει κόσμος που πιστεύει οτι το πρόβλημα της οικονομίας είναι κάποια κλεμμένα 300 δις ευρώ.

Δημήτρης είπε...

To ΠΑΣΟΚ δεν θεωρείται αριστερά. Από το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το φιλελεύθερο δεξιό του Σημίτη, η διαφορά είναι μεγάλη. Δεν συμφωνώ με αυτά που λέει ο Τσίπρας και η Παπαρήγα, αλλά η Ελληνική αριστερά είναι το τελευταίο μας πρόβλημα.

Δημοσίευση σχολίου