Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Ο μάγειρας και η αριστερά


Στην χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και με μια εθνική πολιτική κουλτούρα που παπαγαλίζει τα δόγματα της, η αριστερά αδυνατεί ακόμα να κάνει το δημοσκοπικό άλμα που θα περιμέναμε. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο youtube βίντεο με τον ανώνυμο αριστερό μάγειρα.

“Δουλεύω αλλά είμαι άνεργος” είναι η σημαδιακή φράση του ανώνυμου μάγειρα. Ιούνιος του 2010 το ξενοδοχείο έχει 150 δωμάτια αλλά δουλεύει μόνο Σαββατοκύριακο με ΚΑΠΗ. Ο μάγειρας, στην μισοάδεια αίθουσα όπου γίνεται η εκδήλωση του Μετώπου Αλληλεγγύης, θέτει το καίριο θέμα που φαίνεται ότι δεν απασχολεί την ηγεσία της αριστεράς, δηλαδή ποια είναι η προγραμματική της πρόταση. “Η πρόταση που δίνουμε δεν ικανοποιεί τον κόσμο.” “Ούτε θέλει ο κόσμος να γίνουμε Κούβα, ούτε θέλει να κάνουμε ένα λαϊκό μέτωπο που θα ξαναχτίσει την παραγωγή.”

Ο μάγειρας μεταφέρει την δική του δυσπιστία αλλά και των συναδέλφων του από την δουλεία που δεν πιστεύουν στα περί “λαϊκού μετώπου που θα που θα ξαναχτίσει την παραγωγή” ούτε και το μοντέλο Κούβα. Βέβαια, το μοντέλο Κούβα ούτε και η ηγεσία της Κούβας πλέον δεν προσποιείται ότι το πιστεύει και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που θα έκανε το μνημόνιο να μοιάζει με βόλτα στο πάρκο.

Ο μάγειρας ξέρει ότι οι πολίτες ψάχνουν για λύσεις και όχι ευκαιρία για επαναστατικό χαβαλέ. Αυτό που δεν ξέρει ο συμπαθέστατος μάγειρας, που τουλάχιστον σ’ αυτό το βίντεο είναι η προσωποποίηση του αριστερού που κάποτε πιστεύαμε ότι υπήρχε, είναι ότι η ηγεσία της αριστεράς δεν ενδιαφέρεται για λύσεις αλλά για επαναστατικό χαβαλέ.

Οι ηγεσίες της αριστεράς στα χρόνια της μεταπολίτευσης πέρασαν σταδιακά σε μια κατάσταση παρατεταμένης εφηβείας. Με ηγεσίες δημιουργήματα του κομματικού μηχανισμού και με μια στρατιά στελεχών που συνήθως προέρχονται από τον προστατευόμενο δημόσιο τομέα:

1. Δεν ξέρει να κυβερνήσει
2. Δεν θέλει να κυβερνήσει
3. Ελπίζει ποτέ να μην χρειαστεί να κυβερνήσει.

Η αριστερά έχει συνηθίσει να παίζει στον παιδότοπο που δημιουργήθηκε με τα δανεικά της ξένης “πλουτοκρατίας” και τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι το ΚΚΕ προσφάτως θα προτείνει “τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας 1.120 ευρώ μηνιαίως «σε όλους του ανέργους, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς». Καθώς επίσης και πλήρη κάλυψη συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μείωση κατά 30% στα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου (όχι κινητού...) και, τέλος, αναστολή κάθε δανειακής υποχρέωσης!”

Ελπίζω κάποτε ο αγαπητός μάγειρας να καταλάβει ότι οι ηγεσίες της αριστεράς δεν ενδιαφέρονται να τον εκπροσωπήσουν αλλά να ζήσουν τις επαναστατικές φαντασιώσεις τους στην Ελλάδα - πάντα εκ του ασφαλούς φυσικά.
Οι νεόπτωχοι και οι πραγματικές τους αγωνίες δεν ταιριάζουν στο επαναστατικό lifestyle της μεταπολίτευσης.

Το βίντεο



4 σχόλια:

ekapitalistis είπε...

Αγαπητέ μάγειρα ο κόσμος κατάλαβε ότι there's no such thing as a free lunch. Δωρεάν γεύμα δεν υπάρχει ,πάντα κάποιος στο τέλος θα πληρώσει τον λογαριασμό.
Τα λεφτά δεν μεγαλώνουν στα δέντρα, κάποιος ας εξηγήσει στον αγαπητό μάγειρα ότι την δεκαετία του 80 αριστεροί πολιτικοί και συνδικαλιστές με την Lunch for free φαντασία τους οδήγησαν κερδοφόρες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Επιχειρήσεις που αν υπήρχαν σήμερα θα απασχολούσαν κάποιους χιλιάδες εργαζόμενους.

Ανώνυμος είπε...

Καλο!

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που νοιάζεται ολόκληρη η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, δεν είναι το συμφέρον των εργαζομένων αλλα το συμφέρον των ΑΕΡΓΩΝ τεμπελόσκυλων του Δημοσίου τομέα. Αλλα μέχρι να το καταλάβουν τα κορόιδα του Ιδιωτικού τομέα, θα περάσουν δεκαετίες ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

H πρόταση τους είναι να πάρει όλες τις επιχειρήσεις η Παπαρήγα με τον Παφίλη, τον Κολοζώφ, τον Τσίπρα, τον Στρατούλη (ο Αλαβάνος δε χρειάζεται, έχει δικές του) και να τις διοικούν αυτοί. Διότι μόνο έτσι θα πάψει η υφαρπαγή της υπεραξίας της εργασίας και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
Κι ας τολμήσουν μετά να κάνουν κάποιοι απεργίες ή να διαμαρτυρηθούν για απολύσεις. Άλλωστε "έναντι ποιου να διαμαρτυρηθουν, του εαυτού τους;" (η απάντηση ενος κνίτη στο γιατί δεν γίνονται απεργίες στην Κίνα)

Αυτή είναι η πρότασή τους, δεν κατάλαβα ο κύριος δεν είναι μαρξιστής;
Τι άλλο περιμένετε από την αριστερά, εδώ παγκοσμίως εδώ και 2 αιώνες δεν έχει καταφέρει να πει κάτι άλλο θα το καταφέρει στην Ελλάδα που στον πυρήνα της δεν ήταν ποτέ τίποτε άλλο παρά λιβάνισμα του Στάλιν;

Δημοσίευση σχολίου