Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Σιγά... ο παραταξιακός τύπος κοιμάται


Η (σχεδόν) εξαετία Καραμανλή φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα για τον παραταξιακό τύπο της δεξιάς. Οι περισσότερες από τις προσκείμενες στην ΝΔ εφημερίδες συνεχίζουν να αγκαλιάζουν τον αριστερό λαϊκισμό και συνθηματολογία.

Ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι θα αυξήσει εισιτήρια και διόδια αν το κίνημα του “Δεν πληρώνω” συνεχιστεί. Πως χαρακτήρισε την συγκεκριμένη στάση ο Ελεύθερος Τύπος; Ο Ε.Τ. έγραψε περί “προκλητικού λαϊκισμού”. Η συγκεκριμένη δήλωση Ρέππα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί άδικη, μιας και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους επιβάτες και οδηγούς που είναι ήδη συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους. Αλλά το προκλητικά λαϊκιστική από που προκύπτει; Είναι ένας χαρακτηρισμός και ανάγνωση του γεγονότος που θα περίμενε κάποιος από την Αυγή ή το Ριζοσπάστη. Υπονοεί ότι ο υπουργός αντί να τα κάνει όλα δωρεάν (αυτό δεν είναι λαϊκισμός;) υποκύπτει στις πιέσεις των νοικοκυρέων περί νόμου, τάξης και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Την ίδια ημέρα μια άλλη παραταξιακή εφημερίδα, η Δημοκρατία, είχε ως κύριο τίτλο “Φαίρνουν Φαρμακεία από το Ισραήλ” όπου μαθαίνουμε ότι "οργανωμένο σχέδιο που προβλέπει την είσοδο ισραηλινής αλυσίδας φαρμακείων στη χώρα μας καταγγέλλει στη «Δημοκρατία» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος." Πως να εξηγήσει κανείς ότι μια ‘φιλελεύθερη’ εφημερίδα γίνεται φερέφωνο μιας ανάλγητης συντεχνίας που χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να απομυζά τον Έλληνα πολίτη;

Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η ίδια εφημερίδα που φιλοδοξεί “να αγκαλιάσει όλη την κεντροδεξιά παράταξη” φιλοξενεί στις σελίδες της ως αρθρογράφο την Λιάνα Κανέλλη, γνωστή απολογητή του Στάλιν και των γκούλαγκ;

Ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα.

- Οι εφημερίδες του φιλελεύθερου/συντηρητικού χώρου δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανταγωνιστούν σε αριστερό λαϊκισμό την Ελευθεροτυπία, την Αυγή ή τον Ριζοσπάστη. Όχι μόνο γιατί στην ίδια αγορά παίζουν και άλλοι (βλ. Νέα, Έθνος), αλλά επίσης γιατί ο πελάτης προτιμά το γνήσιο από την αντιγραφή.

- Κυκλοφοριακά τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι πολύ δύσκολα, αλλά θα γίνουν πολύ πιο δύσκολα πολύ γρηγορότερα, αν οι λεγόμενες παραταξιακές εφημερίδες δεν αποκτήσουν την δική τους φωνή και προσωπικότητα.

- Υιοθετώντας τον αριστερό λαϊκισμό νομίζουν ότι βοηθούν την ΝΔ, αλλά ουσιαστικά υποσκάπτουν το κυβερνητικό της μέλλον. Η ΝΔ, που δεν έχει τις ίδιες κοινωνικές συμμαχίες και συντεχνιακές ρίζες του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει τίποτα να κερδίσει από ένα ιδεολογικό πεδίο όπου οι αντίπαλοι της έχουν απόλυτη κυριαρχία, βοηθούμενοι από ένα παραταξιακό τύπο που έχει παραδώσει τα όπλα προ πολλού.

Πολύ πριν έρθει ο καιρός για να μιλάμε για πετυχημένες συντηρητικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, πρώτα θα πρέπει να έχουν κερδηθεί αρκετές μάχες ιδεών. Σε αυτές τις μάχες η πλειοψηφία του παραταξιακού τύπου είναι τώρα απούσα.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό

Ανώνυμος είπε...

Από πότε η ΝΔ έγινε φιλελεύθερο κόμμα και δεν το πήραμε χαμπάρι; Είναι κόμμα εξουσίας και όπως και το έτερο κόμμα εξουσίας, θα πει τα πάντα ως αντιπολίτευση για να 'κατακτήσει' την εξουσία όπου είναι ο αυτοσκοπός. Λογικό είναι και ο παραταξιακός τύπος να στέκεται στο ύψος του κόμματος λαϊκίζοντας ανυπόφορα. Πώς αλλιώς μπορείς να υποστηρίξεις θέσεις κατά του Μνημονίου ή ότι σε ενάμιση χρόνο η χώρα μπορεί να απαλαγεί από τα ελλείματα αν ακολουθηθεί ένα ακαθόριστο, πλην διαφορετικό, 'μίγμα πολιτικής';

Cacofonix είπε...

Νομίζω ότι το πιο οικτρό παράδειγμα του ξεπεσμού του Κεντροδεξιού τύπου είναι η αλαφούζεια Καθημερινή. Που έχει καταντήσει πιο αριστερή κι από την ελευθεροτυπία.

Αν κάποιος έπρεπε σώνει και καλά να πάρει κάποια κεντροδεξιά ή δεξιά εφημερίδα, αυτή θα ήταν η Εστία, η οποία προβάλει συστηματικά νεοφιλελεύθερες απόψεις για την οικονομία στο πρωτοσέλιδό της.

Ανώνυμος είπε...

Καλό!

Δημοσίευση σχολίου