Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011
Ποιος χειροκροτεί τον Κώστα Καραμανλή;
.
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ
Επειδή τα συναισθήματα που τρέφω για τον Κώστα Καραμανλή, δεν είναι, αλλά πλησιάζουν αυτό που θα λέγαμε οργή, θα πρότεινα σε τυχόν αναγνώστη του ΜπλεΜήλου που δεν στέκει και τόσο καλά, να μην συνεχίσει να διαβάζει αυτή την ανάρτηση. Καλύτερα ας ξαναδιαβάσει τις οδηγίες του ψυχίατρου του. Δεν θέλουμε να κατηγορηθεί το ΜπλεΜήλο ότι καλλιέργησε κλίμα μίσους που οδήγησε σε κάποια τραγωδία.
Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με την Αλέκα Παπαρήγα αλλά δεν την μισώ. Αυτά που λέει τα πιστεύει και ακόμα περισσότερο νομίζω ότι έχει καλές προθέσεις και νομίζει ότι αν ακολουθούσαμε τις πολιτικές που προτείνει όλοι θα ζούσαμε καλύτερα. Σπάνια με εξοργίζουν οι άνθρωποι που έχω τις μεγάλες διαφωνίες μαζί τους.
Με αυτούς που έχω πρόβλημα είναι οι πολιτικοί που δείχνουν τόσο ηθικά και πολιτικά απονευρωμένοι. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει καλύτερο παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης από αυτή του Κώστα Καραμανλή. Αν ήμασταν καμιά Ελβετία την δεκαετία του 90, όπου όλα μας πήγαιναν μέλι γάλα, τότε ίσως να μην με πείραζε αν ένας πρωθυπουργός μας είχε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Αν και εδώ που τα λέμε, ανεβάζουμε τον Κώστα Καραμανλή μερικά σκαλοπάτια πάνω όταν λέμε ότι είχε δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.
Μου έκανε πάντα εντύπωση ότι πάντα συμβιβαζόταν πλήρως με το status quo, οποιανδήποτε και αν ήταν αυτό το status quo. Δεν περίμενα ότι θα τα βάλει με τους “νταβατζήδες” ή τίποτα ιδιαίτερα περίπλοκο. Αλλά κάπου να δείξει ένα ενδιαφέρον, να δείξει ότι ένα θέμα τον καίει ή τον εξοργίζει και θέλει πάση θυσία να κάνει κάποια αλλαγή.
Όταν την δεκαετία του 70 η σοσιαλμανής κυβέρνηση του θείου του, Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε αρχίσει τις κρατικοποιήσεις, υπουργός είχε εκμυστηρευθεί το πόσο έτρεμαν μήπως ο παλαιότερος Καραμανλής μάθει για τις ζημιές που σημείωναν αυτές οι νέες κρατικοποιημένες επιχειρήσεις και γίνει έξω φρενών.
Ο νυν πρωθυπουργός, όχι και πως είναι πολύ καλύτερος του Κώστα Καραμανλή, αλλά τουλάχιστον είχε δείξει ένα θυμό την εποχή με το φιάσκο Οτσαλάν. Προσφάτως, όταν είχε ακόμα την Ξενογιανακοπούλου υπουργό υγείας, είχε την εμμονή να την ρωτά σε κάθε του συνάντηση τι κάνει για το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος. Η Ελλάδα χρεοκοπούσε, τα ελλείμματα στην υγεία έτρεχαν, αλλά τον Παπανδρέου τον ενδιέφερε η απαγόρευση του καπνίσματος. Άσχετο με την πραγματικότητα, ναι, μας κόστισε μερικά δις επιπλέον η παραμονή της Ξενογιανακοπούλου στο υπουργείο, σίγουρα - αλλά τουλάχιστον ο κ. Παπανδρέου είχε ενδιαφέρον για κάτι. Άσχετο με τα καίρια ζητήματα των καιρών αλλά τόσα ξέρει τόσα κάνει.
Δεν μπορώ να βρω κάτι παρόμοιο για τον Κώστα Καραμανλή. Τι ακριβώς μπορούμε να θυμηθούμε από την θητεία του; Και ποιοι ακριβώς είναι οι νεοδημοκράτες που τον χειροκροτούν, όπως έγινε χθες στην Θεσσαλονίκη.
Θέλω να δω αυτούς τους ανθρώπους και να τους ρωτήσω απλά, γιατί;
Ήταν επειδή θωράκισε όπως είχε πει την ελληνική οικονομία; Για το όχι και τόσο σεμνά και ταπεινά; Για την ανασυγκρότηση του κράτους που δεν έγινε; Για τις πυρκαγιές του 07, ή για τα Δεκεμβριανά; Ή τελικά για το ότι κατάφερε σε εκλογές το κόμμα του να συγκεντρώσει το μικρότερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία του;
Γιατι;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
15 σχόλια:
Ο Καραμανλής ήξερε τα πάντα, παρακολουθούσε τα πάντα και είχε ένα σωρό σχέδια και όνειρα για τον τόπο μας μαζί με τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να τα πραγματοποιήσει. Απλά του έλειπε εκείνος ο ηρωισμός που θα του επέτρεπε να θυσιάσει ακόμη και την ίδια την ζωή του για την επίτευξη των υψηλών στόχων του. Κάτι φυσικό μέσα στα ανθρώπινα μέτρα. Και εξηγούμαι αποκαλύπτοντας ένα μυστικό που πολύ λίγοι γνωρίζουν. Ο Καραμανλής απειλήθηκε από τους αμερικάνους ότι αν κάνει οτιδήποτε από αυτά που ήθελε και σχεδίαζε θα είχε την τύχη του μακαριστού δεσπότη μας Χριστόδουλου και του διγενή προμάχου του ελληνισμού Παπαδόπουλου. Στους οποίους, επειδή θέλησαν να μπουν επικεφαλής ενός εθνικού αγώνα που θα έφερνε την Ελλάδα εκεί που είναι η φυσική της θέση, στην κορυφή δηλαδή, τους βάλανε καρκίνο και τους σταμάτησαν. Έτσι θα κάνανε και με τον Καραμανλή και του το είπανε ξεκάθαρα. Τώρα πέστε μου. Ποιος δεν φοβάται τον καρκίνο; Μήπως εσείς; Μήπως εγώ. Από μακρυά όλοι μας εύκολα τα λέμε. Αλλά ας σκεφτούμε. Έτσι είναι; Ο Καραμανλής απλώς ήταν πιο ανθρώπινος από τον αρχιεπίσκοπο μας και λύγισε. Στο κάτω κάτω ο αρχιεπίσκοπος δεν είχε παιδιά, ούτε γυναίκα να φροντίσει, ένας άνθρωπος μόνος ήταν και δεν τον όριζαν οι υποχρεώσεις του αλλά πρώτα από όλα τα χρέος προς την πατρίδα. Αυτή είναι η εξήγηση και ελπίζω να επανορθώσετε γιατί αυτά που γράφετε είναι άδικα και επιπόλαια. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Μα να μη μπορώ να κάνω like στα σχόλια !
Χάρης Πεϊτσίνης
Γιατί έτσι μάθανε 60 χρόνια τώρα οι μεν με τους Καραμανλήδες οι δε με τους Παπανδρέου. Δεν παει να είναι άχρηστοι, ανίκανοι, διεφθαρμένοι δεν πάει να τους προδίδουν και τους ίδιους (βλ. ο Καραμανλής το ίδιο το κόμμα του) αυτοί εκεί από πίσω τους θα τρέχουν.
Ήθελα να'ξερα εκείνοι που το '74 ψήφισαν κατά της βασιλείας αν υπήρχε πουθενά στο σκεπτικό τους και η αντίθεση στην κληρονομική διαδοχή των κυβερνώντων.
Ο Πάγκαλος είχε δίκιο σε αυτό που είπε, ότι εδώ με την απελευθερωση δόθηκε σχεδόν αμέσως σε όλους η ψήφος, μισό αιώνα πριν γίνει στην Αγγλία που είναι η πατρίδα του κοινοβουλευτισμού. Και δεν έγινε λόγω υπερβολικής δημοκρατικότητας αλλά γιατί ο κάθε τοπικός ηγεμονίσκος είχε σίγουρη την πελατεία και την εκλογή του. Από τότε ξεκινάει η πελατειακή σχέση του πολιτικού συστήματος.
Αυτά δηλαδή που στην Αγγλία έγιναν ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας κοινωνικών ζυμώσεων 8 αιώνων από τη Μάγκνα Κάρτα και τη φεουδαρχία στην αστική άνοδο και στη βιομηχανική επανάσταση, εδώ έγιναν σε μερικές δεκαετίες επιβαλλόμενα από τα πάνω. Βρέθηκε ένας χωρικός που το μόνο πρότυπο πολιτειακής οργάνωσης που είχε γνωρίσει στη ζωή του ήταν το πασαλίκι με τα ρουσφέτια του, τα μπαχτσίσια του, τους τεμενάδες στον πολυχρονέμενο πασά κλπ., με μια ψήφο στα χέρια του που δεν ήξερε τι να την κάνει. Οπότε του λέει ο πρώην προεστός/κλεφταρματολός νυν βουλευτής, δε μου τη δίνεις να σου δώσω κάτι σε αντάλλαγμα, μια θεσούλα, μια καταπατησούλα κλπ. Ε πάρ'τη και το 'ρωτάς, πολύ καλή ανταλλαγή. Έτσι ξεκίνησε η δουλειά και γι'αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε.
Το να χειροκροτάς έναν ανθρωπο έντιμο, που υπήρξε 12 χρόνια αρχηγός της παράταξης σου και 5,5 Πρωθυπουργός είναι μάλλον αυτονόητο. Δεν υπήρξε όσο καλός Πρωθυπουργός θα θέλαμε (βάλτωσε η ήπια προσαρμογή) αλλά αν δεν ερχόταν η πανευρωπαική/ παγκόσμια κρίση δεν θα το πολυκαταλαβαίναμε. Ακόμα όμως και μπροστά στην κρίση έκανε προεκλογική εκστρατεία με σημαία το πάγωμα των μισθών, δίδοντας την ευκαιρία και το άλλοθι στον διάδοχο του στην Πρωθυπουργία να λάβει αμέσως απαραίτητα δυσάρεστα μέτρα (το 1/5 ίσως αυτών που υφιστάμεθα σήμερα). Δεν μπορούσε να φαντασθεί την ανευθυνότητα του Παπανδρέου. Βλέπεις ήταν και υπερβολικά καλοπροαίρετος (δεν το πλήρωσε για πρώτη φορά). Ισως όμως για κάτι τέτοια κάποιοι μπορεί και να τον αγαπήσαμε.
όχι αγαπητέ, θα το είχαμε πολυκαταλάβει και με πολύ βίαιο τρόπο μάλιστα. Θα πτωχεύαμε χωρίς πολλά, πολλά, γιατί δεν θα υπήρχε το γενικό "κλίμα" της κρίσης να μας δίνει μιά κάποια δικαιολογία. Βασικά είχαμε πτωχεύσει από το 1990 όταν το Δημόσιο χρέος πέρασε το 80% του ΑΕΠ, με δανεικό χρόνο ζούσαμε και αυτό κάνει τίς ευθύνες τους ακόμη μεγαλύτερες.
Ο κόσμος χειροκροτάει και θα χειροκροτάει γιατί του αρέσει να είναι οπαδός και όχι πολίτης.
Δεν θέλει να ενημερώνεται, να κρίνει και να έχει άποψη, του φθάνει ότι ξέρει ο "φωτισμένος" αρχηγός.
Δεν θέλει να ξεστραβωθεί να μάθει εάν τα λεφτά φθάνουν, γιατί έτσι νομίζει ότι νομιμοποιήται να ζητάει ότι του κατέβει σαν ρουσφέτι.
Δεν θέλει να έχει αυτός την ευθύνη, θέλει να την έχει ό αρχηγός ώστε αυτός να μην φταίει σε τίποτα.
Δεν υπάρχει χειρότερο είδος πολίτη και για αυτό είμαστε εδώ που είμαστε και φοβάμαι ότι θα παραμείνουμε αρκετά ακόμα.
όταν ο Πάγκαλος είπε "μαζί τα φάγαμε" εννοούσε μάλλον τους Πασοκους.
Οι άλλοι όμως που μείναν στην απέξω, προφανώς χειροκροτούσαν αυτόν που τους σέρβιρε το φαΐ.
Γιάννη
Μου φαίνεται ότι κάτι δεν περπατάει στη συλλογιστική σου περί πτώχευσης. Εκτός και αν η έννοια πτώχευση έχει γινει και αυτή....σχετική.
Μην υποτιμάς τόσο τους πολίτες που χειροκροτούν. Και μην ξεχνάς ότι χειροκροτούσαν ένα βαριά ηττημένο πρώην αρχηγό που συνεχίζει να δέχεται από παντού επιθέσεις. Αρα ρουσφέτια δεν περίμεναν και άρα είχαν άποψη.
@ Ανώνυμος 18 Ιανουαρίου 2011 3:55 μ.μ.
Το σχόλιο μοιάζει περισσότερο με παρωδία συνωμοσιολογίας παρά με συνωμοσιολογία καθ’ αυτό. Τα στοιχεία ότι “Ο Καραμανλής απειλήθηκε από τους αμερικάνους ότι αν κάνει οτιδήποτε από αυτά που ήθελε και σχεδίαζε θα είχε την τύχη του μακαριστού δεσπότη μας Χριστόδουλου και του διγενή προμάχου του ελληνισμού Παπαδόπουλου. Στους οποίους, επειδή θέλησαν να μπουν επικεφαλής ενός εθνικού αγώνα που θα έφερνε την Ελλάδα εκεί που είναι η φυσική της θέση, στην κορυφή δηλαδή, τους βάλανε καρκίνο και τους σταμάτησαν,” από το Wikileaks τα πήρατε;
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τις πηγές σας.
@ firiki2010
Θα μείνω μόνο στην πρώτη πρόταση του σχολίου σας. Μιλάτε για έντιμο άνθρωπο. Αν δραστηριοποιήθηκε σε κάτι η κυβέρνηση Καραμανλή τα 5,5 χρόνια ήταν η συγκάλυψη σκανδάλων - που το ένα ακολουθούσε το άλλο.
Tα σκάνδαλα ή "σκάνδαλα" που έσκασαν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη. Οσο για ΤΟ "σκάνδαλο" που έφθειρε όσο τίποτα την προηγούμενη κυβέρνηση, αυτό του Βατοπεδίου, κατέρρευσε πανηγυρικά.Προσωπική μου άποψη δεν θα είχε υπάρξει ποτέ αν δεν ενεφάνιζαν μπλεγμένο σε αυτό τον πανηγυρικά αθωωθέντα Ρουσόπουλο.
Για τους χειρισμούς ή τις ικανότητες του Καραμανλή πολλοί έχουν ενστάσεις (κι εγώ τις δικές μου), αλλά νομίζω ότι είστε από τους πολύ λίγους που αμφισβητούν την εντιμότητα του. Μάλλον αβασάνιστα.
@firiki2010
εάν δεν υπήρχε η γενικότερη κρίση δεν θα υπήρχε ο φόβος του domino effect στην EU, συνεπώς καμία βοήθεια στην Ελλάδα. Όλοι οι πολιτικοί μας ήξεραν, αλλά κανένας δεν ήθελε να χαλάσει την βόλεψή του.
Οι Γερμανοί παίρναν μέτρα από το 2006, οι Έλληνες πόσο καιρό ακόμα νομίζεις ότι θα μπορούσαν να δίνουν συντάξεις στα 55 ;
Η άρνηση του Έλληνα να γίνει πολίτης είναι προφανής και μόνον από δύο πράγματα, κυκλοφορία εφημερίδων, βιβλίων κλπ και την πεισματική άρνηση όλων των πολιτών να μιλήσουν με αριθμούς.
Ακούς συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και ακούς μισή ώρα επιθετικούς προσδιορισμούς και στόχους, ούτε ένα νούμερο, αυτά είναι πολλά να τα κόψουμε τόσο, αυτά είναι λίγα να τα αυξήσουμε κόβοντας αυτά.
Συζητάνε κάποιοι για ένα θέμα και κανείς δεν αναρωτιέται, και αυτό ρε παιδιά πόσο κοστίζει να το κάνουμε ;υπάρχουν τα λεφτά ;
Ποιος ξέρει πόσο κοστίζει ένα καμένο λεωφορείο, ένα κατεστραμμένο Πανεπιστήμιο ;
Οπαδός χειροκροτητής, είναι ότι το βολικότερο, έτσι νομίζουν ότι δεν φταίνε.
Κανείς στην Ελλάδα δεν δείχνει να καταλαβαίνει ότι όλα γίνονται με δικά του λεφτά και όχι με λεφτά του "κράτους"
Επειδή ακούω για σκάνδαλα και σκάνδαλα....
Ακουσα σε μία τηλεοπτική εκπομπή τον ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου να λέει ότι η μονή έχει 300.000 χειρόγραφα (δηλ. αξία ανεκτίμητη) τα οποία επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσει (ενώ η μονή έχει περιουσία, η οποία όμως μένει ανεκμετάλλευτη, εξ αιτίας της ευθυνοφοβίας των κρατικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων) κινδυνεύουν. Για όσους έχουν θητεύσει στην δημόσια διοίκηση, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τροχοπέδη από τον κατακερματισμό ευθυνών, το ανευθυνοϋπεύθυνο των διευθυντών, τμηματαρχών, προϊσταμένων κλπ αρμοδίων. Αυτήν την ανευθυνοϋπεύθυνη στάση της δημόσιας διοίκησης θέλησαν ο πρώην πρωθυπουργός και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί να παρακάμψουν, προκειμένου η μονή να αξιοποιήσει την περιουσία της. Άλλωστε την προσπάθεια αυτή δεν την επιχείρησαν μόνο οι υπουργοί της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ (πρώην υφυπουργοί οικονομικών Δρυς και Φωτιάδης) Τώρα αν στην προσπάθεια αυτή παράκαμψης της γραφειοκρατίας παρεισέφρυσαν και τινές οι οποίοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν με το αζημίωτο τις ανταλλαγές, είναι άλλο θέμα. Και μην ξεχνάμε ότι το επονομαζόμενο σκάνδαλο ήλθε στην δημοσιότητα από τον τηλεοπτικό σταθμό "Αλφα" ιδιοκτησίας Κοντομηνά, ο οποίος εξεβίαζε την ΝΔ προκειμένου να αποφύγει την δίκη για τις περίεργες ασφαλιστικές συμβάσεις στην Ν. Αφρική και Γερμανία. Και βέβαια το πήραν τα άλλα κανάλια και το έκαναν ψωμοτύρι, όπως ψωμοτύρι είχαν κάνει και τα 28 δις που "δόθηκαν" στις τράπεζες, αντι για τον λαό, ενώ τώρα που δόθηκαν 25 δις δεν μιλάει κανείς, όπως ψωμοτύρι έκαναν κάποτε, το 1992 επί Μητσοτάκη το: 0+0=14%, όπως επίσης και το 15% έλλειμμα του 2009, που το πιπιλίζουν σαν καραμέλα οι Γκαιμπελίσκοι του ΠΑΣΟΚ, παρ' ότι ο πρώην ΥΠΕΘΟ Γιάννης Παπαθανασίου εξέδωσε ένα βιβλίο στο οποίο καταγράφει τις λογιστικές αλχημείες του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί να μεγιστοποιήσει το έλλειμμα του 2009, ώστε να φαίνεται μειωμένο το έλλειμμα του 2010.
Κι αν είναι σκάνδαλο ο χειρισμός της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου, τότε η υπόθεση της ΔΕΚΑ (Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών) 2 μήνες πριν από τις εκλογές του 2000, τι είναι; Όταν τοποθέτησαν επικεφαλής της επιχείρησης αυτής ανώτερο υπάλληλο του ΥΠΕΘΟ, φίλα προσκείμενον στο ΠΑΣΟΚ, του οποίου η δουλειά ήταν να προβαίνει σε αγοραπωλησίες κρατικών τίτλων, να χειραγωγεί το χρηματιστήριο, ώστε ο γενικός δείκτης να παραμένει τεχνητα υψηλά για να κερδηθούν οι εκλογές από το ΠΑΣΟΚ, τον Απρίλιο, όπως και τελικά έγινε.
Η παραγραφή αδικημάτων δεν σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι είναι αθώοι "πανηγυρικά" αλλά μάλλον ότι το δικονομικό μας σύστημα είναι για τα πανηγύρια.
Ανώνυμος 4:00μμ
Μάλλον σε εμένα απευθύνεσαι αλλά εγώ μίλησα για "πανηγυρικά αθωωθέντα Ρουσόπουλο". Αυτόν δεν τον έπιασε καμμιά παραγραφή. Το όργανο το οποίο έπρεπε να κρίνει αν υπήρχαν στοιχεία για να παραπεμφθεί έκρινε ότι στοιχεία ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ!
Οσο για την παραγραφή είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στο ...ΠΑΣΟΚ γιατί πάντοτε θα μπορεί να επικαλείται τις σκιές που αναγκαστικά θα μείνουν (για όσους εξακολουθούν να μην κατανοούν τι δεν έγινε στο Βατοπέδι.
Αρκετά αναλυτικότερα έγραψα στο firiki2010 στις 16/6 ("Οι βουβουζέλες του Βατοπεδίου") και στις 16/10 ("Στόχος η κατασυκοφάντηση και μόνο")
Δεν φοβόταν καμία αρώστια ο Καραμανλής..Με Ιατρό σύζηγο...
εμας μας αρεσει να τον χειροκροταμε ......εσεις τι προβλημα εχετε;
τον αγαπαμε ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε
ναι ειμαστε οπαδοι ...και οχι πολιτες αυτου του κρατους ετσι οπως το καταντησε ο ανικανος γιωργακης
ποιο κρατος δηλ
μακαρι να προλαβει να φυγει μπας και σωσουμε τιποτα
Δημοσίευση σχολίου