Η συντακτική ομάδα του "ΜπλεΜήλου" σας προτείνει 3 επί 5 βιβλία για αυτά τα Χριστούγεννα και σας εύχεται Χρόνια Πολλά!
Στέφανος Αθανασιάδης
"Real Education: Four Simple Truths for Bringing America's Schools Back to Reality"(2008) -Charles Murray
Ο γνωστός και αμφιλεγόμενος πολιτικός επιστήμονας Charles Murray καταπιάνεται με την παιδεία. Οι τέσσερεις αλήθειες του τίτλου είναι: (α) οι εγγενείς ικανότητες δεν είναι ίδιες σε όλους, (β) οι μισοί από τους μαθητές είναι κάτω από τον μέσο όρο, (γ) περισσότεροι μαθητές απόσο πρέπει πηγαίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, (δ) το μέλλον των ΗΠΑ εξαρτάται από το τι παιδεία προσφέρει στα προικισμένα παιδιά. Άπλες αληθειες που έρχονται σε αντίθεση με το τωρινο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση ότι όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ικανότητες.
"The God Delusion" (2006) - Richard Dawkins
Μετωπικη επίθεση από τον Richard Dawkins εναντίον θρησκειών και θεϊστών. Εκτός από την λεπτομερή καταγραφή των σχετικά γνωστών επιχειρημάτων για την άρνηση της υπόθεσης υπάρξης του θεού, ο συγγραφέας συζητάει την βιολογική βάση για αυτήν την διαδεμόνη προκατάληψη και επιτίθεται στους αγνωστικιστές, αυτούς που προτιμούν τον εύκολο δρόμο της μη-σύγκρουσης και του «δεν ξέρω». Η νέα βίβλος του αθεϊσμού.
"Econoclasts: The Rebels Who Sparked the Supply-Side Revolution and Restored American Prosperity" (2009) - Brian Domitrovic
Πριν από την άνοδο του Ρέηγκαν στην εξουσία, ο κυβερνητικός παρεμβατισμός στην δεκαετία του 70 είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλη κρίση, στασιμοπληθωρισμό και μια από τις χειρότερες δεκαετίες του αιώνα για τις ΗΠΑ. Τότε, κάποιοι παράξενοι τύποι (Mundell, Laffer, Bartley και άλλοι) είχανε κάτι παράξενες ιδέες εναντίον του κρατικού παρεμβατισμού και αποφάσισαν να οργανώσουνε αντίσταση στο κατεστημένο. Εδώ είναι η ιστορία τους και η επανάσταση του supply-side economics. Classic.
"Reflections on the revolution in Europe" (2009) - Christopher Caldwell
«Μπορούμε να έχουμε την ίδια Ευρώπη με διαφορετικούς ανθρώπους;», η πασίγνωστη πια ερώτηση από τον οξύνου σχολιαστή Caldwell (Weekly Standard και FT). Το θέμα είναι η μαζική μετανάστευση μουσουλμάνων στην Ευρώπη και πως αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της ηπείρου. Σοσιαλιστικές πρακτικές, ηθικός σχετικισμός και εφυσηχασμός, όλοι υπεύθυνοι για την απώλεια του χαρακτήρα της ηπείρου.
"The Big Short: Inside the Doomsday Machine" (2010) - Michael Lewis
Η συναρπαστική ιστορία της τελευταίας κρίσης μέσα από την αφήγηση τριών funds που πόνταραν ενάντια στην κρατική πολιτική «σπίτι για όλους» και στα προστατευμένα ratings των S&P, Moody’s και Fitch. Τελικά ρίξανε την αγορά και στην πορεία έβγαλαν μια περιουσία. Μακάρι και οι δικοί μας «αντι-εξουσιαστές» να παίζανε αυτό το παιχνίδι.
Ναπολέων Λιναρδάτος
"From Dawn to Decadence: 500 Years of Western Cultural Life" (2000) - Jacques Barzun
Αρκετά από όσα θα έπρεπε να μας δίνει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση βρίσκονται σε αυτό το καταπληκτικό βιβλίο. Από την άνοδο του προτεσταντισμού, στην Ιταλία της αναγέννησης, τον Rousseau, τον Byron, τον Mozart, τον ρομαντισμό, ο τόμος καλύπτει μια πληθώρα ατόμων, ιδεών και κινημάτων που δημιούργησαν το πολιτικό και πολιτιστικό μας περιβάλλον. Κατά καιρούς βγαίνουν βιβλία τέτοιου είδους, αλλά είναι εγκυκλοπαιδικού τύπου, συνήθως ιδιαίτερα ρηχά και κακογραμμένα. Η διαφορά εδώ είναι ο Jacques Barzun. Είδος ακαδημαϊκού υπό εξαφάνιση, με κλασσική παιδεία, που γνωρίζει εις βάθος την μακρά αυτή περίοδο. Δεν είναι απλά ένα βιβλίο - σκεφτείτε το ως ένα ραντεβού με τους δημιουργούς της εποχής μας.
"Cataclysm: The First World War as Political Tragedy" (2005) - David Stevenson
Ποτέ τόσοι πολλοί δεν πίστεψαν τόσο πολύ σε ένα πόλεμο που θα ήταν τόσο απελπιστικά καταστροφικός. Το βιβλίο του David Stevenson ίσως να είναι η καλύτερη ιστορία αυτού του τόσο σημαντικού πολέμου σε ένα τόμο. Αυτό που πραγματικά κάνει εντύπωση σε αυτό το βιβλίο είναι η ενδελεχής ανάλυση, μέρα με τη μέρα, των πολιτικών και πολιτισμικών συνθηκών, καθώς επίσης και των οικονομικών κινήτρων που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία. Αυτό το βιβλίο είναι μια εξαιρετική πραγματεία για το πως, πολιτισμικές και άλλες αγκυλώσεις, μπορούν σχετικά εύκολα να μας οδηγήσουν στην καταστροφή - δηλαδή στην περίπτωση μας ιδιαίτερα επίκαιρο.
"A Political Philosophy: Arguments For Conservatism" (2006) - Roger Scruton
Στην Ελλάδα η πιο ζωντανή ιδεολογία είναι η πλέον αντιδημοφιλής, ο φιλελευθερισμός. Η αριστερά μπορεί να είναι κυρίαρχη ιδεολογικά, αλλά παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα ενός καθεστωτικού τρόπου σκέψης. H δε δεξιά, βρίσκεται εκεί ακριβώς που είχε κατατάξει ο Lionel Trilling την αμερικάνικη δεξιά την δεκαετία του 50, δηλαδή, κάτι σαν μια σειρά ψυχολογικών παροξυσμών που γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστούν ως ιδεολογία. Με το πολύ καλό βιβλίο του Scruton, μπορεί να γίνει μια αρχή για όποιον ενδιαφέρεται για μια σοβαρή και ταυτόχρονα καθαρά συντηρητική θεώρηση των πραγμάτων.
"Soft Despotism, Democracy's Drift: Montesquieu, Rousseau, Tocqueville, and the Modern Prospect" (2009) - Paul A. Rahe
Και όμως ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη σήμερα είχε ήδη προβλεφθεί από ορισμένες μεγάλες προσωπικότητες της διανόησης πολλά, μα πάρα πολλά, χρόνια πριν. Όταν ο Tocqueville μιλάει για μια “μεγαλειώδη δεσποτική δύναμη” που θα είναι “απόλυτη, εστιασμένη στην λεπτομέρεια, τακτική, προνοητική και μαλθακή” με σκοπό να έχει μια “εξ ολοκλήρου ευθύνη για την ευθυμία και την τύχη” μας, ποιος δεν βλέπει το σημερινό “ευρωπαϊκό” οικοδόμημα ως μια τέτοια προοπτική; Ο μαλθακός δεσποτισμός των Βρυξελλών καταφθάνει και το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο του Paul A Rahe είναι μια πάρα πολύ καλή εισαγωγή.
"Paris 1919: Six Months That Changed the World" (2002) -Margaret MacMillan
Καταρχήν οι Έλληνες αναγνώστες θα πρέπει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο, μόνο και μόνο, για το κεφάλαιο που ασχολείται με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που έχει τον τίτλο, “Ο Μεγαλύτερος Έλληνας Ηγέτης μετά τον Περικλή”. Θα σας δώσει μια πολύ καλή ιδέα για την ποιότητα της ελληνικής πολιτικής τάξης τότε και τώρα. Κατά τα άλλα, το βιβλίο αυτό είναι μια εξαιρετική ανάλυση ανθρώπων και καταστάσεων και δίνει μια συνολική εικόνα της εποχής αλλά και ένα πολύ πειστικό αφήγημα για το ότι επακολούθησε. Η Margaret MacMillan είναι μια από τις καλύτερες εν ζωή ιστορικούς.
Τηλέμαχος Χορμοβίτης
"Velvet Glove, Iron Fist : A History of Anti-Smoking" (2009) - Christopher Snowdon
Στην εποχή της καπνοαπαγόρευσης και του «κράτους-νταντά» , που απειλεί τις ατομικές μας ελευθερίες, το ,εξαιρετικό και πλούσιο σε πληροφορίες, βιβλίο του Christopher Snowdon διηγείται την ιστορία του αντικαπνιστικού κινήματος και μας δείχνει πως αυτές οι τακτικές δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται στην ανθρώπινη ιστορία. Οι σημερινοί Ταλιμπάν της αντικαπνιστικής εκστρατείας ίσως θα εκπλαγούν όταν ανακαλύψουν πόσα κοινά έχουν με την Ιερά Εξέταση που φυλάκιζε τους καπνιστές στα τέλη του 15ου αιώνα, ή με τους Ναζί που απαγόρευσαν το κάπνισμα στα μέσα μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. Το βιβλίο του Snowdon είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση πως από τη στιγμή που οι πολιτικοί αρχίζουν να ελέγχουν την συμπεριφορά των ατόμων, τους είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν.
"Meltdown" (2009) - Thomas E. Woods
Ο αμερικάνος ιστορικός Thomas E. Woods εξηγεί με τρόπο απλό και κατανοητό τα αίτια της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008. Ο συγγραφέας ερμηνεύει την κρίση από την σκοπιά της πιο ριζοσπαστικής φιλελεύθερης οικονομικής σχολής, της «Αυστριακής», που κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια. Για τον Woods και τους «Αυστριακούς» , κύριοι υπεύθυνοι για την κρίση είναι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και το παιχνίδι της με τα επιτόκια, καθώς και οι εκτεταμένες κρατικές παρεμβάσεις στη χορήγηση στεγαστικών δανείων. Τα bail-outs χειροτέρευσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σε μια χώρα που δεξιοί και αριστεροί , επιδεικνύοντας θαυμαστή ομοφωνία, συμφωνούν πως η κρίση οφείλεται στο ,δήθεν αχαλίνωτο, καπιταλισμό, αυτό το βιβλίο δίνει μια διαφορετική και φρέσκια οπτική, που σίγουρα δεν πρόκειται να συναντήσετε στον ελληνικό Τύπο.
"Goddess of the Market : Ayn Rand and the American Right" (2009) - Jennifer Burns
Μια συναρπαστική βιογραφία της ... απόλυτης σταρ του φιλελεύθερου κινήματος , της ρωσοαμερικανίδας συγγραφέα και φιλοσόφου Ayn Rand και ταυτόχρονα η ιστορία της αμερικάνικης Δεξιάς από τα δύσκολα χρόνια του Ρούσβελτ μέχρι τον εκλογικό θρίαμβο του Ρεϊγκαν. Σήμερα που όλο και περισσότεροι Αμερικάνοι, πιστεύουν πως ο κρατικός παρεμβατισμός της κυβέρνησης Οbama , οδηγεί τις Η.Π.Α. στην κολλεκτιβίστικη δυστοπία για την οποία είχε προειδοποιήσει η Rand στο «Atlas Shrugged», το έργο της αποκτάει μια νέα επικαιρότητα, όπως δείχνουν και οι πωλήσεις-ρεκόρ των βιβλίων της τα τελευταία δύο χρόνια . Όμως αυτή η βιογραφία κάθε άλλο παρά αγιογραφία είναι . Στις σελίδες της , βλέπουμε να ξετυλίγεται η ιδιοφυϊα και το ταλέντο της Rand , αλλά φωτίζονται και οι πιο σκοτεινές της πλευρές, οι αντιφάσεις και οι αδυναμίες της. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορος απέναντι της . Ή τη λατρεύεις ή τη μισείς. Εξάλλου, όπως έλεγε και η ίδια «Για μένα υπάρχουν μόνο δύο χρώματα. Το άσπρο και το μαύρο. Το γκρι δεν με ενδιαφέρει…».
"Dead Aid :Why Aid Is Not Working and How There is Another Way For Africa" (2009) - Dambisa Moyo
Το βιβλίο που ο Bono και οι λοιποί επαγγελματίες "ανθρωπιστές" δεν θα σας άφηναν να διαβάσετε! Oι χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής έχουν λάβει πάνω 300 δις δολάρια σε διεθνή βοήθεια από το 1970 . Και όμως ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν κάτω από την πιο απόλυτη φτώχεια έχει εκτοξευτεί από το 11% στο 1970 στο 66% το 1998. Σε αυτό το βιβλίο της η οικονομολόγος από τη Ζάμπια, Dambisa Moyo μας περιγράφει με γλαφυρότητα τις αθέλητες συνέπειες της Δυτικής «φιλανθρωπίας» και τολμάει να μας δείξει το πραγματικό πρόσωπο της διεθνούς βοήθειας : μια ανήθικη μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς της Δύσης στην κρατικοδίαιτη και διεφθαρμένη ελίτ του Τρίτου Κόσμου , που ρίχνει την Αφρική ακόμη πιο βαθιά μέσα στη φτώχεια και την εξάρτηση!
"We Are Doomed : Reclaiming Conservative Pessimism" (2009) - John Derbyshire
O συντηρητικός αγγλοαμερικανός δημοσιογράφος John Derbyshire καλεί τους ομοϊδεάτες του να ξαναδιαβάσουν τον Burke και να ανακαλύψουν ξανά την αξία ενός σκεπτόμενου πεσιμισμού. Οι συντηρητικοί, κατά τον Derbyshire, σε αντίθεση με τους προοδευτικούς, πιστεύουν στο ατελές και πεπερασμένο της ανθρώπινης φύσης και γι' αυτό είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των ανθρώπινων πραγμάτων. Από εκεί πηγάζει και ο σκεπτικισμός τους απέναντι στην πίστη της Αριστεράς, πως η κυβέρνηση μπορεί να αναμορφώσει τη χώρα, να λύσει όλα τα προβλήματα και να φέρει τον «παράδεισο επί της γης», μέσα από μεγαλεπήβολα και ουτοπικά πλάνα κοινωνικής μηχανικής. Μετά τη διάψευση των ελπίδων που γέννησε ο αφελής αριστερός οπτιμισμός , με τη μορφή τόσο του ομπαμικού «Ναι, μπορούμε» όσο και του παπανδρεϊκού «Λεφτά υπάρχουν», το μήνυμα του Derbyshire φαίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.
5 σχόλια:
Πολυ καλες οι προτασεις με μια ματια που εριξα πρωτα τουλαχιστον..
Βεβαια διαφωνω ως προς την Αυταπατη κ αντιπροτεινω το Why Christianity is so great? του Dinesh D'Souza κ το Dawkins Delusion του Alister McGrath..Βεβαια ισως γενικα ειναι προτιμοτερο να εχει κανεις αποψη ξεκαθαρισμενη (απ οποια μερια κ αν ειναι) παρα να αρκειται στην ευκολη λυση του "περιπου" κ του "ισως"..
Η έμφυτη προτίμηση σε "ξεκαθαρισμένες" απόψεις πολλές φορές δεν είναι παρά ψυχολογική αδυναμία και φοβος να αποδεχτούμε την αβεβαιότητα, την πολυπλοκότητα και ότι υπάρχουν unknown unknowns (όπως είπε κάποτε ο Donald Rasmfeld - σε άλλον πλαίσιο - και τον λοιδορούσαν) :-)
Χρόνια μας πολλά
Ευχαριστώ για τις προτάσεις. Το reflections και το we are doomed ήταν ήδη στη λίστα μου.
Άσχετο - επίκαιρο:
"Προσβάλλει βάναυσα τη μνήμη μεγάλων Ιεραρχών" λέει χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη στην ανακοίνωσή της και καταλήγει: "Με τις δηλώσεις του όμως ο Πειραιώς Σεραφείμ, αγνοώντας επί πλέον και το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος συνδέεται άμεσα με το κράτος, παρέβη και τον ποινικό νόμο της Ελλάδας, ο οποίος και απαγορεύει και τιμωρεί αυστηρά, όσους υποκινούν φυλετικά μίση και πάθη. Αλλά επ΄αυτού αρμόδια να αποφανθεί είναι η ελληνική Δικαιοσύνη». enet.gr
Ιδού η μεγάλη ελπίδα του φιλελευθερισμού!
Το διάβασα κι εγω πριν από λίγο. Θα γράψω κάτι σχετικό μέσα στο Σ/Κ
Δημοσίευση σχολίου