Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Yπερασπίζοντας το Κ.Κ.Ε. (και τους σκελετούς που κρύβει στη ντουλάπα)


Άστραψε και βρόντησε ο Περισσός για την "αντικομμουνιστική φρενίτιδα" της ΕΡΤ, που πρόβαλε επικριτικό ντοκιμαντέρ για τον Ι.Β. Στάλιν πριν από λίγες μέρες. Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιούσε ευρέως παραλληλισμούς μεταξύ Στάλιν και Χίτλερ ενώ το ΚΚΕ, πιστό στη θεωρία του "μεγάλου αντιφασιστικού πολέμου" προειδοποίησε την κυβέρνηση πως "κάνουν λάθος αν νομίζουν ότι με τον αντικομμουνισμό θα συγκαλύψουν τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν υπέρ της πλουτοκρατίας".

Η ρητορική του ΚΚΕ είναι γραφική,και η ιστορική του προσέγγιση (που λαμβάνει φυσικά το χαρακτήρα κομματικής γραμμής) ακόμα χειρότερη. Αλλά εδώ πρέπει να τους αναγνωριστεί κάτι: έχουν δίκιο που φωνάζουν. Το ανέκδοτο της δημόσιας περιουσίας, στην περίπτωση της ΕΡΤ μεταφράζεται πρακτικά στην ιδιοκτησία ενός καναλιού από το κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο.Σκεφτείτε αυτό: Παλαιότερα, που η ακροαριστερά θεωρούνταν πιο μαίηνστρημ,ούτε για αστείο δε θα μπορούσε να προταθεί η προβολή τέτοιων ντοκιμαντέρ από την ΕΡΤ. Τότε, αρκούμασταν στον Λώλεκ και Μπόλεκ, και σε προχώ-σουρεαλιστικές απεικονίσεις του εμφυλίου, σερβιρισμένες με ισχυρές δόσεις από δοσίλογους δεξιούς, και ταλαίπωρους -πλην ηρωικούς- αντάρτες του προλεταριακού αγώνος. Σήμερα, κυριαρχεί στη χώρα ο αντικουκουεδισμός, περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ που όντως αλιεύει και αλίευε ψήφους από τα ακροαριστερά, παρά για τη ΝΔ. Μοιραία λοιπόν, τέτοια θα είναι και η πολιτικοιστορική διαπαιδαγώγηση που θα έχουμε από την ΕΡΤ. Τέτοια θα είναι η αφήγηση που θα προωθείται από το στάτους κβο.

Το ότι η αφήγηση αυτή ταιριάζει περισσότερο στην ιστορική πραγματικότητα απ'ό,τι οι αριστερές ταινίες των τιμημένων 80ς, δεν παύει να την κάνει λιγότερο προπαγανδιστική,συγκυριακή και κυρίως, οππορτουνιστική. Αν το ΚΚΕ συγκυβερνούσε αύριο με το ΠΑΣΟΚ, θα τολμούσε άραγε η ΕΡΤ να προβάλει ένα τέτοιο έργο?

Παρά τις απελπισμένες κραυγές της ΕΡΤ που ρίχνει την ευθύνη στο δημιουργό του ντοκιμαντέρ, η αλήθεια είναι μία: ότι κάθε κρατικός φορέας ενημέρωσης, είναι εν δυνάμει φορέας προπαγάνδας. Και αυτό γιατί η διαχείριση των ΜΜΕ από το κράτος, συνεπάγεται τον de facto έλεγχο τους από τις πολιτικές δυνάμεις που το εξουσιάζουν.

Δυστυχώς και για τις θέσεις του ΚΚΕ και για την ΕΡΤ, μοναδικός τρόπος να απαλλαχθούμε από τέτοια κρούσματα , είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση των κρατικών Μέσων. Έτσι, μονάχα θα απαλλαχθεί ο κομμουνιστής ή ο δεξιός φορολογούμενος από το βάρος της χρηματοδότησης ΜΜΕ που δεν τον εκφράζουν , ούτε και τον συγκινούν.

Εμείς πάλι, οι απλοί πολίτες θα μπορούμε πια να χρηματοδοτούμε με τους πόρους μας τα μέσα και τις πηγές που θεωρούμε ότι βρίσκονται εγγύτερα στη δική μας κοσμοθέαση. Το πιο αστείο είναι ότι συχνά τα ίδια μέσα χρηματοδοτούνται από αντίθετους ιδεολογικά χώρους. Να, εγώ φερ'ειπείν, αγόρασα πρόσφατα το ημερολόγιο του μεγαλόσχημου στελέχους του ΚΚΕ Δημήτρη Βλαντά. Και έτσι απλά , έβγαλα ακόμα έναν ξεχασμένο σκελετό απ την ντουλάπα, χωρίς να χρειάζομαι καμία ΕΡΤ για να με "βοηθήσει"...


Από τις πρώτες μέρες που ήρθα άκουσα να ψιθυρίζεται ότι ανακαλύφθηκε δίχτυ κατασκοπείας από χωριάτες και ότι τους υπέβαλαν σ' άγρια βασανιστήρια στο μοναστήρι Φούρκας και κάμποσους τους ξέκαναν. Τον ρώτησα και μου είπε για όλη αυτή την υπόθεση. Μου φάνηκε πολύ ηλίθια.

και αλλού...

«...Οπως τους είχε καταντήσει απ' τα βασανιστήρια ο Αλέκος Μωρηάς δεν έμενε τίποτε άλλο παρά να τους εκτελέσουμε.


Όμορφος κόσμος, αγγελικός,συντροφικά πλασμένος..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου