Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ο Παλινισμός βλάπτει σοβαρά την ελληνική δεξιά


Τα ελληνικά ΜΜΕ συνεχώς συγχέουν την Sarah Palin με τα Tea Parties. Είναι μια εντελώς λανθασμένη εικόνα. Η μόνη σχέση που έχει η Palin με τα Tea Parties είναι ότι συνεχώς προσπαθεί να τα σφετεριστεί. Υπάρχει όμως ένας πολιτικός χώρος που έχει αρκετά κοινά στοιχεία με την Sarah Palin, πρόκειτε για την μετά Κωσταντίνου Καραμανλή και Κώστα Μητσοτάκη ελληνική δεξιά.

Ανικανότητα & Απειρία
Κατά την διάρκεια της προεδρικής εκλογής του 2008 η Palin προσπάθησε να περάσει την απειρία της ως προσόν για την θέση του αντιπροέδρου. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν γνώριζε και αρκετά για οικονομική ή εξωτερική πολιτική. Επίσης δεν είχε επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες ως κυβερνήτης της Αλάσκας. Όμως αυτό που είχε σημασία για την Palin ήταν ότι αυτή είχε την εντύπωση ότι εξέφραζε τον μέσο Αμερικάνο πιο αυθεντικά από όλους του άλλους.

Έτσι και ο Βασίλης Κικίλιας μπορεί να είχε σχεδόν μηδενική εμπειρία σε οτιδήποτε πολιτικό και εκτός του μπάσκετ να μην είχε επιδείξει ιδιαίτερες ικανότητες, αλλά κατά κάποιο τρόπο η νεότητα του μυστηριωδώς μετέτρεπε τα συγκεκριμένα αρνητικά σε θετικά. Το τι μπορούσε και τι ήθελε να κάνει ο κ. Κικίλιας ήταν δευτερεύον, αυτό που μετρούσε ήταν τι αντιπροσώπευε η ηλικία του. Οι συμβολισμοί στην πολιτική και το στοιχείο της αυθεντικότητας είναι και σημαντικά και συχνά αναγκαία, αλλά δεν υποκαθιστούν ούτε εμπειρία, ούτε ικανότητες.

Συνωμοσιολογία
Η Sarah Palin βλέπει συνεχώς μπροστά της να ξετυλίγονται συνωμοσίες και πλεκτάνες εναντίον της. Μιας και η ίδια είναι η γνήσια έκφραση του αμερικανισμού έτσι και οι επιθέσεις εναντίον της δεν είναι μόνο πάντα λανθασμένες και άδικες, αλλά ταυτόχρονα υποκινούνται από κέντρα με δόλια κίνητρα κατά των ΗΠΑ.

Δεν πήρε τον κ. Κακλαμάνη και πολύ καιρό να διαλευκάνει ότι πίσω από τις επιθέσεις που δεχόταν βρισκόταν ο George Soros, ο οποίος όπως μας έγινε γνωστό, απέκτησε πρόσφατα ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις τοπικές εκλογές της Ελλάδας. Μπορεί η θητεία Κακλαμάνη να απέδειξε πόσο αναποτελεσματικοί και μικρής επιρροής είναι οι τοπικοί θεσμοί, παρόλα αυτά, ο πανούργος George Soros, είδε δυνατότες που κάθε δημότης το Αθηνών ακόμα αγνοεί.

Με τον Κώστα Καραμανλή, θαυμαστή του Ανδρέα Παπανδρέου, η Νέα Δημοκρατία άρχισε να αντιγράφει το ΠΑΣΟΚ σε τακτικές και ιδέες. Αν η συνωμοσιολογία είχε τόσο καλά αποτελέσματα για την αριστερά παλαιότερα, γιατί όχι και για την ΝΔ του σήμερα; Μόνο που όπως έχει ανακαλύψει η αριστερά στο παρελθόν, ο κ. Καραμανλής το 2009 και ο κ. Κακλαμάνης προσφάτως, η συνωμοσιολογία έχει περιορισμένη ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επικαλύψει μια πολυετή και εγκληματικά ανίκανη διοίκηση.

Σλόγκαν αντί πολιτικής

Η Sarah Palin είναι εξαιρετική στο να επαναλαμβάνει χιλιοειπωμένα σλόγκαν, κυρίως αυτά της δεκαετίας του 80. Το πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός της λόγος περιορίζεται στα συγκεκριμένα σλόγκαν χωρίς να υπάρχει πολιτικό βάθος και πλάτος σε αυτά που θέλει να εκφράσει. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί οι αρχές πίσω από αυτά τα σλόγκαν να είναι ακόμα αληθινές, αλλά ούτε οι συνθήκες, ούτε τα προβλήματα, ούτε και το κοινό στο οποίο απευθύνεται η Palin είναι το ίδιο με αυτό της δεκαετίας του 80. Έτσι αυτομάτως περιορίζει την επιρροή της σε αυτούς που ήδη συμφωνούν μαζί της. Θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει εκλογές και ακόμα πιο δύσκολο να έχει μια πετυχημένη θητεία αν ποτέ εκλεγόταν στην προεδρία (κτύπα ξύλο).

Μπορεί η Palin να περιορίζεται σε σλόγκαν αλλά τουλάχιστον είναι τα σλόγκαν της δική της παράταξης. Η ελληνική δεξιά δεν καταφέρνει ούτε και αυτό. Πολλές φορές νομίζεις ότι ο πολιτικός που μιλά στην τηλεόραση είναι αριστερός μέχρι που βγαίνει η λεζάντα με το κύριος Τάδε (ΝΔ).

Η ελληνική δεξιά δεν είναι χώρος παραγωγής πολιτικής και διάδοσης ιδεών. Ως τώρα οι ηγεσίες της έχουν περιοριστεί στο να δώσουν συνέχεια σε ένα κομματικό μηχανισμό που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μεταχειρίζεται το κράτος ως λάφυρο όταν, αραιά και που, του δίνεται η ευκαιρία.

Ίσως να κερδίσει τις επόμενες εκλογές ο κ. Σαμαράς, αλλά αν δεν έχει λύσει αυτά τα προβλήματα θα αποτύχει όπως ο Κώστας Καραμανλής. Αύριο αν η κα Μπακογιαννή με την νέα κίνηση της δεν απαντά σε αυτές τις προκλήσεις, θα έχει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Δύο παλαιότερα μου posts σχετικά με το θέμα:
Για την Sarah Palin
Για την πολιτική εκπαίδευσή του Κώστα Καραμανλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου