Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Η χρησιμότητα της “προφητείας” του Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Δεν υπάρχει μήνας που κάποιος γνωστός μου ή άγνωστος να μην μου στέλνει σε email το ελληνικό youtube best seller με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1996. Μια πρόχειρη ματιά σε αυτό το βίντεο δίνει την εντύπωση ότι το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να προβλέπει την σημερινή κρίση. Μετά από πολύμηνο βομβαρδισμό με emails με το επίμαχο βίντεο αποφάσισα να ψάξω την υπόθεση λίγο βαθύτερα.

Εδώ το επίμαχο εδάφιο της ομιλίας του:

“…Γι’ αυτό λοιπόν, είμαι πολύ ανήσυχος, και πρέπει να σας το πω εδώ, πέρα από ιδεολογισμούς, δεν σας μιλώ ιδεολογικά, γιατί πίσω από τους ιδεολογισμούς μπορούν να κρυφτούν πολλά πράγματα και να καλυφθούν πολλοί και μάλιστα υπεύθυνοι, γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δυσκολίες να βαδίσει, προχωρώντας μπροστα, με τους ρυθμούς που προκαλεί η Ιστορία, στο νέο μεγάλό της ραντεβού, και αντί η Ελλάδα να κινηθεί με αυτό το όραμα, που σας έλεγα πριν, φοβάμαι ότι στο τέλος του κύκλου,

“- που θα είναι το 2004; θα είναι το 2010; -

“Tότε θα δούμε ότι αντί γι’ αυτή την Ελλάδα για την οποία πολλοί μιλούν λίγο αργά,
θα είναι μια Ελλάδα, που την ονομάζω εδώ και καιρό “τουρκομπαρόκ”, θα είναι δηλαδή μία Ελλάδα, ένα φτωχό, ίσως, και συρρικνωμένο, βιλαέτι ή γερμανικό lαnd

“Tελικά σας λέω το εξής: στο τέλος αυτού του κύκλου, μπορεί να μην είναι η Ελλάδα που θα παρέμβει στα βαλκάνια, που θα ενσωματώσει την ενδοχώρα, αλλά μπορεί να είναι η ενδοχώρα, που θα ενσωματώσει τα άκρα..”



Αυτό που μου έκανε εντύπωση εξ αρχής ήταν το πόσο πολύ πιο εύκολο ήταν να βρεις το συγκεκριμένο στιγμιότυπο της ομιλίας Χαραλαμπίδη παρά όλη την ομιλία. Αυτό είναι πολύ φυσικό ως ενός σημείου. Μιας και όμως η συγκεκριμένη ομιλία δεν είναι ένας πολύ διάσημος λόγος ενός γνωστού πολιτικού της εποχής, θα περίμενε κανείς ότι θα υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον για την όλη ομιλία γενικώς. Ενώ μια από τις εκδόσεις του επίμαχου στιγμιότυπου ξεπερνά τις 73.000 προβολές, το πρώτο δεκάλεπτο της ομιλίας ξεπερνά μόλις τις 4.700. Τα επόμενα 3 δεκάλεπτα πέφτουν σε λιγότερες από μισές σε αριθμό προβολές του πρώτου δεκάλεπτου.

Υποθέτω ένας από τους λόγους για αυτή την μεγάλη διαφορά στις προβολές είναι ο λόγος του κ. Χαραλαμπίδη - είναι κάπως δύσκολος. Δύσκολος όχι λόγο π.χ. κάποιας επιστημονικής πολυπλοκότητας αλλά απλά λόγο έλλειψης βασικής λογικής συνοχής. Έννοιες και ιδέες πηγαινοέρχονται και ενίοτε στολίζονται με ρητορικά δυνατές ατάκες που φυσικά φέρνουν το χειροκρότημα από τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ.

Ένας άλλος λόγος για την διαφορά στις προβολές πιστεύω είναι το γεγονός ότι αν κάποιος αρχίσει να παρακολουθεί όλη την ομιλία αμέσως καταλαβαίνει ότι η κρίση που “προφητεύει” ο κ. Χαραλαμπίδης δεν έχει και πολύ σχέση με την κρίση που περνάμε σήμερα. Η συντριπτική πλειοψηφία των blogs και ιστοσελίδων που φιλοξενούν το επίμαχο στιγμιότυπο έχουν σοβαρό λόγο να μην μας δείξουν το όλον. Αν δείτε όλη την ομιλία ο μύθος “προφήτης Χαραλαμπίδης” καταρρέει.

Ο κ. Χαραλαμπίδης στην ομιλία του αναπτύσσει (τρόπος του λέγειν) την θεωρία του για την αιτία της επερχόμενης κρίσης που δεν είναι τίποτε άλλο από την έλλειψη μιας, όπως την περιγράφει, “εσωτερικής ενσωμάτωσης της χώρας,” που όπως μπορώ να καταλάβω από τα συμφραζόμενα και μη, είναι μια άλλη κρατική παρέμβαση που θα επιτύγχανε μια πραγματικά περιφερειακή ανάπτυξη. Παρεμπιπτόντως, στην ομιλία του ο κ. Χαραλαμπίδης λέει ότι, εν πολλοίς, η Πορτογαλία έχει πετύχει αυτό τον κορυφαίο στόχο. Τι κρίμα που η Πορτογαλία είναι συνοδοιπόρος μας στην υπάρχουσα κρίση.

Ο κ. Χαραλαμπίδης, κατά την δική του ομολογία, συνεχώς προβλέπει και συνεχώς προειδοποιεί για κρίσεις. Από το 1980, και το 1985 και γενικώς και αορίστως. Ήταν φυσικό σε μια περίοδο 30 χρόνων κάποτε να το πετύχει, ή μάλλον κάποτε να πέσει κοντά, μιας και στην ομιλία του λέει “ που θα είναι το 2004; θα είναι το 2010;”

Η δημοφιλία του συγκεκριμένου video έγκειται στην χρησιμότητα του. Δίνει σε όλους αυτούς που πίστεψαν στον κρατισμό τα τελευταία 30 χρόνια μια αφηγηματική σανίδα σωτηρίας. Το εκτός πλαισίου video των σχεδόν δύο λεπτών, ως μια τρανταχτή απόδειξη ότι οι θερμοί χειροκροτητές του κ. Χαραλαμπίδη σε εκείνο το συνέδριο και οι ιδεολογικοί τους συνοδοιπόροι είναι και αυτοί αθώα θύματα της υπάρχουσας κρίσης.

ΥΓ.: Οφείλω να σημειώσω εδώ ότι κατά την διάρκεια της μικρής ερευνάς μου, βλέποντας την συγκεκριμένη ομιλία, αλλά και άλλες και διαβάζοντας επίσης κείμενα του, δηλώσεις κτλ, έμεινα με την εντύπωση ότι ο κ. Χαραλαμπίδης μπορεί να είναι ένας μέτριος διανοητής αλλά ταυτόχρονα είναι ένας άψογος άνθρωπος με ευαισθησίες και όλα τα συναφή.
Είναι μια εντύπωση που γίνεται πιο δυνατή, όταν στον φόντο της ομιλίας του σε εκείνο το συνέδριο παρουσιάζεται η φιγούρα ενός αναίσθητου και χαχανίζοντα Άκη Τσοχατζόπουλού.



Όλη η ομιλία
1, 2, 3, 4

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

A, re Mihalaki. Artsi mpourtsi kai loulas...

Alex Andros

Δημοσίευση σχολίου