Η κα Παπαρήγα είπε για το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός “Εκανε έναν ωμό, τρομοκρατικό, εκβιασμό και ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ,από τα λαϊκά στρώματα. Ο εκβιασμός ήταν εάν δεν είναι πρώτη δύναμη το ΠΑΣΟΚ, τότε θα έρθει χάος.” Ενώ σε ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι ο κ. Τσίπρας “ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, που οδηγεί πολλά χρόνια πίσω τον πολιτικό μας πολιτισμό, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να καταδικαστεί η κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές.”
“Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης άνοιξε με τον εκβιασμό «Καραμανλής ή τανκς» και κλείνει με το «Μνημόνιο ή χρεοκοπία» και ενώ η χώρα μπαίνει στο «γύψο των αγορών.”
Υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτές τις δηλώσεις της αριστεράς περί εκβιασμού. Εάν ο εκβιασμός έχει βάση, τότε αυτά που λένε, Παπαρήγα και Τσίπρας, περί μνημονίου είναι αυτομάτως αβάσιμα.
Η κα Παπαρήγα έχει χαρακτηρίσει το μνημόνιο ως “κίνδυνο- θάνατο για το λαό και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας” ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ για τον κ. Τσίπρα “Η χώρα κινδυνεύει από το Μνημόνιο, από τους δανειστές και την Τρόικα και όχι από την ελεύθερη βούληση του λαού , είπε ο κ. Τσίπρας , υποστηρίζοντας ότι σωτηρία για τη χώρα θα είναι η απεμπλοκή από το Μνημόνιο.”
Εάν το μνημόνιο είναι “κίνδυνος-θάνατος” για το λαό και η σωτηρία είναι “η απεμπλοκή από το Μνημόνιο,” τότε γιατί η θέση του πρωθυπουργού όπου τουλάχιστον υπονοεί ότι ίσως να πάει σε εκλογές είναι εκβιασμός και όχι μια μεγάλη ευκαιρία για όσους είναι ενάντια στο μνημόνιο και φυσικά το λαό;
Θα περίμενες κανείς ότι αν το μνημόνιο είναι όσο καταστροφικό όσο το περιγράφει η αριστερά, και επίσης αν οι λύσεις που προσφέρει η αριστερά τόσο ελπιδοφόρες, τότε οι εκλογές που υπονοεί ο κ. Παπανδρέου θα ήταν θείο δώρο για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά που λέει η αριστερά θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το δίλημμα Παπανδρέου πολλά πράγματα αλλά όχι εκβιασμό. Εκβιασμός είναι όταν καλείσαι να δώσεις κάτι, πιεστικά και αθέλητα, για να σώσεις κάτι που θεωρείς ότι έχει μεγαλύτερη αξία για σένα. Πως γίνεται το όποιο κόστος των εκλογών να υπερβαίνει αυτό του μνημονίου που είναι “κίνδυνος-θάνατος” για τη χώρα; Γιατί η πιθανότητα εκλογών συνιστά εκβιασμό για του Έλληνες αφού θα τους έδινε την ευκαιρία να αποτρέψουν την καταστροφική πολιτική που λέγεται μνημόνιο;
Η αντίδραση της κα Παπαρήγα και του κ. Τσίπρα υπογραμμίζει δύο βασικά συμπεράσματα:
1) Παπαρήγα, Τσίπρας, οι οπαδοί τους και όσοι ήταν διατεθειμένοι να τους ψηφίσουν απλά για να διαμαρτυρηθούν, έχουν συνηθίσει στην τζάμπα μεταπολιτευτική διαμαρτυρία, όπου η “αντικαθεστωτική” και “επαναστατική” γυμναστική έχει μηδέν κόστος για όσους την εξασκούν. Όταν ο πρωθυπουργός έβαλε ένα τίμημα στην διαμαρτυρία αυτό προκάλεσε σύγχυση στους σιγουρατζήδες της επανάστασης.
2) Το ότι Παπαρήγα και Τσίπρας προτιμούν να συνεχίσουν αντιπολιτεύονται παρά να έχουν μια νέα ευκαιρία (βλ. εκλογές) να ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση, δείχνει το πόσο και οι ίδιοι ακόμα διαισθάνονται ότι οι λύσεις που προσφέρουν δεν είναι και τόσο ρεαλιστικές.
Δείτε εδώ μια ουσιαστική και ρεαλιστική κριτική στο μνημόνιο.
1 σχόλιο:
....μήπως πρόσεξε κανείς κάποιες συγχρονισμένες ομοιότητες στο προεκλογικό setup των ΗΠΑ (Obama) και ημών (GAP);;
λ.χ. ψυχαναγκαστικά διλήμματα συνεπικουρούμενα από στρουμφο-δωράκια (χι-χι-χι)
...λές;;
Δημοσίευση σχολίου