Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Μήπως ο Ντεϊβιντ Κάμερον ..."αποδομεί το κράτος" ;


Αν πιστέψουμε τη Ζέζα Ζήκου στη σημερινή "Καθημερινή", ο Ντεϊβιντ Κάμερον έχει ήδη καταλάβει τα θερινά ανάκτορα και ετοιμάζεται να αναγορευτεί στον... Λένιν του αναρχοφιλελευθερισμού! Αλλά, και αν διαβάσουμε τα περισσότερα δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού Τύπου για το πενταετές πρόγραμμα περικοπών που ανακοίνωσε χτες η βρετανική κυβέρνηση, θα μείνουμε με την εντύπωση πως στη Μ. Βρετανία συμβαίνουν γεγονότα κοσμοϊστορικών διαστάσεων. Η Δεξιά πανηγυρίζει για το τέλος του "Μεγάλου Κράτους" ενώ η Αριστερά καταγγέλλει το ξήλωμα του μεταπολεμικού κρατους πρόνοιας και θρηνεί για τους εκατομμύρια πεινασμένους και εξαθλιωμένους Βρετανούς , που , οσονούπω, θα γεμίσουν τους δρόμους του Λονδίνου ! Αλλά , ως συνήθως, η πραγματικότητα, δεν είναι τόσο...συναρπαστική.

Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών της Μ. Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, με το τέλος του προγράμματος το 2015, και με την προϋπόθεση πως όλα θα πάνε σύμφωνα με τις πρόβλεψεις της κυβέρνησης ,οι κρατικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ απλά θα γυρίσουν στα επίπεδα του 2008! Μάλιστα, η ιερή αγελάδα του "Εθνικού Συστήματος Υγείας" παρεμένει ανέγγιχτη (με μια μικρή αύξηση στις δαπάνες του κατά 1,3%) ενώ το πρόγραμμα της διεθνούς βοήθειας , αυξάνεται κατά...37%! Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως οι χτεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης Κάμερον, δεν είναι μια θετική εξέλιξη , ιδίως μάλιστα ύστερα από τις κραιπάλες των Εργατικών που μέσα σε δεκατρία χρόνια αύξησαν τις δημόσιες δαπάνες από το 38,5% του AEΠ στο 53% και αν σκεφτεί κανείς πως η εναλλακτική λύση που προβάλλεται είναι η ανεύθυνη κεϋνσιανή φρενίτιδα της κυβέρνησης Ομπάμα. Όλα αυτά όμως είναι σίγουρα πολύ μακριά από την υποτιθέμενη..."αποδόμηση του κράτους".

Ας μετριάσουν λοιπόν τον ενθουσιασμό τους οι θαυμαστές του Ντεϊβιντ Κάμερον, και ας σκουπίσουν τα δάκρυά τους, οι "προοδευτικοί" εχθροί του . Το "Μεγάλο Κράτος" θα βρίσκεται στη θέση του και το 2015. Ίσως με κάποια δόντια λιγότερα, ίσως με το μάτι μαυρισμένο, ίσως με το πόδι μπανταρισμένο...Αλλά πάντα στη θέση του .

1 σχόλιο:

SK είπε...

Ένα χρήσιμο διάγραμμα για το ποσοστό του ΑΕΠ (που δείχνει ότι όντως θα γυρίσουν εκεί που ήταν πριν από λίγα χρόνια), στο σημερινό σχετικό άθρο της WSJ.

Δημοσίευση σχολίου