Τρίτη 29 Μαΐου 2012
Πως πρέπει να κερδίσει (ή να χάσει) η Νέα Δημοκρατία
.
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ
Σε αυτές τις εκλογές το πως θα κερδίσει ή θα χάσει η Νέα Δημοκρατία είναι πιο σημαντικό και από το αποτέλεσμα των εκλογών.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταπολίτευσης ήταν ο τρόπος με τον οποίο γινόντουσαν οι εκλογές. Μια πλειοδοσία υποσχέσεων από τα κόμματα χωρίς καμία σκέψη για την επομένη των εκλογών. Κάτι που ξεκάθαρα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα.
Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ακολουθήσει την συνήθη τακτική περιορίζοντας την προεκλογική της εκστρατεία στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, προστασία ειδικών μισθολογίων, συντάξεων και μισθών. Τα παραπάνω έχουν την αξία τους και ίσως να κρατήσουν την ΝΔ στην πρώτη θέση, αυτό που δεν κάνουν όμως είναι να δημιουργήσουν το απαραίτητο πολιτικό κεφαλαίο που θα επιτρέψει στην ΝΔ να κυβερνήσει επιτυχώς την επόμενη των εκλογών.
Η ΝΔ μπορεί να επιτύχει εκλογικά και να αποτύχει κυβερνητικά. Αν συμβεί αυτό, τίποτε την επόμενη φορά τίποτα δεν θα μπορεί να σταματήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που θα συζητάμε τότε θα είναι το πόσο μεγάλη θα είναι η πλειοψηφία του στην επόμενη Βουλή.
Επομένως η στρατηγική της ΝΔ δεν μπορεί να περιορισθεί στο να διατυπώνει τους κίνδυνους από μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει ένα ιδεολογικό μέτωπο ενάντια στις πιο αντιδραστικές δυνάμεις της μεταπολιτευτικής αριστερής κυριαρχίας.
- Η κυριαρχία της αφήγησης. Το μνημόνιο όπως εφαρμόστηκε ήταν η λάθος συνταγή για έξοδο από την κρίση, αλλά δεν είναι η αιτία της κρίσης. Αιτία της κρίσης είναι ο κρατισμός. Εάν οι εκλογές γίνουν με την υπάρχουσα ρητορική περί μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πιο γνήσια αντιμνημονιακός, θα έχει πάντα το πάνω χέρι. Ο δημόσιος διάλογος θα γίνεται υπό τις υπάρχουσες παραμέτρους όπου συνεχώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πλεονέκτημα. Θα ελέγχει την πολιτική ατζέντα και έμμεσα θα αποφασίζει για το τι συνιστά πολιτική ή κυβερνητική επιτυχία και αποτυχία.
Μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα αυτοπαρουσιάζεται ως ο νέος φορέας της πολιτικής αλλαγής. Μόνο μια ξεκάθαρη ιδεολογική αντιπαράθεση θα ρίξει φως σε αυτή την γιγάντια αντίφαση.
Αντί να απολογείται η ΝΔ για το μνημόνιο, ας απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταπολίτευση. Έχει μέλλον μια Ελλάδα όπου το ελληνικό όνειρο είναι μια θέση στο δημόσιο; Μπορούν και πρέπει να γίνουν 100,000 διορισμοί στο δημόσιο; Είναι δίκαιο ο άνεργος να πληρώνει τον Φωτόπουλο της ΔΕΗ και κάθε συντεχνία; Μπορεί να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις; Πρέπει η Ελλάδα για πάντα να εξαρτάται από τον ξένο δανεισμό μόνο και μόνο για να διατηρήσει ένα μεγάλο κράτος που καταστρέφει ότι δημιουργικό υπάρχει; Πόσες νέες Ελληνίδες και Έλληνες πρέπει να θυσιαστούν για να κρατήσουμε εν ζωή το κράτος που έφτιαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου;
Η προεκλογική ρητορική της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να βασίζεται σε επιχειρήματα που την επομένη των εκλογών θα της επιτρέπουν να κάνει όλα αυτά που είναι απαραίτητα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Αν η ΝΔ κολλήσει στο ποιος θα κάνει καλύτερη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους, απλά δίνει προεκλογικά προνομιακή θέση στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν δημιουργεί πολιτικό κεφάλαιο για τις μεταρρυθμίσεις.
-Λαθρομετανάστευση, εγκληματικότητα, εθνικά θέματα. Αν όλοι οι Έλληνες μάθουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα θέματα θα είναι μια πολύ σημαντική νίκη για την ΝΔ. Σήμερα πολλοί λίγοι γνωρίζουν αυτές τις απίστευτα ακραίες και επικίνδυνες θέσεις. Όσοι περισσότεροι τις μαθαίνουν τόσο το εκλογικό τοίχος μπροστά στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνεται ψηλότερο. Ιδιαίτερη έμφαση εδώ στο λεκανοπέδιο Αττικής.
-Personnel is policy. Μπορείς να μιλάς όσο θέλεις για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους λαθρομετανάστες, αλλά μην περιμένεις ότι θα γίνεις ποτέ πιστευτός αν τα άτομα που κάνουν την καταγγελία είναι τα ίδια άτομα που όταν είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι σε αυτό το θέμα τα θαλάσσωσαν. Είναι φυσικό ότι όταν ο νεοδημοκράτης βλέπει τον Προκόπη Παυλόπουλο να μιλά για λαθρομετανάστευση να πηγαίνει και να ψηφίζει Χρυσή Αυγή.
Το ότι αυτά τα άτομα παίρνουν ακόμα σταυρούς δεν σημαίνει τίποτα. Απλά η δύναμη του κομματικού μηχανισμού φαντάζει μεγαλύτερη σε μια διαρκώς συρρικνούμενη εκλογική βάση.
Καλύτερα να βγαίνουν μπροστά άτομα που οι πολίτες τους έχουν εμπιστοσύνη σε αυτά τα θέματα, όπως π.χ. Βορίδης, Γεωργιάδης, Πιπιλή.
Γενικά τα φθαρμένα πρόσωπα που απέτυχαν στους ρόλους ευθύνης πρέπει σιγά σιγά να μπαίνουν στο φόντο και μπροστά να μπαίνουν όχι τα τελευταία δημιουργήματα του κομματικού σωλήνα, αλλά άνθρωποι με ιδεολογικό τσαγανό. Μόνο έτσι η κριτική και η πρόταση της ΝΔ θα μπορέσει να αποκτήσει σταδιακά κύρος και αξιοπιστία.
Ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων έχει αφήσει την Νέα Δημοκρατία όχι τόσο μνημονίου αλλά λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει τόσο διαφωνία με το τι πρέπει να γίνει , αλλά η εντύπωση ότι το κόμμα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά την διοίκηση του κράτους. Η εμπιστοσύνη δεν ανακτάται με αυτούς που έμαθαν να λειτουργούν Πασοκικά.
Αν η Νέα Δημοκρατία κάνει μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στα παραπάνω και την υπόσχεση για παραμονή στο ευρώ, θα έχει δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για να επιτύχει μετά τις εκλογές. Σε περίπτωση που χάσει, θα έχει δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες για μια πολύ πιο γρήγορη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όμως θα έχει και πολιτικό μέρισμα. Οι Έλληνες δεν θα ξέρουν μόνο ότι τα πράγματα πήγαν στραβά, αλλά θα ξέρουν και το γιατί - και αυτό είναι το πιο σημαντικό.
Αν η Νέα Δημοκρατία ακολουθήσει την πεπατημένη οδό τότε έστω και αν έχει εκλογική νίκη δεν θα μπορέσει να την μεταφράσει σε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική επιτυχία και θα είναι μια ακόμα θλιβερή πράξη του σημερινού δράματος.
Διαφορετικά θα έχει την ευκαιρία να παίξει τον κυρίαρχο ρόλο που έπαιξε το ΠΑΣΟΚ από το 81 και μετά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου