Ο Στρος-Καν κατηγορείται για βιασμό και συλλαμβάνεται λίγο πριν φύγει από την Νέα Υόρκη. Αργότερα θα οδηγηθεί με χειροπέδες μπροστά στην δικαστή που θα αποφασίσει αν θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση ή όχι. Το θέαμα ενός υπόπτου με χειροπέδες μπροστά στις κάμερες θα “σοκάρει” τα ελληνικά ΜΜΕ.
Η Μαρία Χαραμή θα γράψει στο Βήμα μια ανάρτηση με τίτλο “Σταυρωθήτω DSK” όπου θα σημειώνει ότι: «Το θέμα Στρος Καν ανέδειξε έκτυπο, ανάγλυφο τον διαχωρισμό της Δύσης στα δυο. Δυο νοοτροπίες, δυο αξιακά συστήματα. Στην ημέτερη πλευρά του Ατλαντικού η ηλικιωμένη, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα πλην όχι πια και τόσο φτωχιά, ουμανιστική μας ήπειρος.»
«Απέναντι η κραταιή ακόμη μα λαβωμένη τέως κοσμοκράτειρα, βαθιά χρεωμένη στον Κινέζο, πουριτάνικη και ανθρωποφαγική Αμερική. Η Βόρειος Αμερική. Που με όλες τις φαμόζες φιλαρμονικές της σε σαδιστικές συγχορδίες έπαιξε το ρέκβιεμ της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αποκαλείται Perp Walk. Η δικαιοσύνη των ΗΠΑ θεωρεί πως η «επιτάφιος περιφορά του δράστη» φρονηματίζει διά του τρόμου τους εν δυνάμει αμαρτωλούς. Με το ρίσκο λιθοβολισμού τους, ενίοτε.»
Στα Νέα θα διαβάσουμε το «Διαπόμπευση σε ζωντανή σύνδεση», «Η σύλληψη του DSK από τις αμερικανικές Αρχές ήταν κάτι παραπάνω από κινηματογραφική. Ηταν η απόλυτη επίδειξη ισχύος των θεσμών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα ήθη εκεί είναι αμείλικτα. Επιφυλάσσουν «ποινική» μεταχείριση στους κατηγορουμένους, πριν καν βρεθούν αντιμέτωποι με τον δικαστή τους.»
Στο Έθνος ο Χαραλάμπος Ανθόπουλος θα γράψει:
«Ας θυμηθούμε το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτό που απαγορεύει τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση. Ισως τελικά είναι αυτό το άρθρο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Οτι τα βασανιστήρια είναι ανεκτά στις ΗΠΑ, το γνωρίζαμε από τις ανακριτικές μεθόδους που ακολούθησαν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Αμπου Γκράιμπ και το Γκουαντάναμο. Τώρα, με την υπόθεση Στρος Καν, βεβαιωθήκαμε ότι στις ΗΠΑ είναι κάτι το φυσιολογικό και η εξευτελιστική μεταχείριση των προσώπων που υποβάλλονται σε νόμιμη σύλληψη.»
Οι απόψεις αυτές είναι αντιπροσωπευτικές για το πως τα ελληνικά ΜΜΕ κατέγραψαν την “διαπόμπευση” του Στρος-Καν.
Σχεδόν ένα χρόνο μετά έχουμε την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Μαζί με τον Τσοχατζόπουλο κατηγορούνται η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο Νικόλαος Ζήγρας και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.
Μπροστά στις κάμερες οι Λαμπροπούλου, Ζήγρας και Σαχπατζιδης θα οδηγηθούν στον ανακριτή με χειροπέδες. Ακόμα δεν έχω διαβάσει ή ακούσει σχόλια για την διαπόμπευση των τριών της ομάδας Τσοχατζόπουλου. Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει μόνο για τα γνωστά πρόσωπα του δημόσιου βίου; Δηλαδή για Τσοχατζόπουλο και Στρος-Καν; Έτσι εξηγείτε το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν ο μόνος που δεν φορούσε χειροπέδες εξ αρχής;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου