Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Οι φιλέλληνες της διπλανής πόρτας


Οι λίγοι, αλλά εξόχως προβεβλημένοι στην Ελλάδα “υποστηρικτές” μας, μάλλον δεν φαντάζονται ότι το «είμαστε όλοι Έλληνες» υποδηλώνει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελαν.

Η Ελλάδα μπορεί να φαίνεται ως ο ασθενής της Ευρώπης, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μοιάζει περισσότερο με το καναρίνι στο ανθρακωρυχείο. Μπορεί να είμαστε η χειρότερη περίπτωση, αλλά δεν είμαστε μια ιδιαίτερη περίπτωση - υπό προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα πάσχει από την ασθένεια που θα δοκιμάσει σχεδόν όλες τις δυτικές χώρες τα επόμενα χρόνια. Το ευρωπαϊκό μοντέλο πρόνοιας, ή κοινωνικής αγοράς, ή όπως διαφορετικά θέλετε να το πείτε, βασίζεται σε παραδοχές που δεν ισχύουν πια. Εάν θέλει κάποιος βιομηχανικά προϊόντα οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν είναι οι μόνες επιλογές. Η βαθιά και ραγδαία δημογραφική γήρανση ανατρέπει μια βασική σταθερά και προϋπόθεση του υπάρχοντος αναδιανεμητικού συστήματος ασφάλισης και πρόνοιας. Πάρτε εδώ μια πικρή γεύση στην μελέτη για την Ευρώπη της Delia Velculescu για το ΔΝΤ.

Στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, αυτή την φορά της Mary Meeker, USA Inc., βρίσκει ότι τα οικονομικά των ΗΠΑ βρίσκονται στην ίδια σχεδόν κατάσταση που βρισκόταν η General Motors πριν πάει για... χρεοκοπία.
Συνοπτικά οι ακάλυπτες μελλοντικές υποχρεώσεις για το δημόσιο σύστημα συνταξιοδότησης ανέρχονται στα 8 τρις δολάρια, για το ομοσπονδιακό σύστημα υγείας στα 58 τρις δολάρια. Και όλα αυτά πριν από τις αλλαγές Ομπάμα που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα χρέη των ΗΠΑ. Μόνο το 2010 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε έσοδα για τα κοινωνικά προγράμματα 870 δις, και ξόδεψε σε αυτά 1.980 δις!

Αργά η γρήγορα όλος ο δυτικός κόσμος θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το «λεφτά υπάρχουν» δεν ισχύει. Όσο το γρηγορότερο τόσο το καλύτερο.
Τελικά όλοι αυτοί που διαδηλώνουν ανά την Ευρώπη και Αμερική για το πόσο Έλληνες είναι, δεν έχουν και τόσο άδικο. Όλοι στην ίδια ετοιμόρροπη πολυκατοικία μένουμε. Είναι οι φιλέλληνες της διπλανής πόρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου