Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τον λογαριασμό παρακαλώ


Οι περισσότεροι Έλληνες δηλώνουν άγνοια για το πως δημιουργήθηκε το τεράστιο χρέος (“που πήγαν τα λεφτά”) ή διαφορετικά έχουν την εντύπωση ότι απλά το χρέος προήλθε κατά κύριο λόγο από την διαφθορά ορισμένων γνωστών πολιτικών(“φέρτε πίσω τα κλεμμένα”). Θα ήταν πολλαπλά ωφέλιμο αν η κυβέρνηση μας έλεγε την αλήθεια.

Καταρχήν μια κίνηση που θα είχε στόχο να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για το πως δημιουργήθηκε το χρέος θα ωφελούσε την κυβέρνηση αφού θα έκανε το έργο της ευκολότερο.
Η γενική άγνοια του προβλήματος που επικρατεί σήμερα δυσχεράνει τις όποιες προσπάθειες μεταρρύθμισης.

Καλό θα ήταν στα τέλη Ιανουαρίου κάθε χρόνο η κυβέρνηση να στέλνει σε όσους έχουν κάνει φορολογικές δηλώσεις μια αναφορά για τις δαπάνες του προηγούμενου έτους. Τίποτα περισσότερο από 2 με 3 σελίδες.

Σε αυτή την αναφορά θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε τις δαπάνες ανά κατηγορία (όπως γίνεται με τον πίνακα στο τέλος της ανάρτησης) αλλά και ανά υπουργείο. Επίσης θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε και την ποσοστιαία αύξηση ή μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Επίσης στα στοιχεία θα έπρεπε να περιλαμβάνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων με τυχόν αυξομοιώσεις .

Εκεί θα βλέπαμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα από αυτά που υπονοεί το “που πήγαν τα λεφτά” και το “φέρτε πίσω τα κλεμμένα”.
Δυστυχώς η πολιτική που μας οδήγησε στην χρεοκοπία (βλ. Μάιος 2010) είχε πλατιά λαϊκή αποδοχή και αποδοκιμασία.
Έχει έρθει ο καιρός να το καταλάβουμε αυτό όλοι, γιατί είναι σίγουρο ότι μπορεί να μην “τα φάγαμε μαζί”, αλλά μαζί κινδυνεύουμε να βουλιάξουμε.

Από το υπουργείο Οικονομικών για το 2010.


2 σχόλια:

Cacofonix είπε...

Δηλαδή οι αμυντικές δαπάνες δεν ευθύνονται για το χρέος; Μα άλλα μας λένε...

Ανώνυμος είπε...

dhmosia kthria poy menoyn anekmetaleyta kai yphresies poy stegazontai se noikiasmena. koyrtines kai grafeia sta ypourgeia pou allazoun opote allazei ypoyrgos.skandala ekatomyriwn (koskotas, simens k.a )oi ypey8hnoi eksw ta lefta afanta. ofeiles sto dhmosio pou diagrafontai giati exoume to meson. spatales politikwn. spatales se erga. logariasmoi politikwn sto eksoteriko. dhmiourgeia 8esewn ergasias gia na baloume olo to soi. EINAI GLYKO POLY TO MELI KAI H KOUTALA MEGALH. MAZI TA FAGANE. AYTOI TA FAGANE AYTOI NA TA PLHRWSOUN ME TA LEYTA POY APO MAS KLEPSANE

Δημοσίευση σχολίου