Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Ο συνετός και υπεύθυνος προϋπολογισμός του Obama των 3.730.000.000.000 δολαρίων


Υπάρχει μια μικρή και γελοία ομάδα (γνωστοί ως Birthers) που υποστηρίζουν ότι ο Obama δεν είναι Αμερικανός αλλά Κενιάτης. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή, ο Obama είναι Έλληνας.

O Obama ήθελε να κάνει μεγάλα πράγματα όταν βγει πρόεδρος και ήδη τα έχει καταφέρει. Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι μεγαλύτερος από το άθροισμα των ΑΕΠ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας συνολικά. Με αυτό το ποσό θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει την εταιρία Facebook 73 φορές.

Το 2012 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ στα 100 δολάρια που θα δαπανά τα 30 θα είναι δανεικά. Και όλα αυτά όταν η ανάπτυξη της οικονομίας υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται κάπου μεταξύ 3% με 4%.

Σύμφωνα με αυτόν το προϋπολογισμό το αμερικάνικο χρέος τα επόμενα δέκα χρόνια θα αυξηθεί κατά 13 τρις δολάρια. Το 2020 το συνολικό χρέος θα ανέρχεται στα 26 τρις δολάρια.
Βέβαια αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο. Ο προϋπολογισμός του Obama βασίζεται σε νούμερα για την ανάπτυξη και την ανεργία που σχεδόν όλοι οι οικονομολόγοι τα χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Επίσης σε αυτά τα νούμερα περιλαμβάνονται αυξήσεις φόρων που ξεπερνούν το 1,6 τρις δολάρια.

Ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει καμιά μεταρρύθμιση που να αντιμετωπίζει το οξύ πρόβλημα των δαπανών για τις συντάξεις και τις δαπάνες για την υγεία. Η αλήθεια είναι ότι αν τα χρέη αυτών των κοινωνικών προγραμμάτων συμπεριληφθούν στο εθνικό χρέος, τότε το συνολικό χρέος θα ξεπεράσει σε μερικά χρόνια από τώρα τα 127,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτό το νούμερο ξεπερνά ακόμα και τις δυνατότητες της κατά τα άλλα υπερδύναμης.

Ο ενθουσιασμός που προκάλεσε εν Ελλάδι η υποψηφιότητα Obama είναι απόλυτα κατανοητή. Η πλειονότητα των Ελλήνων αναγνώρισε στον Obama τις παλιές καλές εποχές του 80 που, για να χρησιμοποιήσω μια αμερικάνικη έκφραση, ξοδεύαμε σαν να μην υπήρχε το αύριο ή πιο συγκεκριμένα σαν να μην επρόκειτο να έλθει ποτέ το 2009.
Καλά η πλειοψηφία, αλλά οι Έλληνες φιλελεύθεροι γιατί τόσος ενθουσιασμός;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση: Η τρέλα που προκαλούσε διεθνώς ο Ομπάμα, με τα νόμπελ κτλ, ήταν γιατί εμφανίστηκε ως αντιBush.

Κατά τα άλλα συμφωνώ και 'γώ πως η συνταγή του είναι καθαρά Ελληνική!

Cacofonix είπε...

Την ίδια απορία έχω κι εγώ: Γιατί τέτοια αγάπη στον Ομπάμα οι "φιλελεύθεροι" της Ελλάδας;

Και γιατί είναι φανατικοί χριστιανοί οπισθοδρομικοί οι του Tea Party που δεν θέλουν να αφήσουν φέσια στα παιδιά και στα εγγόνια τους;

Άβυσος η σκέψη του Έλληνα "φιλελεύθερου"...

Κωστας είπε...

Ο προυπολογισμος των ΗΠΑ ειναι μεγαλος αυτη την εποχη διοτι η οικονομια χρειαζεται στηριξη μεχρι να ξεπεραστει η πρωτοφανης κριση (η μεγαλυτερη οικονομικη κριση τα τελευταια 70 χρονια). Το ελλειμα οφειλεται επισης

1. στο γεγονος οτι οι φορολογικοι συντελεστες στις ΗΠΑ ειναι σε ιστορικα χαμηλα επιπεδα, κυριως για τα υψηλα εισοδηματα (αυτη ειναι η τρελα που επεφερε ο Bush πριν απο 10 χρονια και στην οποια επιμενουν οι σημερινοι ρεπουμπλικανοι)
2. στο γεγονος οτι δυο πανακριβοι και πολυετεις πολεμοι (Ιρακ και Αφγανισταν) κηρυγμενοι απο τον Bush στηριχτηκαν σε δανεικα (δηλαδη ο Bush παραλληλα κηρυττε πανακριβους πολεμους και χαριζε και φορολογια)

Επισης, τα εξοδα που κανει ο Ομπαμα με δανεικα πανε στην κατασκευη υποδομων οπως δρομων, νεων τεχνολογιων, τραινων και αλλων. Τετοια εργα καταρχην παρεχουν εργασια σε εποχη οπου οι ιδιωτικοι εργοδοτες φοβουνται να κανουν οποιαδηποτε οικονομικα ξανοιγματα και δεν προσλαμβανουν κοσμο. Επισης, χτιζουν υποδομες που θα βοηθησουν την αναπτυξη για πολλα χρονια στο μελλον.

Ε, μην συγκρινουμε αυτο το σχεδιασμο με το τι εγινε στην Ελλαδα τις τελευταιες δεκαετιες!

Δημοσίευση σχολίου