Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Η απεργία του χθες


Κανείς δεν θα ήθελε να ήταν στην θέση του μέσου Έλληνα δημοσιογράφου. Το να εργάζεσαι σε έναν τομέα φούσκα, σε μια οικονομία φούσκα, κατά την διάρκεια της χειρότερης κρίσης των τελευταίων δεκαετιών είναι ένας διαρκής εφιάλτης. Το ερώτημα είναι αν η σημερινή απεργία εξυπηρετεί τίποτε εκτός από το να υπενθυμίσει στους ιδιοκτήτες των εφημερίδων πόσα δεν θα έχαναν αν δεν έβγαζαν τις καθημερινές εκδόσεις. Στους λιγοστούς εναπομείναντες αναγνώστες, δίνει μια ακόμα ευκαιρία να κόψουν την συνήθεια της καθημερινής χάρτινης ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση των συνδικαλιστών φαίνεται σαν είναι φωτοτυπία από τα αρχεία που μηχανικά βγαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις:

“Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ (συντάκτες, υπάλληλοι και τεχνικοί) διατρανώνουμε την συνολική αντίθεση του Κλάδου στην συστηματική λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας και διακηρύσσουμε την συνολική και πολύμορφη αντίδρασή μας απέναντι στις υπαγορευόμενες μεθοδεύσεις από κυβέρνηση, εργοδοσία και ΔΝΤ.”


Η ανακοίνωση και η απεργία αντί να είναι ενέργειες που σκοπό έχουν να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν το μέλλον μοιάζουν περισσότερο με μνημόσυνο μιας ξεπερασμένης εποχής.

Πριν από λίγα χρόνια διάβασα ότι η tabloid New York Post έχανε γύρο στο 1 εκατομμύριο δολάρια το μήνα. Να σημειωθεί ότι αυτός ο αριθμός ήταν πριν από την κρίση και επίσης ότι η καθημερινή της κυκλοφορία ξεπερνά τα 520.000 φύλλα. Δηλαδή, όλες οι καθημερινές ελληνικές εφημερίδες μαζί δεν φτάνουν ούτε στο μισό της κυκλοφορίας της. Επίσης έχει μόνο ένα βασικό ανταγωνιστή, την New York Daily News, μιας και η τρίτη εφημερίδα της Νέας Υόρκης, οι Times, απευθύνονται σε άλλου είδους κοινό. Αλλά και ο ανταγωνισμός με την Daily News δεν είναι όσο οξύς όσο των πολυάριθμων ελληνικών εφημερίδων, μιας και η Post είναι συντηρητική και η Daily News κεντροαριστερή.

Δηλαδή μια εφημερίδα με περισσότερο από μισό εκατομμύριο αναγνώστες, με σχετικά περιορισμένο ανταγωνισμό, και χωρίς κυριακάτικα DVDs κ.α., έχανε στις καλές εποχές ένα σημαντικό ποσό κάθε μήνα.

Αυτό για να μας δώσει μια εικόνα για την πραγματική κατάσταση του ελληνικού τύπου και το πόσο εκτός πραγματικότητας είναι η σημερινή απεργία.

*To πρωτοσέλιδο της Post σε αυτή την ανάρτηση είναι από το 1983. Είναι το πιο πετυχημένο πρωτοσέλιδο στην ιστορία της.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου