Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το Μεγάλο Κενό


Μερικά Πρώτα Συμπεράσματα:
-Φαίνεται ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται οι συνθήκες για δημιουργία νέων πολιτικών μηχανισμών. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η μεγάλη για τα ελληνικά δεδομένα αποχή. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι προηγουμένως η μεγάλη συμμετοχή και ένταση οφειλόταν σε ένα μεγάλο βαθμό στην δυνατότητα των δυο μεγάλων κομμάτων να προσφέρουν το κράτος ως λάφυρο στους οπαδούς τους. Τώρα που αυτή η δυνατότητα μειώνεται σημαντικά, χάνεται και το ενδιαφέρον για την πολιτική από ένα μέρος των ψηφοφόρων.

-Αυτό το μεγάλο κενό που δημιουργείτε μπορεί να δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για νέες πολιτικές δυνάμεις αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η επιτυχία τους θα είναι βέβαιη. Στις 21 Νοεμβρίου θα κάνει την κίνηση της η κ. Μπακογιάννη και δεν ξέρω αν θα πετύχει ή όχι, αλλά είναι σίγουρο ότι ο δρόμος της θα είναι ανηφορικός.

-Από ότι έδειξαν τα αποτελέσματα σε Αθήνα (βλ. Αμυρά) και Θεσσαλονίκη, οι φιλελεύθεροι έχασαν μια σημαντική ευκαιρία να έχουν μια αυτόνομη παρουσία (ίσως σημαντική) και στους δύο δήμους. Τώρα και στις δύο περιπτώσεις θα είναι ένα μικρό μέρος των λοιπών δυνάμεων στην ουρά δυο αμετάπειστων κρατιστών.

-Εάν συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση όπου φιλελεύθερες και συντηρητικές δυνάμεις δεν προσφέρουν ένα νέο και πειστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης το κενό είναι πολύ πιθανό να καλυφθεί από την αριστερά. Μια αριστερά που ίσως κάποτε κατανοήσει πόσο επιζήμια για αυτή είναι η πολυδιάσπαση της. Στο πολιτικό περιβάλλον το πολιτικό κενό δεν κρατάει για πάντα. Αυτή την στιγμή η μόνη δύναμη που είναι διατεθειμένη να το καλύψει είναι η αριστερά.

-Μην εκπλαγείτε καθόλου αν ο κ. Παπανδρέου χάσει και αυτή την ευκαιρία που το δόθηκε χθες. Το χάσιμο ευκαιριών είναι γραμμένο στο DNA του ελληνικού πολιτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου