Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η άλλη πλευρά της κυβέρνησης Cameron


Την προηγούμενη εβδομάδα, επισημάναμε , χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό είναι η αλήθεια , κάποιες θετικές πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης Cameron στον τομέα της περικοπής των δαπανών. Δυστυχώς όμως, σε άλλους τομείς, η κατά τον "Economist", "πιο ριζοσπαστική κυβέρνηση της Δύσης", φαίνεται να ακολουθεί την πεπατημένη του κρατισμού και του κορπορατισμού.
Γι' αυτή την όψη της βρετανικής κυβέρνησης κάνει λόγο χτεσινό άρθρο της "Wall Street Journal" . Ήδη από τον Ιούνιο, ήταν γνωστό πως η κυβέρνηση δεν σκόπευε να μειώσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα,που είναι μια από τις υψηλότερες στο Δυτικό Κόσμο. Επιπλέον, αύξησε τον ΦΠΑ από το 17,5% στο 20% και το φόρο στα κέρδη κεφαλαίου από το 18% στο 28%. Και μόλις αυτή τη Δευτέρα, ο βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα διαθέσει ένα ολόκληρο δισεκατόμμυριο λίρες ζεστό κρατικό χρήμα σε μια "Τράπεζα Πράσινων Επενδύσεων",δίνοντας έτσι στην κυβέρνηση τη δύναμη να αποφασίζει ποιοί θα είναι οι νικητές και ποιοί οι ηττημένοι στον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ο David Cameron εξήγγειλε τη διάθεση πολλών εκατομμυρίων λιρών από τα χρήματα των φορολογουμένων σε προγράμματα ενίσχυσης νέων επιχειρήσεων. Όπως όμως σωστά επισήμανε η " Wall Street Journal", αυτή η πολιτική των φορολογικών αυξήσεων και της διανομής του κεφαλαίου με πολιτικά και όχι οικονομικά μέσα, θα βάλει μεγάλα εμπόδια σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

Βέβαια, αυτές οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσουν, γιατί απλά κινούνται στα πλαίσια της ιδεολογίας της. Ο ίδιος ο βρετανός πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό των "Financial Times" εξέφρασε την...αλλεργία του στο φιλελεύθερο "εξτρεμισμό" των tea parties , ενώ στις αρχές Οκτωβρίου, στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος δήλωσε πως δεν πιστεύει στο "laissez faire".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου