Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Η μαγική συνταγή της Ε.Ε. για την έξοδο από την κρίση είναι παντού η ίδια : Φόροι, φόροι, φόροι...


Eπειδή ακούω από πολλούς φιλελεύθερους υποστηρικτές του Μνημονίου πως τάχα το Μνημόνιο δεν ευθύνεται για το πρόσφατο φορολογικό "τσουνάμι", πως τάχα ήταν στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να διαλέξει μια πολιτική που θα βασίζοταν στην περικοπή των δαπανών :

"H E.E. πιέζει την Ιρλανδία για αύξηση φόρων"

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της φορολογίας αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Ευρωκρατών , απόλυτα ταιριαστή, άλλωστε, με την κρατικίστικη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4 σχόλια:

kouk είπε...

Αυτό που νομίζω είναι το κύριο κίνητρο των Ευρωκρατών είναι η "εναρμόνιση" δηλαδή ο έλεγχος. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι φόροι είναι στον μέσο όρο, δεν ζητήθηκε κανένα φορολογικό τσουνάμι. Αυτό είναι επιλογή της δικής μας κυβέρνησης. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας όντως ζητάνε αύξηση των φόρων ακριβώς για να μην υφίσταται πια ο φορολογικός ανταγωνισμός. Κλασσικός κρατισμός και πάλι.

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Συμφωνώ μαζί σου πως το κύριο κίνητρο των Ευρωκρατών είναι η εναρμόνιση αλλά πιστεύω πως οι φορολογικές αυξήσεις στην Ελλάδα είναι συνειδητή επιλογή των Ευρωκρατών (και του ΔΝΤ βεβαίως). Πχ, το Μνημόνιο δε θέτει απλά στόχους και αφήνεται σε μας ο τρόπος που θα τους πετύχουμε. Αντίθετα, προβλέπει συγκεκριμένες φορολογικές αυξήσεις. Και στα διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων μήνων, θα δεις πως πάντα η Τρόικα, είναι υπέρ της επιβολής νέων φόρων (πχ, μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις-http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6088- ή αύξηση του ΦΠΑ-http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100020_22/09/2010_415810 και άλλα πολλά παραδείγματα).

kstamos είπε...

Απεχθάνομαι και εγώ τους φόρους, αλλά είναι δυνατόν να μειωθεί το έλλειμμα χωρίς (και) την αύξηση των φόρων;

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Μήπως αν δοκιμάζαμε μια πραγματική και γενναία μείωση των κρατικών δαπανών?

Δημοσίευση σχολίου