Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Γιατί τα Tea Parties πρέπει να ανησυχούν τη...Wall Street


Οι "προοδευτικοί" δημοσιογράφοι και πολιτικοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό , που , μήνες τώρα, προσπαθούν απεγνωσμένα να μας πείσουν πως τα Tea Parties δεν είναι τίποτε άλλο παρά "μαριονέτες" του Μεγάλου Κεφαλαίου, μάλλον θα νιώσουν άβολα με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στη "Wall Street Journal".

Σύγγραφέας του ένας άνθρωπος του αμερικάνικου κορπορατιστικού κατεστημένου, ο πρώην Υπουργός Εργασίας του Bill Clinton, Robert Reich, ο οποίος προειδοποιεί τη Wall Street πως μια ενδεχόμενη νίκη των υποψηφιών που υποστηρίζονται από τα Tea Parties θα βλάψει τα συμφέροντα της !Ο λόγος;To κίνημα των Tea Parties τάσσεται εναντίον των κρατικών πακέτων διάσωσης μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών ενώ η πλειοψηφία του θα έβλεπε θετικά και μια ενδεχόμενη κατάργηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (FED).

Και πράγματι ο πρώην υπουργός του Clinton έχει δίκιο!Αυτό όμως που τόσο ανησυχεί τον Reich ("επικίνδυνη ηλιθιότητα", χαρακτηρίζει υπεροπτικά τις οικονομικές απόψεις των Tea Partiers), είναι για μας ένας επιπλέον λόγος για να βλέπουμε θετικά αυτό το κίνημα! Οι φιλελεύθεροι γνωρίζουν , ήδη από τον καιρό του Adam Smith, πως η πραγματική ελεύθερη αγορά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κατεστημένου Μεγάλου Κεφαλαίου. Καιρός να το μάθει και η Αριστερά!

[Για τον αντι-ελιτίστικο χαρακτήρα των Tea Parties και την αντίθεση τους στο κρατικοδίαιτο Μεγαλο Κεφάλαιο έχουμε γράψει εδώ]

5 σχόλια:

Odysseas Theofanis είπε...

"Lesser known is that a higher proportion of tea party adherents believes that free trade agreements hurt the nation overall (61%) than does the general population (53%), according to a NBC News/Wall Street Journal poll last month. In a poll earlier this year by the Mellman Group, a majority of tea party supporters favored putting taxes on imports from countries with lower environmental standards than the United States".

Αυτό το ποσοστό δείχνει ότι οι υποστηρικτές των tea parties είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς και ότι έχουν αντιληφθούν τη σημασία της για την ευημερία; Μάλλον το αντίθετο...

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν έντονες τάσεις προστατευτισμού τόσο στο Δημοκρατικό, όσο και στο Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα. Ανάλογες πολιτικές έχουν εφαρμόσει τόσο ο Τζορτζ Μπους, όσο και ο Μπάρακ Ομπάμα. Και τα tea parties φαίνεται να ακολουθούν αυτή την τάση, με τη βάση τους να είναι διχασμένη μεταξύ προστατευτισμού και ελεύθερου εμπορίου-με τον πρώτο να έχει προβάδισμα. (http://www.cnbc.com/id/39407846). Φαντάζομαι πως τα πιο libertarian μέλη του κινήματος τείνουν προς το ελεύθερο εμπόριο, και οι πιο συντηρητικοί, ενώ έχουν φιλελεύθερη ατζέντα στα εσωτερικά οικονομικά θέματα, στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις τείνουν προς τον προστατευτισμό. Δεν υποστήριξα ποτέ πως τα "Πάρτυ Τσαγιού" δεν έχουν αντιφάσεις ή αδυναμίες. Όμως αυτη η υποστήριξη προς τον προστατευτισμό, που ο Reich καταλογίζει στα tea parties, την συναντάς (και ίσως ακόμη πιο έντονη) και στην Αριστερά και στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Giannis Afouras είπε...

Πάντως Τηλέμαχε το θέμα του προστατευτισμού σε επίπεδο διεθνούς οικονομίας θα είναι πιστεύω το πιο φλέγον ζήτημα της δεκαετίας που μας έρχεται, με την Κίνα να αντιστέκεται πεισματικά να ανεβάσει το γουαν και ΗΠΑ και Ιαπωνία να φτάνουν σιγά σιγά σε απόγνωση με αυτή την κατάσταση..
Δεν μπορώ να αποκλείσω ακόμα και έναν τρίτο παγκόσμιο να ξεκινάει από εκεί. Προσωπικά δεν έχω πολλές γνώσεις επί του θέματος, αλλά θα διάβαζα με μεγάλο ενδιαφέρον σχετικό άρθρο αν καταπιανόσασταν να το συντάξετε κάποιος από το blog σας

Odysseas Theofanis είπε...

Μα ακριβώς αυτές οι ασυνέπειες των μην ομοιογενών tea parties δημιουργούν, τουλάχιστον σε μένα, την έντονη αίσθηση ότι τελικά δεν πρόκειται για τίποτε άλλο παρά ένα λαϊκίστικο κίνημα βάσης της συντηρητικής, και όχι φιλελεύθερης, δεξιάς που ως μόνο σκοπό έχουν την καθαίρεση του "μαρξιστή ισλαμιστή" Ομπάμα, όπως υποστηρίζει ο Krugman στο τελευταίο του άρθρο.

Έχουν παρόμοια αντιδραστική πολιτική με την ελληνική αριστερά που εμποδίζει μια δεξιά κυβέρνηση να ασκήσει το έργο της, καθώς θεωρούν ότι αντιπροσωπεύει το απόλυτο κακό.

Πού ήταν εξάλλου τα tea parties όταν η κυβέρνηση Μπους αύξανε δραματικά της στρατιωτικές δαπάνες και προέβαινε σε επιθετικούς πολέμους και πέρναγε νομοθεσίες που ήταν αντίθετες με τα ατομικά δικαιώματα;

Τηλέμαχος Χορμοβίτης είπε...

@Giannis
Γιάννη, πράγματι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα.Σου υπόσχομαι να γράψουμε κάτι σχετικό στο μέλλον :-)

@Odysseas
Οδυσσέα, εν μέρει έχεις δίκιο στην κριτική σου. Βέβαια, μια μερίδα των tea parties (οι libertarians γύρω από τον Ron Paul αλλά και κάποιοι συντηρητικοί) ασκούσαν πολύ έντονη κριτική στην πολιτική Μπους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι μέσα στο κίνημα που βλέπουν τα tea parties, μόνο σαν όχημα για να φύγει ο Ομπάμα, ο οποιός στην πραγματικότητα, απλά συνεχίζει την καταστροφική πολιτική Μπους. Το μέλλον θα δείξει ποιά τάση θα επικρατήσει.Παρόλες τις επιφυλάξεις μου, όμως για το μέλλον του κινήματος θεωρώ πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός πως χιλιάδες κόσμου βγήκαν στο δρόμο για να διαδηλώσουν εναντίον του Μεγάλου Κράτους! Τί αντίθεση με την Ευρώπη, όπου οι πολίτες διαδηλώνουν μόνο για ακόμη περισσότερο κράτος!Ένα πολύ ενδιαφέρον και ισορροπημένο άρθρο για το θέμα έχει ο πρόσφατος Economist (http://www.economist.com/node/17361396?story_id=17361396)

Δημοσίευση σχολίου