Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Η ειδική σχέση ελληνικών ΜΜΕ με τις τράπεζες


Συντεχνίες δεν υπάρχουν μόνο στην ΔΕΗ, αλλά πολύ πιθανό και στους ανώτερους κύκλους της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο δημοσιογράφος του Reuters, Stephen Gray, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο A Greek banker's secret property deals. Όπως το μετέφερε η Καθημερινή:

«Το Reuters αναφέρεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες έχουν γίνει μέσω δανείων που έχουν χορηγηθεί από την τράπεζα αλλά και την ενοικίαση ακινήτων από την τράπεζα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, τόσο ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς όσο η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους κατείχαν αριθμό εταιρειών οι οποίες πραγματοποίησαν συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς και οι οποίες δεν γνωστοποιήθηκαν στους μετόχους της τράπεζας.»

και

«Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε εύπορες περιοχές στην Αθήνα, στα προάστια και τουλάχιστον σ’ ένα νησί, οι προσωπικές εταιρείες της οικογένειας Σάλλα αγόραζαν ακίνητα με δάνεια που ελάμβαναν από την Τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία νοίκιαζαν τα ακίνητα αυτά (τουλάχιστον εφτά) στην τράπεζα για να τα χρησιμοποιήσει ως καταστήματα. Το Reuters ξεχωρίζει ως πιο ασυνήθιστη κίνηση, συναλλαγή που έγινε το 2006 και αφορούσε τρεις διαφορετικές ιδιοκτησίες, οι οποίες πωλήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς μέσω τριών εταιρειών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι εταιρείες αγόρασαν τα τρία ακίνητα από τις οικογενειακές επιχειρήσεις του κ. Σάλλα σε πολύ χαμηλή τιμή και στη συνέχεια τα πούλησαν στην Τράπεζα Πειραιώς στη διπλάσια αξία.»

Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει ότι «ουδεμία παράνομη ή παράτυπη ενέργεια έχει υπάρξει οποτεδήποτε».

Το συγκρότημα Αλαφούζου κάλυψε το γεγονός διεξοδικά παραθέτοντας στοιχεία του ρεπορτάζ του Gray και την απάντηση της τράπεζας. Δεν συνέβη το ίδιο με άλλα ΜΜΕ. Για παράδειγμα τα Νέα είχαν ένα περίεργο ρεπορτάζ, «Καταγγελία για δημοσίευμα του Reuters», όπου αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στην απάντηση της τράπεζας χωρίς την παραμικρή μνεία στο ρεπορτάζ του Gray καθαυτό. Αν η είδηση ήταν άξια δημοσίευσης γιατί οι αναγνώστες της εφημερίδας να γνωρίζουν μόνο τι λέει η μια πλευρά;
Ακριβώς το ίδιο τύπο ρεπορτάζ έκαναν το Βήμα (Τράπεζα Πειραιώς: Απάντηση στο Reteurs για δημοσίευμά του) και το Πρώτο Θέμα (Tί απαντά η Τράπεζα Πειραιώς σε δημοσίευμα του Reuters). Άλλα ΜΜΕ, όπως το Έθνος ή ο τηλεοπτικός σταθμός Mega*, δεν φαίνεται καν να ασχολήθηκαν με το θέμα. Βέβαια η ιδιότυπη κάλυψη του θέματος από Νέα, Βήμα και Πρώτο Θέμα γεννά περισσότερα ερωτήματα από ότι η μη κάλυψη σε άλλα ΜΜΕ.

Το να δημοσιεύεις μια ανακοίνωση απάντηση χωρίς να κάνεις τουλάχιστον μια στοιχειώδη μνεία στο τι αντικρούει αυτή η ανακοίνωση, δεοντολογικά μοιάζει με κομματική εφημερίδα του 80 που με φανατισμό υποστηρίζει την παράταξη της προτίμησής της.

Το 2011 η εφημερίδα Ισοτιμία είχε γράψει ότι «Τριγμούς στην αγορά των Media και δη των τηλεοπτικών, έχει προκαλέσει η πληροφορία περί διακοπής των διαφημιστικών προγραμμάτων από τον τραπεζικό τομέα, κατόπιν προτροπής της τρόικας!»

και

«Είναι ευνόητο ότι η είδηση προκάλεσε σοκ στην ήδη χειμαζόμενη αγορά των media. Μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων, πιθανή κατάργηση της διαφημιστικής δαπάνης από τις τράπεζες, θα είναι καταστροφική για την τηλεόραση. Η διαφημιστική δαπάνη του τραπεζικού κλάδου παρέμεινε, παρά την κρίση, υψηλή. Και, μαζί µε τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, συντηρεί σε ικανό ποσοστό τα ταμεία της TV.»

Κρίνοντας από ότι βλέπω ως τηλεθεατής και αναγνώστης, θα έλεγα ότι και αυτή η προτροπή της τρόικας δεν εισακούσθηκε, π.χ. τα ρεπορτάζ των Νέων και του Βήματος με την ανακοίνωση της Πειραιώς περιβάλλονταν από μια διαφήμιση της Eurobank.

Όταν όμως οι τράπεζες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της διαφήμισης και γνωρίζοντας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ πάσχουν σε θέματα δεοντολογίας, πως θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα αντιμετωπίσουν ευαίσθητα θέματα για τις διοικήσεις των τραπεζών; Πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την σιωπή τους σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των μετόχων έναντι αποτυχημένων ή και ακόμα διεφθαρμένων διοικήσεων;

Είναι ευχάριστο που κάποια ελληνικά ΜΜΕ - έστω και με καθυστέρηση μερικών δεκαετιών - άρχισαν να ασχολούνται με καθάρματα όπως ο κ. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Μιας και αρχίσαμε, ας μην ξεχνάμε ότι συντεχνίες μπορεί να υπάρχουν και εκεί που βρίσκονται ανώτερα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων.


*Δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω όλο το δελτίο του Mega της Δευτέρας. Ψάχνοντας την ιστοσελίδα του καναλιού και παρακολουθώντας όλο το δελτίο της Τρίτης έχω την εντύπωση ότι δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Αν αυτό δεν είναι αλήθεια θα υπάρξει σχετική διόρθωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου