Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η Αριστερά ενάντια στις ...πατάτες (ή πως η Αριστερή θρησκευτική πίστη σκοτώνει την καινοτομία)



Πρόσφατα, ο Γερμανικός πολυεθνικός κολοσσός χημικών BASF ανακοίνωσε την μεταφορά ολόκληρης της ερευνητικής μονάδας βιοτεχνολογίας από το Ludwigshafen am Rhein της Γερμανίας στο Raleigh της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η μεταφορά αυτή- την οποία συνοδεύσε η απόφαση της BASF να επικεντρώσει την προσοχή του βιοτεχνολογικού της ερευνητικού τμήματος στις αγορές της Ασίας και της Αμερικής- αναμένεται να έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην ευρωπαική τεχνολογική καινοτομία στον τομέα της βιοτεχνολογίας αλλά και γενικότερα στην Ευρωπαική γεωργία και στην δυνατότητα της ηπείρου να παράγει τα τρόφιμα τα οποία χρειάζεται για τον πληθυσμό της.  

Οι ποικιλίες φυτών που δημιουργήθηκαν στα εργαστήρια της BASF περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ποικιλίες πατάτας οι οποίες έχουν τροποποιηθεί ώστε να παράγουν διάφορα είδη και ποσότητες αμύλου και ειδικότερα ποικιλίες πατάτας που παράγουν μεγάλες ποσότητες αμυλοπεκτίνης, όπως οι ποικιλίες Amflora, Amadea και Modena. Επιπρόσθετα, η BASF έχει αναπτύξει και μία ακόμα ποκιλία πατάτας, την Fortuna, η οποία έχει αυξημένη αντίσταση στον ωομύκητα Phytophthora infestans ο οποίος είναι υπεύθυνος για την καταστροφή (late blight) εκατοντάδων τόνων πατάτας ετησίως. Για παράδειγμα, εκτιμάται πως κάθε χρόνο, οι μολύνσεις πατάτας από τον P. infestans είναι υπεύθυνες για ζημιές ύψους $3-$5 δισεκατομμυρίων σε αγρότες και εταιρείες τροφίμων. Σε περιόδους επιδημίας, εκτιμάται πως ο P. infestans μπορεί να καταστρέψει μέχρι και το 75% της παγκόσμιας παραγωγής πατάτας αν δεν ληφθούν μέτρα όπως π.χ. ψεκασμοί με μυκητοκτόνα. (Ο P. infestans ήταν η αιτία που προκάλεσε την “πείνα της πατάτας” στην Ιρλανδία το 19ο αιώνα, γεγονός που οδήγησε στην μεγαλύτερη έξοδο Ιρλανδών μεταναστών στις ΗΠΑ). Η ποικιλία Fortuna που ανέπτυξε η BASF έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εκφράζει δύο γονίδια, τα Rpi-blb1 και Rpi-blb2, τα οποία αυξάνουν την αντίσταση του καρπού της πατάτας στον συγκεκριμένο ωομύκητα. 

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως ο P. infestans είναι ένας μύκητας με εξαιρετική προσαρμοστικότητα στο φυσικό περιβάλλον (οφειλόμενη στην πολυπλοκότητα του γονιδιώματος του) με αποτέλεσμα όλες οι απόπειρες βελτίωσης της πατάτας μέσω κλασσικών μεθόδων γενετικής (breeding) να έχουν αποτύχει. Το ίδιο ισχύει και για τα διάφορα μυκητοκτόνα που έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες καθώς η ικανότητα τους να καταπολεμούν τον P. infestans μειώνεται σημαντικά με την πάροδο του χρόνου και την ολοένα και ευρύτερη χρήση τους. Από αυτήν την άποψη, η δημιουργία της ποικιλίας Fortuna από την BASF αποτελεί μια από τις πιο καινοτόμες βιοτεχνολογικές κατακτήσεις ιδιαίτερα στο χώρο της βιολογίας φυτών των τελευταίων χρόνων. 

 Από οικονομική και κοινωνική άποψη αξίζει να αναφέρουμε πως η παραγωγή και αγορά πατάτας έχει γνωρίσει δραματικές μεταβολές τα τελευταία 20 χρόνια. Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι περισσότερες πατάτες καλλιεργούνταν και καταναλώνονταν στην Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική και σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε έχει υπάρξει δραματική αύξηση στην κατανάλωση πατάτας στις αναδυόμενες οικονομίες της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής, περιοχές στις οποίες η παραγωγή πατάτας αυξήθηκε από περίπου 30 εκατομμύρια τόνους στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στους 180 εκατομμύρια τόνους το 2007 (http://faostat.fao.org/). Η κατανάλωση πατάτας εξακολουθεί να είναι υψηλότερη στην Ευρώπη, με τη Βόρειο Αμερική να ακολουθεί, αλλά γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη στην Ασία και την Αφρική. Ως αποτέλεσμα αυτής της αυξανόμενης κατανάλωσης, η οικονομική σημασία της παραγωγής πατάτας στην Ευρωπαική ήπειρο είναι τεράστια. Σε πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαικής Στατιστικής Υπηρεσίας βρέθηκε πως η καλλιέργια πατάτας που είναι ανθεκτική σε μόλυνση από τον P. infestans μπορεί να αποφέρει μέχρι και $16 εκατομμύρια το χρόνο μόνο στην (σχετικά μικρή) Σουηδική οικονομία. 

 Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν από την απόφαση της BASF να εγκαταλείψει την Ευρωπαική ήπειρο αλλά και περιβαντολλογικές. Ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης καλλιέργειας της ποικιλίας Fortuna οι Ευρωπαίοι καλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα χημικά για να καταπολεμούν τον P. infestans τα οποία θα πρέπει όχι μόνο να αυξάνονται σε ποσότητα αλλά και διαρκώς να αλλάζουν (και επομένως να γίνονται πιο επικίνδυνα για τους ανθρώπους) μιας και (όπως αναφέραμε) ο P. infestans έχει την καταπληκτική ικανότητα να μεταλλάσεται εξαιρετικά εύκολα. Επιπλέον, όπως αναφέραμε, η Ευρωπαική αγορά είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα καταναλώτρια πατάτας παγκοσμίως. Καθώς η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική πολύ σύντομα θα έχουν αναπτύξει μια ανταγωνιστικότερη παραγωγή πατάτας απ’ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες, είναι πέρα από σίγουρο πως σε μερικά χρόνια τα ράφια των ευρωπαικών σουπερ-μάρκετ θα είναι γεμάτα από πατάτες που θα παράγονται σε αυτές τις περιοχές και οι οποίες θα ανήκουν στην ποικιλία Fortuna-την ίδια ποικιλία που η Ευρώπη απαρνιέται σήμερα και διώχνει μέσα από τα χέρια της! 

Εδώ και πολλά χρόνια η Αριστερή Οικολογία έχει μετατραπεί σε θρησκευτική σέχτα που σταδιακά μειώνει την ικανότητα της Ευρωπαικής οικονομίας να παρακολουθεί τις θεαματικές τεχνολογικές και επιστημονικές ανακαλύψεις που μας προσφέρει η βιοτεχνολογία. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα-χώρα της Ευρωπαικής περιφέρειας που ως κοινωνία έχει χάσει εδώ και χρόνια την ικανότητα κριτικής σκέψης- η Αριστερή Οικολογία έχει μετατραπεί σε ένα είδος επικρατούσας θρησκείας που την αποκλείει από τις τεράστιες ευκαιρίες που της προσφέρει η Επιστήμη να αναπτύξει μια ανταγωνιστική, εξαγωγική Γεωργία και Κτηνοτροφία που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις ανάγκες των ραγδαία εξελισσόμενων κοινωνιών της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής για φθηνή και θρεπτική τροφή. Είναι ΚΑΙ αυτός ένας ακόμα λόγος όλοι μας σε αυτόν τον τόπο να παλέψουμε με νύχια και με δόντια για το γκρέμισμα του σάπιου και παρανοικού οικοδομήματος που έχει στήσει η Αριστερά στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου